Προς:

  • κ. Υπουργό Τουρισμού
  • κ. Υφυπουργό Τουρισμού
  • κ. Γενικό Γραμματέα Τουρισμού

Κύριοι Υπουργοί,

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

2020: ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Ο Σύλλογος υπαλλήλων των Περιφερειακών υπηρεσιών τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού, καταθέτει τις σκέψεις του για το σενάριο συγκρατημένης αισιοδοξίας της τρέχουσας τουριστικής περιόδου, καθότι είναι υπέρμαχος αυτής της άποψης, συμμεριζόμενος την αγωνία όλου του τουριστικού κόσμου που πλήττεται καίρια από την κρίση.

Εκφράζουμε τον σεβασμό και υποκλινόμαστε σ’ όλους αυτούς που μάχονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Εκφράζουμε επίσης τη συμπάθεια σ’ όλους τους ανθρώπους που προσβλήθηκαν από τον ιό και δίνουν τον αγώνα τους να θεραπευθούν, καθώς και τη βαθιά μας θλίψη στους χιλιάδες ανθρώπους που έχασαν τη μάχη με τον ιό σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Επειδή αργά ή γρήγορα η ζωή μας θα επιστρέψει στην κανονικότητα, ευχόμαστε αυτό να γίνει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, σε όλους τους τομείς.

Όλοι μας κάνουμε τη σκέψη για το πώς θα ξημερώσει η επόμενη μέρα. Πόσο αποτελεσματικά θα την αντιμετωπίσουμε εξαρτάται από την κατάλληλη προετοιμασία μας. Εμείς ως ομάδα έχουμε ήδη θέση το θέμα της επόμενης μέρας.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ιατρικά και τουριστικά δεδομένα μέχρι σήμερα (08-04-2020), επιχειρείται μια προσέγγιση, με συγκρατημένη αισιοδοξία όσον αφορά την τύχη της τρέχουσας τουριστικής περιόδου γενικά στην Ελλάδα.

Δημοσιεύτηκαν στον ελληνικό και ξένο τύπο σενάρια από άκρως απαισιόδοξα έως συγκρατημένα αισιόδοξα.

Οι επιστήμονες της Ιατρικής υπολογίζουν ότι το peak (κορύφωση) της επιδημίας του ιού, στη χώρα μας αλλά και σε αρκετές χώρες προέλευσης τουριστών, θα φτάσει στις επόμενες 4-5 εβδομάδες (30 Απριλίου – 15 Μαΐου). Το δεύτερο στάδιο, που αφορά την καταστολή του ιού, θα το περάσουμε μεταξύ 15 Μαΐου με 30 Ιουνίου. Σ’ αυτή την χρονική περίοδο η κοινότητα θα διαθέτει σε μεγάλο αριθμό τα τεστ ταχείας ανίχνευσης της νόσου (45 λεπτών της ώρας, ενδεχομένως και λιγότερο) και πιθανόν κάποια φάρμακα που θα συμβάλλουν στην καταστολή της επιδημίας. Ίσως χρειαστεί κάθε ταξιδιώτης από εδώ και πέρα να έχει και ένα υγειονομικό «διαβατήριο».

Το προαναφερόμενο πλαίσιο εξέλιξης, αντιμετώπισης και καταστολής της επιδημίας του ιού, επιτρέπει τη διαμόρφωση ενός αισιόδοξου ευρωπαϊκού κοινοτικού τουριστικού σχεδίου/προγράμματος, που θα το ονομάσουμε: “ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ – SAFE HOLIDAYS”.

Η τρέχουσα αν μπορεί να ειπωθεί τουριστική χρονιά, δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε «ευχολόγια», θα πρέπει να λειτουργήσει με την εποπτεία των αρμοδίων οργάνων περί ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να απομακρυνθεί το σενάριο του «ανταρτοπόλεμου – πλιάτσικο» των τιμών, όπου οι ισχυροί θα επιβληθούν στους αδύναμους.

Οι ισχυροί είναι οι Tour Operators οι οποίοι ελέγχουν και ένα σημαντικό μέρος των αερομεταφορών και οι αδύναμοι είναι οι χώρες υποδοχής όπως η Ελλάδα. ‘Ένα τέτοιο «δείγμα γραφής» προέκυψε άμεσα με την εμφάνιση της επιδημίας στην Ευρώπη. Οι Tour Operators μονομερώς μετέτρεψαν τις συμφωνίες Commitment σε Allotment με τις ίδιες τιμές. Επίσης, ανέστειλαν τις πληρωμές των προκρατήσεων προς τους τουριστικούς επιχειρηματίες, οι οποίοι αδυνατούν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους χωρίς αυτές τις πληρωμές.

Λαμβάνοντας υπόψη την αθέτηση των συμφωνιών και την μη καταβολή των δεδουλευμένων οφειλών, από την προ εξαμήνου κατάρρευση της Thomas Cook, αντιλαμβάνεστε σε ποια οικονομική και ψυχολογική κατάσταση βρίσκονται οι τουριστικοί επιχειρηματίες και όπως είναι επακόλουθο οι εργαζόμενοι (μισθωτοί κλπ) στον τουριστικό κλάδο στους οποίους η κρίση επιδρά εξουθενωτικά ποικιλοτρόπως.

Σ’ αυτήν την πρωτοφανή κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, μόνον τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να διασφαλίσουν μια «τίμια μοιρασιά» της πίτας της τουριστικής περιόδου, που θα προκύψει μετά την άρση του lockdown. Στην περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί, η τουριστική βιομηχανία της χώρας απειλείται με ολοκληρωτική κατάρρευση με την σύναψη των συμβολαίων για το 2021, που σε αυτή την περίπτωση θα γίνει με το ¨πιστόλι στον κρόταφο¨.

Οι πολιτικοί και επαγγελματικοί φορείς της χώρας (Υπουργείο Τουρισμού, Περιφερειακή & Τοπική Αυτοδιοίκηση, ΣΕΤΕ κ.α.) δεν μπορούν να διαπραγματευτούν τα προαναφερόμενα, εάν από κοινού με όλες τις χώρες υποδοχής, δεν κινηθούν για την παρέμβαση των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις προτάσεις των χωρών υποδοχής για την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Σχεδίου πρέπει να ληφθούν υπόψη οι κάτωθι πέντε παράμετροι:

  1. Η στρατηγική διαχείρισης των τουριστών της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης

Στην τρέχουσα τουριστική περίοδο θα πρωταγωνιστήσουν δύο (2) υγειονομικά ασφαλείς κατηγορίες χωρών της Ευρώπης. Η πρώτη κατηγορία, θα είναι οι υγειονομικά ασφαλείς χώρες προέλευσης τουριστών, που είναι χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Η δεύτερη, θα είναι οι υγειονομικά ασφαλείς χώρες υποδοχής. Ευχόμαστε και ελπίζουμε η χώρα μας να βρίσκεται σ’ αυτή την κατηγορία. Ήδη, ο σφυγμός της αγοράς βάση δημοσιευμάτων μας τοποθετεί ψηλά στην λίστα προτιμήσεων.

Με γνώμονα την κοινοτική ασφάλεια και την κοινοτική αλληλεγγύη, οι δυο προαναφερόμενες κατηγορίες χωρών, με την πρωτοβουλία και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα διαμορφωθεί ένα μνημόνιο συνεργασίας (M.O.U.) για την κοινή διακίνηση και εξασφάλιση των διακοπών των μελών της, αποκλειστικά και μόνο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Η γεωγραφική διαχείριση των τουριστών

Μέσα Ιουνίου θα υπάρχει μια ευκρινής εικόνα, τόσο των υγειονομικά ασφαλών χωρών υποδοχής όσο και των χωρών προέλευσης των τουριστών.

Έτσι, δίνεται η δυνατότητα της διαχείρισης, μετακίνησης και κατανομής των τουριστών με ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά.

Αυτό το επίπεδο είναι πολύ σημαντικό να μελετηθεί, ώστε από 1η Ιουλίου έως 30 Οκτωβρίου να μην «χαθεί» καμία θέση στα αεροπλάνα και κανένα κρεβάτι στα τουριστικά καταλύματα.

Οι ευπαθείς ομάδες να μην ταξιδέψουν σε άλλη χώρα.

Η διάρκεια των διακοπών να είναι για όλους μία (1) εβδομάδα, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για τον καλύτερο προγραμματισμό πτήσεων και καταλυμάτων.

3) Η οικονομική διαχείριση

Το σύνθημα για την τρέχουσα τουριστική περίοδο θα πρέπει να είναι: «Να μην κλείσει καμία τουριστική επιχείρηση, να μην χαθεί καμία θέση εργασίας». Όλη η τουριστική αλυσίδα να διατηρηθεί ενωμένη.

Έτσι, η τιμολογιακή πολιτική να συμπεριλάβει τις παραμέτρους:

α) Οι εν δυνάμει τουρίστες θα έχουν πολύ περιορισμένο χρηματικό διαθέσιμο ποσό για τις διακοπές τους.

β) Η Ευρωπαϊκή Ένωση να διενεργήσει έρευνα στις υγειονομικά ασφαλείς χώρες προέλευσης κατά πόσο έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν.

γ) Η Ευρωπαϊκή Ένωση να χορηγήσει με εισοδηματικά κριτήρια ένα travel check, τουριστικό κουπόνι, 300€ ανά τουρίστα, για ένα ταξίδι 7 ημερών.

4) Η τουριστική προβολή

Η τουριστική προβολή να είναι στοχευμένη και με έμφαση στα μέτρα ασφάλειας που επιβάλλονται για την δημόσια υγεία, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους που θα υπάρξουν μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2020.

5) Θωράκιση των Νοσοκομείων στις μεγάλες τουριστικές περιοχές

Στις μεγάλες τουριστικές περιοχές, κατά την περίοδο αιχμής, οι τουρίστες τείνουν να είναι περισσότεροι από τους κατοίκους. Γι’ αυτό θα πρέπει τα Νοσοκομεία να είναι επαρκώς στελεχωμένα και με επαρκή υλικά, ώστε να αντιμετωπίσουν κάθε περιστατικό.

Είναι αξιοσημείωτο, κατόπιν έρευνας σε 1.000 άτομα στην Μ. Βρετανία, το 75% των τουριστών δείχνουν πρόθυμοι να κάνουν διακοπές, μόλις η κυβέρνηση κρίνει ότι η πραγματοποίηση πτήσεων είναι πλέον ασφαλής (Holiday Extras, Seamus McCauley, Μάρτιος 2020).

Όσον αφορά τη χώρα μας, αυτή τη στιγμή είναι η πιο υγειονομικά ασφαλής χώρα υποδοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με την Πορτογαλία.

Οι τουριστικές περιοχές, λόγω της υψηλής τουριστικής εποχικότητας, δέχονται το 75 με 80% των αλλοδαπών τουριστών στους 4 θερινούς μήνες (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο). Αν, εδώ, το επιθυμητό σενάριο έναρξης της τουριστικής περιόδου είναι η 1η Ιουλίου, τότε θα έχουμε απολέσει τον μήνα Ιούνιο, που είναι και ο πιο αδύναμος τουριστικά μήνας από τους τέσσερις, τόσο ως προς τις αφίξεις όσο και ως προς τα έσοδα. Αν σ’ αυτό το σενάριο με τη συγκρατημένη αισιοδοξία ένα τμήμα των τουριστών «μετακυλήσει» από τους χαμηλούς μήνες (Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο) στον Οκτώβριο, τότε αυτό θα αποτελέσει το πιο ανέλπιστο αισιόδοξο σενάριο.

Η Κέρκυρα, η Σαντορίνη και η Μύκονος, σύμφωνα με δημοσιεύματα της βρετανικής εφημερίδας SUN προβάλλονται ως τα ελληνικά νησιά που δεν έχουν προσβληθεί από την επιδημία του κορωνοϊού (Εφημερίδα SUN, 26 Μαρτίου 2020).

Τέλος, ευχόμαστε η χώρα μας να ξεπεράσει γρήγορα την επιδημία και ας λειτουργήσει ως «αναπνευστήρας» των ευρωπαίων τουριστών και όχι μόνον, αυτή τη χρονιά.

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Σουφλής Γ. Δρ. Τσουμάνης Κ.