Η κατάρρευση της εναέριας κυκλοφορίας τους τελευταίους μήνες λόγω του COVID-19 δεν επέφερε στην αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, Ryanair, τόσο μεγάλη ζημιά το τελευταίο τρίμηνο, όσο αρχικά αναμενόταν.

Η απώλεια ανέρχεται στα 185 εκατομμύρια ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο της χρήσης (Απρίλιος έως Ιούνιος). Κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, δημιουργήθηκε κέρδος 243 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αναλυτές ανέμεναν μεγαλύτερη απώλεια.

Οι πωλήσεις μειώθηκαν 95% από έτος σε έτος σε μόλις 125 εκατομμύρια ευρώ. Ο αριθμός των επιβατών μειώθηκε ακόμη και κατά 99% σε μισό εκατομμύριο. Το τρίμηνο ήταν το πιο δύσκολο στην 35χρονη ιστορία της Ryanair, δήλωσε η εταιρεία.

Η διοίκηση γύρω από το αφεντικό της Ryanair κ. Μάικλ Ο Λίρι δεν είχε ακόμη πρόβλεψη κέρδους για το άμεσο μέλλον. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι ένα πιθανό δεύτερο κύμα λοιμώξεων στα τέλη του φθινοπώρου. Η Ryanair αναμένει τώρα να πουλήσει περίπου 60 εκατομμύρια εισιτήρια έως τα τέλη Μαρτίου 2021.

Στο δεύτερο επιχειρηματικό τρίμηνο, το οποίο καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της σημαντικής θερινής περιόδου, η απώλεια αναμένεται να είναι χαμηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς η εναέρια κυκλοφορία έχει αυξηθεί ξανά από την 1η Ιουλίου με τις χώρες να άρουν σταδιακά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.