Η ΕΕ παρουσίασε έναν κατάλογο 50 σελίδων με τις προτάσεις της για την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας, όσον αφορά την υγιεινή, τις αποστάσεις ασφαλείας καθώς και τον έλεγχο υγείας των επισκεπτών και του προσωπικού.

Στις προτάσεις περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ότι οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας θα πρέπει να έχουν μαζί τους έλεγχο υγείας που θα πρέπει να έχει διεξαχθεί εκ των προτέρων. 

Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι άνω των 65 ετών ή όσοι πάσχουν από χρόνιες ασθένειες θα πρέπει να ωθούνται να πραγματοποιούν επίσκεψη στο γιατρό πριν την έναρξη του ταξιδίου, ώστε να διαπιστώνεται εάν η κατάσταση της υγείας τους επιτρέπει το ταξίδι.

Επιπλέον, οι δραστηριότητες και υπηρεσίες που προσφέρονται στο κρουαζιερόπλοιο θα πρέπει να οργανώνονται βάσει ηλικιακών ομάδων ώστε να διαχωρίζονται οι επιβάτες και τα μέλη πληρώματος μεγαλύτερης ηλικίας από τους νεότερους.

Οι προτάσεις απευθύνονται τόσο στις εταιρίες κρουαζιέρας όσο και στα λιμάνια. Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι ακολουθούνται οι κανόνες υγιεινής και αποστάσεων. Η ΕΕ προτείνει επίσης στις εταιρίες κρουαζιέρας να περιορίσουν τη χωρητικότητα και να πραγματοποιούν μικρότερα ταξίδια από 3 έως 7 ημερών καθώς και μειωμένες προσεγγίσεις σε λιμάνια.

Προκειμένου να απομονώνονται πιθανά κρούσματα κορωνοϊού, οι πάροχοι υπηρεσιών θα πρέπει να προσφέρουν ειδικά σχεδιασμένες καμπίνες για τουλάχιστον το 5% των επιαβτών και το 5% του πληρώματος εάν δε μπορεί να γίνει προσέγγιση σε λιμάνι μέσα σε ένα 24ωρο. Στα ταξίδια μικρότερης διάρκειας μεταξύ προσεγγίσεων, η χωρητικότητα αυτή θα μπορεί να πέφτει στο 1%.

Επιπλέον, σειρά προτάσεων της ΕΕ αφορούν τους δημόσιους χώρους των πλοίων. Μεταξύ άλλων, οι επιβάτες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να μην χρησιμοποιούν τους ανελκυστήρες, όπου αυτό είναι δυνατό. Στα καζίνο, τα εστιατόρια και άλλους δημόσιους χώρους, οι εταιρίες κρουαζιέρας θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τηρούνται τα ελάχιστα μέτρα καθαριότητας και ότι όλοι φορούν μάσκες.

Η χωρητικότητα στις πισίνες θα πρέπει να περιορίζεται έτσι ώστε κάθε λουόμενος να έχει τουλάχιστον 4 τ.μ. ελεύθερο χώρο γύρω του. Τα γεύματα στο πλοίο θα πρέπει να σερβίρονται με βάρδιες για να περιοριστεί η πολυκοσμία στα εστιατόρια. Μόνο οι επισκέπτες της ίδιας καμπίνας, ή της ίδιας οικογένειας, θα μπορούν να κάθονται στο ίδιο τραπέζι. 

Τα προτεινόμενα μέτρα στα κρουαζιερόπλοια είναι παρόμοια με όσα τηρούνται στα ξενοδοχεία. Η ΕΕ δίνει μεγάλη έμφαση στη συνεργασία μεταξύ των εταιριών κρουαζιέρας με τις αρχές των προορισμών. Στην αρχή της πανδημίας, δεν υπήρχε συντονισμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση κρουσμάτων, όμως αυτό θα πρέπει να εκλείψει στο μέλλον μέσω της στενής συνεργασίας και του κοινού σχεδιασμού.