Στο Κόκκινο Ρόδου και την Πόλυ Χατζημάρκου μίλησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου και Αντιπρόεδρος της αντίστοιχης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, Γιώργος Ματσίγκος (11/5/20).
«Πρέπει να δούμε πρώτα τον προορισμό και μετά το ξενοδοχείο. Ο πελάτης θα επιλέξει πρώτα Ελλάδα, μετά Ρόδο και μετά το ξενοδοχείο. Οι απώλειες στον τουριστικό κλάδο θα είναι πάρα πολύ μεγάλες» αναφέρει ο κ. Ματσίγκος εξηγώντας ότι ο τουρισμός αποτελείται από τρεις άξονες: τον πελάτη, τις μεταφορές και τον προορισμό.
Για τον προορισμό και τα ξενοδοχεία, σημειώνει ότι «δυστυχώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί. Όσο όμως αυστηρά κι αν είναι, θεωρώ ότι τα ξενοδοχεία μας μπορούν να τα εφαρμόσουν διότι όσα ήδη εφαρμόζουν διαδικασίες ISO και HACCP, θα τις εμπλουτίσουν γρήγορα. Σαφώς θα υπάρχει λειτουργικό κόστος, εκπαίδευση προσωπικού και νέες διαδικασίες στοχεύοντας στην ποιότητα και στην ασφάλεια του πελάτη και του εργαζόμενου. Σίγουρα τα μικρά ξενοδοχεία που δεν έχουν προδιαγραφές HACCP θα δυσκολευτούν αλλά είναι μία ευκαιρία για να προετοιμαστούν και να αναδιοργανωθούν” επισημαίνει.
Στο θέμα της μεταφοράς και τα πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμόζονται, ο κ. Ματσίγκος σημειώνει ότι «φαίνεται ότι ο πελάτης πρέπει να πηγαίνει αρκετές ώρες πριν στο αεροδρόμιο για να περάσει το στάδιο ελέγχου, συν οι ώρες πτήσεις, ο έλεγχος στην άφιξη, η παραλαβή αποσκευών με απόσταση, το λεωφορείο κλπ., θα αποτελέσουν πρόβλημα που θα λυθεί. Και θα λυθεί προφανώς με τη λιγότερη εξυπηρέτηση αεροπλάνων. Αν η Ρόδος είχε μέρες που εξυπηρετούσε 120 αεροπλάνα, τώρα θα μπορεί να εξυπηρετήσει 30 με 50».

Για τον κυριότερο από τους τρεις άξονες, τον πελάτη, «αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η υγεία και ασφάλειά του και βέβαια να έχει δουλειά. Η αβεβαιότητα της εργασίας, αφού σε όλη την Ευρώπη είχαμε αναστολή εργασιών, εκ περιτροπής απασχόληση, άδειες άνευ αποδοχών-, αλλά και της υγείας του αφού συνεχίζουμε να έχουμε θανάτους από την πανδημία, δημιουργεί φόβο αλλά και άδειο πορτοφόλι. Οι μηχανές αναζήτησης όπως η Google δείχνουν να μην έχουν πολλές αναζητήσεις για διακοπές, από την άλλη κάποια κράτη συμβουλεύουν τους πολίτες να μην ταξιδέψουν ως τον Ιούλιο, η Finnair προγραμματίζει τις πρώτες πτήσεις εξωτερικού από 1η Αυγούστου, η ρωσική Αεροφλότ από 1η Σεπτεμβρίου κλπ. Άρα καθώς φαίνεται θα κινηθούμε από Ιούλιο και μετά με λιγότερα αεροπλάνα και σαφώς πολύ λιγότερη πληρότητα».

«Ο σημαντικότερος παράγοντας επιτυχίας των τουριστικών επιχειρήσεων είναι το προσωπικό μας. Με ανακοίνωσή μας ζητήσαμε την στήριξη μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων που θα ανοίξουν με πληρότητες 30 – 40% και ειδικά των εργαζομένων που πολλοί είναι μακροχρόνια άνεργοι και έχουν ανάγκη να παίρνουν όλες τις επιδοτήσεις, επίσης να μειωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενσήμων για το επίδομα αλλά και η κρατική κάλυψη του υπολειπόμενου μισθού»
«Το τέλος διανυκτέρευσης που θεσπίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, υπάρχει σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις και πηγαίνει στους δήμους που αξιοποιούν το έσοδο. Και από τον Φεβρουάριο είχα προτείνει το 50% του τέλους διανυκτέρευσης να μένει στους δήμους για διαδικασίες και ενέργειες προστασίας περιβάλλοντος (για το οποίο δίνεται μεγάλη σημασία στα νέα πρωτόκολλα) και προβολής. Πιέζουμε και ελπίζουμε αυτό να εφαρμοστεί».

«Εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα η ύφεση μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη, άρα θα υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα και αυτό το έχουν όλοι αντιληφθεί» καταλήγει ο κ. Ματσίγκος προσθέτοντας ότι η κρίση που περνάμε είναι μια καλή ευκαιρία για να σχεδιαστούν οι τρόποι για να γίνει πλήρης αναδιοργάνωση του προορισμού προς την ενεργητική εμπειρία των επισκεπτών και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που αναζητούνται.