Παρά το μειωμένο ΦΠΑ, που ισχύει για αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια κι από τα «ενισχυμένα» πακέτα κοινωνικού τουρισμού, οι Έλληνες δυσκολεύονται να καλύψουν οικονομικά διακοπές φέτος το καλοκαίρι

Αναμφίβολα, η ανησυχία ή ο φόβος που προκαλεί ο κορωνοϊός λειτουργεί ανασταλτικά, ωστόσο τα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτουν ένα ακόμα αδύναμο σημείο του εσωτερικού τουρισμού: την έλλειψη επαρκούς εισοδήματος για διακοπές έστω μιας εβδομάδας.

Έτσι, σύμφωνα με τη συγκριτική μελέτη της Eurostat, το 2019- δηλαδή πριν καν εμφανιστεί ο κορωνοϊός- το 49% των Ελλήνων δήλωσε ότι πολύ απλά δεν «βγαίνει» οικονομικά για να κάνει διακοπές μιας εβδομάδας.

Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη κατάσταση των νοικοκυριών στην Ευρώπη, μετά τη Ρουμανία (54%), με το μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υπολογίζεται στο 29%.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν επίσης τη σαφή προτίμηση των Ελλήνων για διαμονή με μηδενικό ή χαμηλό κόστος:

  • Το 58% των προσωπικών ταξιδιών πραγματοποιήθηκε σε μη ενοικιαζόμενα καταλύματα, κυρίως ιδιόκτητες εξοχικές κατοικίες και καταλύματα που παρέχονται δωρεάν από συγγενείς και φίλους
  • Τα εν λόγω ταξίδια αντιστοιχούν στο 77% του συνολικού αριθμού των διανυκτερεύσεων
  • Τα ταξίδια με διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα παρουσίασαν μείωση κατά 7,9% και οι αντίστοιχες διανυκτερεύσεις κατά 11%, σχέση με το 2018.