Το Μαξίμου δίνει το «πράσινο φως» για ξενοδοχεία-μεγαθήρια στην περιοχή του κέντρου, στου Ψυρρή, την Ομόνοια αλλά και στο Μεταξουργείο! 

Στο όνομα της ανάπτυξης, με πολιορκητικό κριό το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος που προωθείται προς ψήφιση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλάζει όρους χρήσεων γης και αίρει περιορισμούς δόμησης στο κέντρο της πρωτεύουσας. Η έμφαση δίνεται στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας , ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν ξενοδοχειακές μονάδες ή να χρησιμοποιηθούν υπάρχοντα κτίρια με μεγάλη επιφάνεια ως ξενοδοχεία με πολλές κλίνες.

Με προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση (Άρθρο 99 Ρυθμίσεις θεμάτων πολεοδομικού χαρακτήρα) απαλείφεται ο περιορισμός των 100 κλινών από τη χρήση ξενοδοχείων του τομέα «Γενικής Κατοικίας» του Ψυρρή –Κέντρου (Ομόνοια). Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση ξενοδοχείων του τομέα «Γενικής Κατοικίας» και «Τοπικού κέντρου συνοικίας –γειτονιάς» του Μεταξουργείου.

Το προεδρικό διάταγμα χρήσεων γης που έθετε τον περιορισμό των 100 κλινών σε αυτές τις γειτονιές του κέντρου, είχε υιοθετηθεί κατά το έτος 1998. Οι εμπνευστές της νέας ρύθμισης προβάλλουν ότι ύστερα από είκοσι δύο χρόνια έχουν αλλάξει τα δεδομένα και οι ανάγκες για χρήσεις τουριστικές στην περιοχή. Παράλληλα, τονίζουν ότι ο περιορισμός των 100 κλινών «έρχεται σε αντίφαση με τη μέχρι σήμερα τιθέμενη προϋπόθεση της υποχρέωσης χρήσης ολόκληρου του κτιρίου ως χρήση ξενοδοχείου», όπως επιτάσσει το ανωτέρω Π. Δ/γμα».

Παράλληλα, στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις», τίθεται ως στόχος η αναβάθμιση της περιοχής της Ομόνοιας. Αιτιολογούν τη νομοθετική πρωτοβουλία για άρση κάθε περιορισμού στον αριθμό των κλινών , ότι οι περιοχές αυτές, Ψυρρή – Ομόνοια και Μεταξουργείο περιλαμβάνουν «γειτονιές με έντονη υποβάθμιση, άρα απαιτείται η προώθηση ρυθμίσεων που προάγουν και διευκολύνουν την οικονομική δραστηριότητα εντός αυτής, εντοπίζονται μεγαλύτερης επιφάνειας κτίρια, τα οποία εντούτοις δεσμεύονται από τον περιορισμό των 100 κλινών».

Στο άρθρο 99 του σχεδίου νόμου που έφερε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σημειώνονται τα εξής:

Στο άρθρο 2 του από18.3.1998 Π. Δ/τος «καθορισμός χρήσεων γης και ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης στην περιοχή Ψυρρή -Κέντρου (Ομόνοιας), του ρυμοτομικού σχεδίου Αθηνών» (Δ’ 233): α. Το τέταρτο εδάφιο της υποπερ. γ) της περ. Ι της παρ.2 αντικαθίσταται με τη φράση «στα κτίρια με χρήσεις πολιτιστικές, κοινωνικής πρόνοιας, ξενώνων και ξενοδοχείων, γραφείων, τραπεζών, ασφαλειών, διοίκησης, κοινωφελών οργανισμών, εκπαίδευσης, στάθμευσης, με την προϋπόθεση ότι κάθε μία από τις παραπάνω χρήσεις καταλαμβάνει ολόκληρο το κτίριο, με δυνατότητα εξαίρεσης του ισογείου υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται ανεξάρτητη είσοδος στους ορόφους.» β. Στην υποπερ. α) της περ. Ι της παραγράφου1 η φράση «ξενοδοχεία μέχρι 100 κλινών και ξενώνες» αντικαθίσταται με τη φράση «ξενοδοχεία και ξενώνες ». (…) 9. Στο άρθρο 2 του από 23.7.1998 Π. Δ/τος «Καθορισμός χρήσεων γης και ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης στην περιοχή του Μεταξουργείου, του ρυμοτομικού σχεδίου Αθηνών» (Δ’ 616), η υποπερ. 2 της περίπτωσης α) της υποπαρ.Γ της παρ.Ι αντικαθίσταται ως εξής: «2. Ξενοδοχεία και ξενώνες.».

ΠΗΓΗ documentonews