Συνέντευξη στα Κεφαλονίτικα Νέα έδωσε ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και περιφερειακός σύμβουλος Σπύρος Γαλιατσάτος για τον τουρισμό στην Κεφαλονιά. Μίλησε για τα σενάρια του φετινού καλοκαιριού, για την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ξενοδόχοι, για τις επιχειρήσεις που μπορεί να καταρρεύσουν αλλά και αυτές που με κρατικά χρήματα θα προσπαθήσουν να εξαγοράσουν «πτώματα», για τους «νταβατζήδες» που, όπως είπε, τριγυρνούν στα ξενοδοχεία και προωθούν «πιστοποιήσεις» αλλά και για τον κίνδυνο οι προϋποθέσεις που θα μπουν φέτος στον τουρισμό να μην επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να δουλέψουν, ακόμη κι αν υπάρξει ζήτηση.

Για τα σενάρια που προκύπτουν σχετικά με το αν μπορέσει να δουλέψει ο τουρισμός φέτος στην Κεφαλονιά, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, μίλησε ο πρ. αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος, σε συνέντευξη που έδωσε για το podcast των Κεφαλονίτικων Νέων.

Ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε στο καλό και το κακό σενάριο, όπως είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση, ο τουρισμός, εάν ανοίξει φέτος, θα ανοίξει από τον Ιούλιο και μετά.

Πόσο πιθανό είναι να δουλέψει φέτος ο τουρισμός;

Αρχικά ρωτήσαμε τον κ. Γαλιατσάτο να μας πει, με βάση την εμπειρία του, το πόσο πιθανό είναι να λειτουργήσουν φέτος οι τουριστικές επιχειρήσεις στην Κεφαλονιά, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Εκείνος απάντησε, λέγοντας ότι υπάρχουν προϋποθέσεις.

«Το καλό σενάριο είναι να ξεκινήσουν οι πτήσεις από αρχές Ιουλίου και ό,τι περισωθεί… Αυτό είναι καλό για τα ξενοδοχεία. Τώρα όμως είναι δύο πράγματα. Ο παράγων πτήση, αεροπλάνο, αεροπορική εταιρεία και από την άλλη πλευρά ο παράγων υγειονομικά πρωτόκολλα».

«Εάν είναι αληθή όσα ακούμε, δεν θα δουλέψουμε καθόλου»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα όσα ακούγονται αυτή τη στιγμή για τον κορωνοϊό, αλλά και για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ίσως επιβληθούν:

«Εάν αυτά τα οποία ακούμε να λένε διάφοροι, λοιμωξιολόγοι και μη, είναι αληθή, έχουν βάλει μέσα στους πολιτικούς και στον κόσμο και τις επαγγελματίες, το αίσθημα της καχυποψίας περί των κορωνοϊό, πόσο επικίνδυνος είναι. Εάν αυτά είναι αληθή, δεν θα δουλέψουμε καθόλου. Εγώ αφού είναι έτσι τα πράγματα, γιατί να ρισκάρω την οικογένειά μου, τους εργαζόμενούς μου, το ξενοδοχείο μου και την τοπική κοινωνία με μια τέτοια βόμβα; Εάν είναι αληθή δηλαδή αυτά που μας σερβίρονται, δεν θα δουλέψουμε. Δεν θα ανοίξουμε, που να μας παρακαλάνε», είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε:

«Εάν δεν ξεκαθαρίσουμε το υγειονομικό κομμάτι, μιλάμε «περί όνου σκιάς» και για πτήσεις και για ξενοδοχεία. Εάν αυτά μας τα διασκεδάσουν στην πορεία, για να μην πούνε “συγγνώμη κάναμε το θέλημά μας μέχρι εδώ και σας κοροϊδεύαμε και τώρα είστε ελεύθεροι, τους ζυγούς λύσατε”, τότε μπορεί κάποιος να πειστεί από εμάς».

Στη συνέχεια, ο κ. Γαλιατσάτος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα και στην προσφορά και στην ζήτηση.

«Και δεν το κάνω κλινική»;

Εμείς, του θέσαμε μια σειρά από μέτρα που έχουν ακουστεί ότι ίσως εφαρμοστούν, όπως είναι η θερμομέτρηση πελατών, η ύπαρξη κενών ασφαλείας ή άδειων δωματίων που θα χρησιμοποιηθούν για πιθανή καραντίνα, οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια κλπ.

Η απάντησή του ήταν χαρακτηριστική:

«Και δεν το μετατρέπω κατευθείαν σε κλινική ή σε οίκο ευγηρίας ή σε ό,τι άλλο μου κατέβει στο κεφάλι και ν’ αλλάξω επάγγελμα;»

Η «νταβατζήδες» και οι μικρές πληρότητες

Μίλησε επίσης για «διάφορα φυντάνια», όπως είπε, «που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά που μοιράζουν «certification (πιστοποιητικά) στα ξενοδοχεία και εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι το ξενοδοχείο έχει την πόρτα του ανοικτή 24 ώρες το 24ωρο». «Εάν λοιπόν έρθουν κι οι “νταβαντζήδες” τότε ζήτω που καήκαμε, γιατί να δουλέψουμε;», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε «να κόψουν το σβέρκο τους όλοι και να καταλάβουν τι σημαίνει ξενοδοχείο».

Λίγο αργότερα, μιλώντας για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, πρόσθεσε ότι εάν οι ξενοδόχοι είναι να δουλέψουν με πληρότητα 50%, δεν έχει νόημα να δουλέψουν τα ξενοδοχεία, αφού το κόστος λειτουργίας θα ξεπεράσει τα έσοδα ενώ συμπλήρωσε ότι πρόβλημα υπάρχει και με τις πληρωμές. «Τώρα έχει δημιουργηθεί κι αυτός ο τρόμος στους επιχειρηματίες. Είχαμε δύο “αεροπλανοφόρα” μέχρι πέρσι στον τουρισμό, την TUI και την Thomas Cook. Κατά τεκμήριο τα “αεροπλανοφόρα” είναι αβύθιστα… Όταν βυθιστεί το ένα, γιατί ή περιδίνησή του να μην παρασύρει και το άλλο; Όταν μιλάμε έτσι για οργανισμούς κολοσσούς, τι να πούμε για τους μικρότερους; Πώς να πάρεις τα λεφτά σου και πότε; »

Μερικοί χρωστάνε και το κοστούμι που φοράνε

Στη συνέχεια περιέγραψε με μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση των περισσότερων ξενοδόχων.

Ανέφερε ότι σύμφωνα με έρευνα «το 65% των ξενοδοχείων είναι σε άσχημη οικονομική κατάσταση», αν και διευκρίνισε ότι στην Κεφαλονιά, είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση. «Τα ξενοδοχεία δεν αντέχουν άλλα βάρη. Δεν αντέχουμε άλλους νταβατζήδες», πρόσθεσε ενώ αναφέρθηκε και στα δημοτικά τέλη, εδώ στο Αργοστόλι, λέγοντας ότι ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί απόφαση  για την μη πληρωμή δημοτικών τελών σε όσες επιχειρήσεις πλήττονται από την πανδημία.

Καταστροφή εάν δεν δουλέψει ο τουρισμός

Ο κ. Γαλιατσάτος περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα τις συνέπειες που θα υπάρξουν στην ελληνική κοινωνία εάν δεν δουλέψει ο τουρισμός.

«Εάν δεν λειτουργήσει ο ελληνικός τουρισμός έστω και για ένα τρίμηνο, θα έχουμε άλλα θέματα. Θα έχουμε θέματα πτωχεύσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα δούμε τα ράφια, εδώ που είναι σήμερα πλούσια, να αδειάζουν, και όχι μόνο. Εδώ το κόβω… δεν θέλω να το σκέφτομαι… Ας μείνουμε στο καλό σενάριο που θα περισώσει κάποια πράγματα».

«Δεν φαίνεται να μπορεί να βοηθήσει το κράτος»

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε και στο ρόλο του κράτους:

«Από την άλλη πλευρά, από μεριάς του κράτους, δεν φαίνεται η ευεξία να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, γιατί είναι αναρίθμητες οι επιχειρήσεις, οι πληττόμενες επιχειρήσεις δεν είναι μόνο του τουρισμού. Είναι τόσο πολλές, είναι περίπου το 80%, ίσως και παραπάνω, ούτε τους εργαζόμενους μπορεί να βοηθήσει.»

«Βγήκε και τό ‘πε, ο κ. Λούλης, τον οποίο εγώ τον χαρακτηρίζω ειλικρινή, ο γ.γ. του υπουργείου Τουρισμού, ότι δεν είμαστε ασφαλιστική εταιρεία η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Το είπε απροκάλυπτα ο άνθρωπος και δεν είναι αφελής. Ίσα ίσα που είναι ένας επιχειρηματίας πετυχημένος με τεράστια εμπειρία στην πολιτική. »

Με το κακό σενάριο δεν θα υπάρξει ούτε εσωτερικός τουρισμός

Αναφέρθηκε και στο θέμα του εσωτερικού τουρισμού, λέγοντας ότι με το κακό σενάριο δεν θα υπάρξει ούτε εσωτερικός τουρισμός. «Όταν θα βλέπεις εσύ να μην μπορείς να πληρώσεις το φως της ΔΕΗ, θα πας να πάρεις κουπόνι για εσωτερικό τουρισμό; Έχεις κέφι, ψυχή;». Επίσης σημείωσε ότι «και στην καλή περίπτωση πάλι ο εσωτερικός τουρισμός δεν θα μπορούσε να μας σώσει, από μόνος του. Θα ήταν μια ασπιρίνη στον καρκίνο», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δομές υγείας στην Κεφαλονιά είναι ο αδύναμος κρίκος;

Ρωτήσαμε τον πρ. αντιπεριφερειάχη Τουρισμού για το αν οι δομές υγείας στην Κεφαλονιά, μπορεί να αποτελέσουν τον αδύναμο κρίκο, από τη στιγμή που με δυσκολία καλύπτουν τις ανάγκες του νησιού κατά τους χειμερινούς μήνες. Πώς θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, εάν στο νησί υπάρχουν τουρίστες, έστω όχι στον αριθμό που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, από τη στιγμή που βρισκόμαστε μέσα στο καθεστώς της πανδημίας;

Εκείνος απάντησε ότι εδώ και πολλά χρόνια, ο γ.γ. της TUI σε ένα συνέδριο στην Αθήνα του ΣΕΤΕ, είχε τονίσει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη αδυναμία του ελληνικού τουρισμού είναι το «medical care», η ιατρική φροντίδα και κάλυψη.

«Όντως λοιπόν, αυτό είναι ένα πρόβλημα. Εδώ αμφισβητούσαμε προ κορωνοϊού το αν λειτουργεί σωστά το νοσοκομείο, πόσο μάλλον τώρα, που έχουν προκύψει τα πράγματα που δεν χρειάζεται εγώ να τα πω, είναι κατά κόρον δημοσιευμένα, και ότι δεν έχουμε μεγάλες και ουσιώδεις διαφορές στο νοσηλευτικό και στο ιατρικό προσωπικό, καθώς και στην περιβόητη ΜΕΘ».

Σε ένα μήνα ίσως ξέρουμε

Του ζητήσαμε επίσης αν μας κάνει μία πρόβλεψη, για το πότε μπορεί να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, και να ξέρουν οι ξενοδόχοι εάν θα δουλέψουν. Εκείνος απάντησε ότι μια αισιόδοξη πρόβλεψη είναι ότι σε ένα μήνα από τώρα θα ξέρουμε εάν θα μπορέσουμε να δουλέψουμε τους τρεις μήνες (Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο).

Οι πληρωμές

Αναφέρθηκε επίσης στις πληρωμές που όπως φαίνεται μέχρι σήμερα θα καθυστερούν από 60-90 ημέρες. Μίλησε επίσης για τις επιταγές που πήγαν 75 μέρες πίσω σημειώνοντας ότι «δεν είναι επενδυτικές, δεν είναι ότι βελτίωσαν τα ξενοδοχεία τους και τις εγκαταστάσεις. Είναι για τους προμηθευτές τους της προηγούμενης περιόδου. Σ’ αυτόν που τους προμήθευε το κρέας, τη ντομάτα, το αυγό… » είπε χαρακτηριστικά.

Οι εταιρείες που παίρνουν κρατική βοήθεια

Τέλος, ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε και στην κρατική στήριξη που λαμβάνουν ορισμένες εταιρείες, επαναλαμβάνοντας κάτι που είχε πει και στην Τουριστική Επιτροπή ότι ορισμένες μεγάλες εταιρείες, μέσα στην κρίση θα προσπαθήσουν να εξαγοράσουν «πτώματα», επιχειρήσεις δηλαδή που δεν θα αντέξουν και θα καταρρεύσουν

«Η στρατηγική των μεγάλων εταιρειών, αυτή είναι. Να έχουν δικά τους ξενοδοχεία, τα οποία, είτε είναι ιδιόκτητα είτε τα έχουν πάρει με μακροχρόνιες συμβάσεις από συγκεκριμένους συνεργάτες. Και ξέρετε τι κάνουν μια ζωή; Γεμίζουν πρώτα αυτά, και μετά ό,τι άλλοι είναι, τους άλλους τους έχουν σαν ξόβεργο».

Θα αγοράσουν δικές μας επιχειρήσεις – Στη Κεφαλονιά όμως είναι κάπως δύσκολο

Ρωτήσαμε επίσης για το αν είναι πιθανό να δούμε εξαγορές «κοψοχρονιά» ξενοδοχείων και τουριστικών επιχειρήσεων. Εκείνος απάντησε:

«Βέβαια, στην Κεφαλονιά όμως είναι κάπως δύσκολο γιατί υπάρχει η αξιοπρέπεια πάνω απ’ όλα και το νοικοκύρεμα του Κεφαλονίτη. Δεν είμαστε τόσο ξεχαρβαλωμένοι εμείς εδώ. Δόξα τω Θεώ έχουμε αίμα στον οργανισμό μας που κυκλοφορεί. Κι αν χρειαστεί θερμαίνεται κι όλας. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, ναι, μπορεί να γίνει και θα μας παρασύρει κι εμάς. Γιατί βρίσκει σε έναν άλλο προορισμό και πουλάει σκοτωμένα. Δεν θα μας παρασύρει κι εμάς; Σου κάνει πόλεμο τιμών μετά. Και αυτός είναι αέναος και διαρκής».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Σπύρου Γαλιατσάτου

ΠΗΓΗ Κεφαλονίτικα Νέα

Λ.Α. / Κεφαλονίτικα Νέα