Η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει, για τους επισκέπτες, τον μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση των φορέων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, οι οποίοι με δεκάδες επιστολές τους ζητούν από τα αρμόδια υπουργεία εξηγήσεις και απαιτούν να ανακληθεί η απόφαση, η οποία, όπως σημειώνουν, δίνει ένα ακόμα χτύπημα στον πολύπαθο τουριστικό τομέα.

Λίγο πριν 1η Ιουλίου και χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, αποφάσισε τη διέλευση των τουριστών μόνο από τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεθοριακοί σταθμοί Εξοχής, Νυμφαίας, Ορμενίου και Κυπρίνου είναι ανοιχτοί από τις 15 Ιουνίου, γεγονός που κάνει ακατανόητη την απόφαση των αρμόδιων υπουργείων.

Ο μεθοριακός σταθμός της Νυμφαίας εξυπηρετεί το συντριπτικό ποσοστό των Ρουμάνων και Βουλγάρων τουριστών που επιλέγουν να κάνουν τις διακοπές τους στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι περιοχές όπως η Θάσος στηρίζουν όλες τις ελπίδες τους για το φετινό καλοκαίρι στον οδικό τουρισμό. «Πιστεύουμε, άμεσα να πάρετε πίσω αυτή την απόφαση, αλλιώς πάρετε άλλη μια απόφαση, για κλείσιμο και του επιχειρείν στην περιοχή μας» αναφέρει σε επιστολή της η διοίκηση του Επιμελητηρίου Καβάλας, αποτυπώνοντας την κατάσταση απελπισίας στην οποία έχουν περιέλθει οι φορείς.

Στην ίδια γραμμή και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της ΠΑΜΘ Αθανάσιος Τσώνης, ο οποίος με επιστολή του στον πρωθυπουργό αναφέρει ότι «οι επαγγελματίες περίμεναν τον Ιούλιο για να αυξηθεί η υπάρχουσα ροή Ρουμάνων, Βουλγάρων και άλλων εθνικοτήτων», ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας Αντώνης Μίντζαλης σημειώνει ότι ο εν λόγω σταθμός είναι «κομβικής σημασίας για τον οδικό τουρισμό της Καβάλας και Θάσου, από τις μόνες εναπομένουσες τροφοδότριες χώρες τουριστών: τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία».

Σοβαρά προβλήματα στην Σαμοθράκη που αυτή την στιγμή έχει πληρότητα 20 % και καθημερινά δέχονται αιτήματα ακυρώσεων.

Η μέχρι στιγμής απάντηση της κυβέρνησης αναφέρει ότι ο λόγος που παραμένει ανοιχτός μόνο ο σταθμός του Προμαχώνα είναι για να μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος στους ταξιδιώτες, δεδομένου και του επιδημιολογικού φορτίου που υπάρχει στην Ξάνθη. Όμως, η αγωνία για την επιδημιολογική κρίση στην Περιφέρεια δεν φαίνεται να επηρεάζει τους πάντες, καθώς, μόλις πριν μία εβδομάδα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Κομοτηνή δεσμεύτηκε για κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ σε όλες τις πύλες εισόδου της ΑΜ-Θ (Νυμφαία, Ορμένιο, Καστανιές και Κήπους), υπόσχεση που μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα να μην γίνεται κανένας έλεγχος διασποράς θετικών κρουσμάτων!

Όπως ήταν αναμενόμενο, δημιουργήθηκε μια απίστευτη ουρά, που ξεπερνούσε τα 15 χλμ. το πρωί της Πέμπτης, προκαλώντας έντονο εκνευρισμό στους οδηγούς. Μάλιστα, ήδη αρκετοί από τους τουρίστες ακύρωσαν το ταξίδι τους στην Ελλάδα, λόγω της πρόσθετης ταλαιπωρίας που θα υποστούν κατά τη διέλευση τους από τον Προμαχώνα.

«Η διακοπή της διέλευσης από του συνοριακούς σταθμούς της Νυμφαίας (Ροδόπης) και του Ορμενίου (Έβρος) θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα στο ρεύμα τουριστών προς την περιοχή μας, τοποθετώντας την ουσιαστικά σε κατάσταση τουριστικής απομόνωσης», σημειώνει -προφητικά- σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης.

Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της «στοχοποίησης» της Θάσου και της Σαμοθράκης ως νησιών υψηλού κινδύνου, δηλαδή ως στερούμενων υποδομών Υγείας και ευρισκόμενων σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο ωρών από νοσοκομείο αναφοράς, γεγονός που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, εκθέτοντας τον υπουργό Τουρισμού.

Αϊτή την στιγμή όλα είναι στον αέρα περιμένοντας το φεκ που θα ξεκαθαρίσει ί το τοπίο ο κόσμος του τουρισμού στα κάγκελα .

Συνεχής ενημέρωση.