Ευρεία πρωτοβουλία για το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των παραλιών του δήμου Σαρωνικού, αναλαμβάνει ο δήμαρχος Πέτρος Φιλίππου απευθυνόμενος προς όλους τους αρμόδιους και συναρμόδιους θεσμικούς φορείς.

Συγκεκριμένα με επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, τους βουλευτές της Ανατολικής Αττικής, τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου και τον πρόεδρο της ΠΕΔΑ Γιώργο Μαρκόπουλο τονίζει για άλλη μια φορά το αδιέξοδο που προκύπτει από το καθεστώς διαχείρισης των παραλιών.

Ο Π. Φιλίππου χαρακτηρίζει «επαχθέστατες για τον Δήμο» τις συνέπειες αυτής της κατάστασης αφού το κόστος που αναλαμβάνει για την καλύτερη και ασφαλή εξυπηρέτηση των επισκεπτών – λουόμενων είναι δυσβάσταχτο και μάλιστα χωρίς κανένα ανταποδοτικό όφελος.

Ζητά από όλους τους συναρμόδιους υπουργούς να επιληφθούν άμεσα του ζητήματος και να συμφωνήσουν σε ένα καθεστώς διαχείρισης που θα έχει ως αποτέλεσμα αφενός την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των παραλιών, αφετέρου την προστασία του Δήμου Σαρωνικού

Ειδικότερα ενημερώνει ότι :

– Οι παραλίες που ανήκουν στην κυριότητα της ΕΤΑΔ Α.Ε, η οποία σε αντίθεση με όλους τους γειτονικούς Δήμους στους οποίους απέδωσε τις παραλίες προς διαχείριση, στην περίπτωση του δήμου Σαρωνικού διά του τέως Διευθύνοντος Συμβούλου της Γεώργιου Τερζάκη τις δημοπράτησε χωρίς να αποδώσει στον Δήμο ούτε ένα ευρώ ως αντισταθμιστικό όφελος, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος έχει επιβαρυνθεί το κόστος της αποκομιδής και της μεταφοράς των απορριμμάτων, καθώς και το τέλος εναπόθεσης αυτών στον ΧΑΔΑ Λιοσίων.

– Οι παραλίες που ανήκουν στην Κτηματική Υπηρεσία Αθηνών – Ανατολικής Αττικής είτε τις έχει μισθώσει η ίδια, χωρίς να έχει αποδώσει ένα ευρώ στον δήμο Σαρωνικού, είτε έχει επιβάλλει τεράστια πρόστιμα (που υπερβαίνουν το 1.100.000 ευρώ) στις υπόλοιπες μισθώσεις που έχει κάνει ο Δήμος. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της παραλίας Μαύρου Λιθαριού για την οποία έχουν επιβάλλει πρόστιμο 700.000 ευρώ (το πρόστιμο έχει επιβληθεί απευθείας στους ιδιοκτήτες των καντινών και εκείνοι με τη σειρά τους έχουν κάνει αγωγή κατά του δήμου).

Τέλος ο κ. Φιλίππου καθιστά σαφείς τις προθέσεις του Δήμου σε περίπτωση που αυτή η εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση δεν επιλυθεί άμεσα: “Σε κάθε άλλη περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι υπερασπιζόμενοι τον Δήμο μας, τους δημότες αλλά και σεβόμενοι τους επισκέπτες να επιβάλλουμε προς κάθε υπεύθυνο όσα προβλέπει, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ο Κανονισμός Καθαριότητας του δήμου Σαρωνικού σχετικά με την εναπόθεση των απορριμμάτων αστικού τύπου”.