Η Ένωση Ξενοδόχων Ν.Μαγνησίας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων Μαγνησίας, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κου. Χρήστου Τριαντόπουλου και συναντήθηκε το Σάββατο 4 Ιουλίου 2020, στα γραφεία της Ένωσης στο Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης στο Βόλο.

Είχαμε εποικοδομητική συζήτηση, όσον αφορά στα νέα μέτρα, που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και περιμένουμε διευκρινίσεις από το Υπουργείο Εργασίας, ειδικά για το κομμάτι των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας.

Συζητήθηκε το θέμα της τρίτης επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία θα βασίζεται στη μείωση του τζίρου και η οποία θα δοθεί μετά από πολλές διαβουλεύσεις και στις ατομικές επιχειρήσεις εποχιακής λειτουργίας, οι οποίες δεν έχουν ταμειακή μηχανή και είχαν αποκλειστεί από την προηγούμενη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Συζητήθηκαν τα φλέγοντα θέματα, που αφορούν στον τουριστικό κλάδο και κυριάρχησε στη συζήτηση το μεγάλο πρόβλημα με τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb), το οποίο απασχολεί τόσο τους ξενοδόχους όσα και τα καταλύματα.

Συζητήθηκε ότι συνεχίζει να υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα του ΕΝΦΙΑ, ειδικά για τα εποχικά καταλύματα και ζητήθηκε να  γίνεται η πληρωμή  αντίστοιχα με τους μήνες λειτουργίας τους.

Δόθηκαν πολλές εξηγήσεις για επιμέρους θέματα και προβλήματα και περιμένουμε να λυθεί το θέμα του αποκλεισμού από την επιστρεπτέα προκαταβολή για τις επιχειρήσεις, από τις οποίες οικειοθελώς είχαν αποχωρήσει οι εργαζόμενοι.

Για το θέμα των τραπεζών και του αποκλεισμού των μικρών επιχειρήσεων μας εξήγησε ο κύριος Γενικός ότι υπάρχει μια ενθαρρυντική αλλαγή πλέον στο πλαίσιο του προσωρινού καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, η οποία αφορά στις επιχειρήσεις κάτω των 50 εργαζομένων. 

Μας δόθηκε η ευκαιρία ακόμη μια φορά να εξηγήσουμε τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας και πιο συγκεκριμένα τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων του τουρισμού και συζητήσαμε για τις αλλαγές στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και την προσαρμογή του στις ανάγκες μεγάλου ποσοστού στην περιοχή μας ειδικά στα νησιά. Σήμερα με την απόφαση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων δόθηκε μια σημαντική ανάσα στις επιχειρήσεις και πιθανώς αυτό το μέτρο να βοηθήσει στο άνοιγμα και άλλων τουριστικών επιχειρήσεων.

Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη συνάντηση ή τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να δούμε την πορεία των πραγμάτων και πιθανόν νέα μέτρα που θα χρειαστούν για την στήριξη των επιχειρήσεων.

ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ Ν.ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ