Στην πρωτοφανή κατάσταση την οποία βιώνουμε όλοι, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19 και τις πολύ δυσάρεστες συνέπειες που αυτή έχει επιφέρει σε όλους τους τομείς, και ιδιαίτερα στην οικονομία, γνωρίζετε ασφαλώς ότι ο τομέας που έχει πληγεί περισσότερο, και που θα συνεχίσει να πλήττεται για άγνωστο χρονικό διάστημα ακόμη (εκτός από αυτόν της υγείας), είναι ο τομέας του τουρισμού.

Και τουρισμός, τουρισμός οργανωμένος, αυτός που φέρνει στη χώρα τα εκατομμύρια των ξένων επισκεπτών της και συμβάλλει όσο λίγοι άλλοι τομείς στην οικονομία της, είναι τα τουριστικά γραφεία. Χωρίς τα τουριστικά γραφεία δεν υπάρχει τουρισμός όπως τον γνωρίζουμε.

Αυτά διοργανώνουν τα οργανωμένα ταξίδια και τις εκδρομές, διοργανώνουν τα συνέδρια, τα ταξίδια κινήτρων, τα ταξίδια πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού, εναλλακτικού τουρισμού, τουρισμού υγείας. Αυτά γεμίζουν όλα τα ξενοδοχεία στη χώρα και όχι μόνο στη στενή περιοχή τους. Αυτά διακινούν τον εξερχόμενο τουρισμό, αλλά και τον εσωτερικό οδικό τουρισμό, όντας πάντοτε, κατ’ εξοχήν, η μηχανή του εισερχόμενου τουρισμού.

Όλοι οι άλλοι κλάδοι του τουρισμού ασφαλώς έχουν τον απαραίτητο ρόλο τους στο τελικό προϊόν, και ιδιαίτερα η αεροπορία, χωρίς την οποία το σημαντικότερο κομμάτι του οργανωμένου τουρισμού επίσης δεν υπάρχει. Χωρίς τα τουριστικά γραφεία, όμως, που συνδυάζουν τις προσφερόμενες τουριστικές υπηρεσίες και διακινούν τελικά τον παγκόσμιο τουρισμό, το τελικό τουριστικό προϊόν δεν είναι εφικτό να δημιουργηθεί.

Αυτό ασφαλώς είναι γνωστό, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι πολλά από όσα διεκδικήσαμε μέχρι σήμερα, προκειμένου ο κλάδος των τουριστικών γραφείων να μπορέσει να επιβιώσει στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία στην οποία έχει βρεθεί, έχουν γίνει αποδεκτά από την Κυβέρνηση και υλοποιούνται ήδη ή δρομολογούνται προς υλοποίηση. Και γι’ αυτό εννοείται ότι ευχαριστούμε θερμά την Κυβέρνηση, και για την ανταπόκρισή της στα αιτήματά μας και για την ως τώρα συνεργασία.

Στον συνημμένο πίνακα παρουσιάζονται συνοπτικά αυτά που έχουμε ζητήσει μέχρι σήμερα, με στόχο να στηριχθούν τα τουριστικά γραφεία, έτσι ώστε να ξεπεράσουν όρθια την πρώτη φάση της κρίσης, και τα οποία εισακούστηκαν, με την ένταξη του κλάδου στα αντίστοιχα μέτρα στήριξης που νομοθέτησε η Κυβέρνηση.

Με χαρά ακούμε όλο τον κόσμο του τουρισμού να μιλάει με ενθουσιασμό για τη «μεγάλη επιτυχία» της λύσης των πιστωτικών σημειωμάτων (voucher), με διάρκεια 18 μηνών, που δρομολογείται για τις επιστροφές χρημάτων από ακυρώσεις ταξιδιών λόγω του Covid-19, ενώ ο καθένας προσπαθεί να την περάσει για δική του ιδέα.

Η λύση αυτή ήταν δική μας εισήγηση και είναι αυτό που έχουν εισηγηθεί οι ομόλογοί μας σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, σε πολλά από τα οποία εφαρμόζεται ήδη, ενώ άλλα εξακολουθούν να εξετάζουν θετικά την εφαρμογή της.

Σε όλη την Ευρώπη, και στον υπόλοιπο κόσμο, ο κλάδος των τουριστικών γραφείων δεν ακολουθεί απλώς τα νομοθετήματα, αλλά πρωτοστατεί σε αυτά. Οι κυβερνήσεις όλων των χωρών, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μιλούν με τους εκπροσώπους του για ό,τι αφορά τον τουρισμό, τον αναγνωρίζουν ως κορμό ολόκληρου του τουριστικού προϊόντος και τον στηρίζουν κατ’ εξοχήν. Η ECTAA, το πανευρωπαϊκό μας όργανο, στο οποίο συμμετέχουμε ενεργά και εμείς με εκπροσώπους, βρίσκεται πάντοτε στο τραπέζι των συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κάθε θέμα που άπτεται του τουρισμού, τόσο σε ήρεμους καιρούς όσο και σε αχαρτογράφητες καταστάσεις, όμως είναι αυτή που ζούμε.

Ασφαλώς και οι υπόλοιποι τουριστικοί τομείς χρειάζονται στήριξη, και ιδιαίτερα η αεροπορική μεταφορά, στην οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος, έτσι ώστε όλοι να είμαστε παρόντες και έτοιμοι την επόμενη μέρα, για να ξαναδημιουργήσουμε τον ελληνικό τουρισμό και, με αρμονική συνεργασία μεταξύ μας, να τον ξαναφέρουμε εκεί που ήταν και εκεί που του αξίζει να βρίσκεται! Με δεδομένο, όμως, ότι το 85% του τουρισμού της χώρας μας είναι τα οργανωμένα ταξίδια, το να συμβεί αυτό χωρίς τα τουριστικά γραφεία είναι απολύτως αδύνατο.

Ο επόμενος στόχος μας τώρα είναι να πετύχουμε την οικονομική στήριξη για όλα τα τουριστικά γραφεία, για την επόμενη ημέρα, όπου θα χρειαστούν οικονομική ρευστότητα για να ξεκινήσουν και πάλι να δουλεύουν. Γνωρίζουμε ότι οι τράπεζες λειτουργούν με μία άλλη φιλοσοφία και με διαφορετικά κριτήρια σχετικά με το ποιοι από τους πελάτες τους θα πρέπει να τύχουν στήριξης. Εδώ, όμως, πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό. Μία πρωτοφανής και πολύ άσχημη συγκυρία έχει φέρει σε δύσκολη θέση υγιείς μέχρι σήμερα μικρές, μεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που όλες έχουν το ρόλο τους μέσα στο συνολικό γίγνεσθαι του εισερχόμενου, ειδικά, τουρισμού. Καμία δεν περισσεύει, καμία δεν πρέπει να χαθεί. Όλες αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ή μεγαλύτερο κομμάτι της συνολικής μέχρι σήμερα τεράστιας επιτυχίας της χώρας μας στον συγκεκριμένο τομέα, και όλες αντιπροσωπεύουν θέσεις εργασίας που πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν και να αυξηθούν.

‘Έτσι, ζητάμε η διαδικασία των δανείων με κρατική εγγύηση, που προετοιμάζεται από την Πολιτεία, να αφορά όλα τα υγιή μέχρι τώρα τουριστικά γραφεία, χωρίς άλλα πολύπλοκα και εν τέλει απαγορευτικά κριτήρια. Και ζητάμε να επιτραπεί στην Ομοσπονδία μας να λειτουργήσει ως ο ενδιάμεσος για όποιες επιχειρήσεις το επιθυμούν, σε τράπεζα με την οποία έχουμε συνεργασία για το θέμα, για τη διευκόλυνση της όλης διαδικασίας, έτσι ώστε όλα τα τουριστικά γραφεία να μπορέσουν να επωφεληθούν από την κρατική στήριξη σ’ αυτή την απρόβλεπτη και εξαιρετικά δύσκολη στιγμή και κανένα να μην υποχρεωθεί να κλείσει.

Οι Ενώσεις μέλη της Ομοσπονδίας μας καλύπτουν και τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας. Τα τουριστικά γραφεία μέλη τους προσφέρουν σημαντικό έργο τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και παγκόσμια.

Εκτός από την ECTAA, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι μεγάλοι Σύνδεσμοι τουριστικών γραφείων της Ευρώπης (DRV – Γερμανία, ΑΒΤΑ – Ηνωμένο Βασίλειο, Les Entreprises du Voyage – Γαλλία, ANVR – Ολλανδία, ACTA – Κύπρος, κλπ.), όπου η συμμετοχή μας -μέσω του μέλους μας ΗΑΤΤΑ- είναι δεδομένη, συνεχής και δυναμική, η Ομοσπονδία μας συνεργάζεται στενά με την ASTA (τον Αμερικανικό Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Συμβούλων), ενώ ήταν ο ιδρυτικός νους πίσω από την πρωτοβουλία ΕΜΤΤΑΑS, όπου με δύο τριμερείς συμφωνίες (Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος και Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ) έχουν μπει τα θεμέλια για μία ευρύτερη συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου στον τομέα του τουρισμού.

Ο κλάδος των τουριστικών γραφείων είναι παρών, είναι δυνατός, έχει όραμα και είναι πρόθυμος και έτοιμος να βρίσκεται στις επάλξεις για να τα ξεκινήσει όλα από την αρχή την επόμενη ημέρα του Covid-19. Και η Ομοσπονδία FedHATTA είναι και θα είναι δυναμικά παρούσα, πάντοτε, σε όλα τα μέτωπα, για να διεκδικήσει το καλύτερο γι’ αυτόν, ώστε να μπορέσει να περάσει όρθιος τη δοκιμασία, αλλά και να είναι διαρκώς στο πλευρό του στη συνέχεια, όπως αδιάκοπα το έχει κάνει μέχρι σήμερα.