Η πανδημία έχει επηρεάσει σοβαρά τον εισερχόμενο τουρισμό στην Τουρκίας. Η ροή ξένων τουριστών στην Τουρκία τους πρώτους 6 μήνες του 2020 μειώθηκε κατά 75% σε ετήσια βάση.

Προκειμένου να μην χαλάσει το “τουριστικό κάρμα” από νέες δημοσιεύσεις δεδομένων σχετικά με την πτώση των τουριστικών ροών, η Τουρκία αποφάσισε να αρνηθεί προσωρινά τη δημοσίευση στατιστικών εισόδου.

Η χώρα, η οποία δέχτηκε 45 εκ. ξένους τουρίστες το 2019, θα δεχτεί στην καλύτερη περίπτωση 15-16 εκ. ξένους επισκέπτες το 2020, σύμφωνα με τους Τούρκους εμπειρογνώμονες.

Η ροή τουριστών από τη Ρωσία, τη μεγαλύτερη αγορά εισερχόμενων, θα μειωθεί κατά το ήμισυ. Εάν το 2019 περίπου 7 εκ. Ρώσοι επισκέφτηκαν την Τουρκία, τότε φέτος η ροή τουριστών από τη Ρωσία στο αισιόδοξο σενάριο θα είναι περίπου 3-3,5 εκ. άνθρωποι.

Τα στατιστικά στοιχεία για τις αφίξεις για τον Ιούνιο είναι ακόμη πιο άσχημα: περίπου 215 χιλιάδες τουρίστες (-95,96% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019). Κατά τον Μάιο και τον Απρίλιο, η ροή ξένων τουριστών προς την Τουρκία μειώθηκε κατά 99%.

Το τουρκικό κρατικό στατιστικό ινστιτούτο TURKSTAT, το οποίο δημοσιεύει τριμηνιαία στοιχεία σχετικά με την κατάσταση του τουριστικού τομέα της χώρας (επισκέπτες, τα έξοδά τους, συνολικά έσοδα από τον κλάδο κ.λπ.) δεν θα διαθέσει τουριστικές στατιστικές το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Η δημοσίευση αυτής της έκθεσης είχε προγραμματιστεί για τις 29 Ιουλίου.

Η στατιστική υπηρεσία δεν είπε άν η έκθεση για το τρίτο τρίμηνο θα δημοσιευτεί.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία θα επαναλάβει τακτικές πτήσεις με την Τουρκία από την 1η Αυγούστου και charter πτήσεις από τις 10 Αυγούστου.