Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ, αναστέλλεται ο δακτύλιος και μία σειρά από άλλα μέτρα ανακοίνωσαν οι υφυπουργοί της κυβέρνησης για την Μητσοτάκη σε μία… μακροσκελέστατη ενημέρωση το απόγευμα της Τρίτης… Ποια μαγαζιά ανοίγουν στις 4 Μαΐου και ποια είναι τα 7 μέτρα επανεκκίνησης και το ενδεχόμενο… επιστροφής σε περιορισμούς.

Δείτε επίσης: Το διάγγελμα Μητσοτάκη για τη χαλάρωση των μέτρων

Οι έξι αρμόδιοι υφυπουργοί παραχώρησαν συνέντευξη για την εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε. 

«Η τρίτη φάση θα διαρκέσει μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. Οι πολίτες πρέπει να εμπιστευτούν την πολιτεία», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος κάνοντας λόγο για: συντονισμένη επιστροφή σε μια «νέα καθημερινότητα» με συνεχή επαγρύπνηση.

5ea85598825e633c4e0847d5

Συνίσταται στους πολίτες να προτιμούν τα αυτοκίνητά τους για τις μετακινήσεις τους και όχι τα ΜΜΜ.

«Κάθε στάδιο της άρσης των μέτρων θα αξιολογείται καθημερινά», ανέφερε.

Μεταξύ άλλων τόνισε: 

  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους
  • Χρήση των ΙΧ αυτοκινήτων αντί των ΜΜΜ και προσωρινή αναστολή του δακτυλίου
  • Διαφορετικά ωράρια στα καταστήματα (10 το πρωί αντί για 9)
  • Ισχυρή σύσταση για τηλεργασία όπου είναι δυνατόν
  • Διατήρηση της άδειας ειδικού σκοπού
  • Όσον αφορά την τρίτη ηλικία, συνιστάται τα άτομα αυτά να ακολουθήσουν το «Μένουμε Σπίτι»

Το σχέδιο αποκλιμάκωσης

5ea84e14825e6338976c0542
5ea84e14825e632f815dfae5

Πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης ο οποίος ανέφερε: «Με πειθαρχία στις οδηγίες πετύχαμε ενωμένοι τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού».

Όπως είπε, υπάρχουν 7 στάδια της επανεκκίνησης.  Το πρώτο στις 4/5, το δεύτερο στις 11/5 και το τρίτο στις 18/5. «Εντός του Ιουνίου επανεκκινούμε σε 4 ακόμα στάδια», ανέφερε και σημείωσε ότι τα στάδια 4-7 θα ανακοινωθούν μέσα στον Ιούνιο.

«1η Ιουνίου επαναλειτουργούν τα καταστήματα εστίασης μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Ένας πελάτης ανά τρία τετραγωνικά μέτρα», πρόσθεσε.

Αναλυτικότερα, το 1ο στάδιο αρχίζει στις 4 Μαΐου με το άνοιγμα συγκεκριμένων καταστημάτων. ‪Θα λειτουργήσουν ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών όπως βιβλιοπωλείαΚΤΕΟκαταστήματα αθλητικού εξοπλισμούαγορές καταναλωτώνανθοπωλείακαταστήματα ηλεκτρικών ειδών και τα κομμωτήρια, τα τελευταία θα λειτουργούν με ραντεβού ενώ απελευθερώνεται η μετακίνηση των παραγωγών από περιφέρεια σε περιφέρεια για την πώληση προϊόντων σε λαϊκές αγορές.‬

Το 2ο στάδιο έχει αφετηρία στις 11 Μαϊου, οπότε και θα λειτουργήσει πλήρως το λιανεμπόριο.

Στο 3ο στάδιο στις 18 Μαϊου θα λειτουργήσουν τα πάρκα και οι κήποι, οι αρχαιολογικοί χώροι και ο ΟΠΑΠτυχερά παιχνίδια, σε όλες τις περιπτώσεις υπό περιορισμούς.

Στο 4ο στάδιο, από 1η Ιουνίου. επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα ‪με έναν πελάτη ανα 20 τ.μ. (δεν θα λειτουργούν‬ οι χώροι εστίασης εντός αυτών), με χρήση μάσκας. Επίσης, τα εστιατόρια και οι καφετέριες, μόνο σε εξωτερκούς χώρους, επίσης υπό περιορισμούς‪ (ελάχιστη απόσταση των τραπεζιών τα 2 μέτρα με 4 άτομα σε κάθε τραπέζι όπως και των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας).‬

Σε 5ο στάδιο επαναλειτουργούν εντός Ιουνίου οι θερινοί κινηματογράφοι με απόσταση μεταξύ των σειρών καθισμάτων και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

Σε 6ο στάδιο, μέσα στον Ιούνιο, θα ανοίξουν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι εξωτερικοί παιδότοποι.

Σε 7ο στάδιο, εντός Ιουνίου, θα λειτουργήσουν και σε εσωτερικούς χώρους εστιατόρια και καφετέριες, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως θα ελέγχεται η αυστηρή τήρηση των κανόνων που ορίζονται για τη σταδιακή επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα. 

Για τη λειτουργία του δημοσίου και την τηλεργασία ξεκίνησε την τοποθέτησή ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

5ea850b4825e633c4e0847d3
5ea850ee825e633c4e0847d4

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης μίλησε για τις συγκοινωνίες τονίζοντας πως αναστέλλεται ο δακτύλιος έως το τέλος Μαΐου:

5ea85148825e6330ac79bae3

«Δεν μπαίνουμε στο λεωφορείο ή το μετρό όταν έχουμε το παραμικρό σύμπτωμα», είπε.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Λιβάνιου: Συνεχίζονται η εξ αποστάσεως και η εκ περιτροπής εργασία, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Για την ασφάλεια στις μετακινήσεις με τα ΜΜΜ, από την προσεχή Δευτέρα οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα που εργάζονται σε πρωινή βάρδια θα προσέρχονται στην εργασία τους σε τρεις φάσεις, είτε στις 7, είτε τις 8 ή είτε στις 9 το πρωί. Οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να φροντίζουν για την ισοκατανομή των εργαζομένων σε κάθε μία από τις τρεις ζώνες.

Συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού, η οποία διατηρείται ανάλογα με την πορεία ανοίγματος των σχολείων. Όταν θα ανοίξουν τα δημοτικά, τα γυμνάσια, οι παιδικοί κι βρεφικοί σταθμοί, με εγκύκλιο που θα εκδώσει το υπουργείο Εσωτερικών θα επανακαθορίζεται ο αριθμός των δικαιούχων της ειδικής άδειας. Διατηρείται και η ειδική άδεια απουσίας για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Διατηρείται όπως έχει και ο τρόπος εξυπηρέτησης με το Δημόσιο. Εφόσον δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική ή απομακρυσμένη εξυπηρέτηση, αυτή συνεχίζεται να γίνεται με προκαθορισμένο ραντεβού.

Εξακολουθεί η χρήση των νέων ψηφιακών υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση του κοινού των πολιτών από τα ΚΕΠ μέσω αποστολής εγγράφων κατ’ οίκον με ταχυμεταφορά.

Σε ό,τι αφορά στις δομές των δήμων, τα ΚΑΠΗ και οι Λέσχες Φιλίας παραμένουν κλειστές μέχρι νεοτέρας. Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ θα παραμείνουν κλειστοί και η επαναλειτουργία τους θα επανακαθοριστεί σε συνάρτηση με την επιδημιολογική εξέλιξη. 

Οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως είναι τα αθλητικά γήπεδα ανοίγουν και μπορούν να υποδεχτούν τους αθλούμενους με την τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Αντίθετα δεν θα λειτουργήσουν τα κλειστά γυμναστήρια. Κλειστές επίσης θα παραμείνουν και οι παιδικές χαρές, το άνοιγμα των οποίων θα εξαρτηθεί από το άνοιγμα των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ώρες αιχμής

5ea851d8825e6339c5696be2

Άλλες υπηρεσίες

5ea8520a825e6338976c0544

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στη λειτουργία του ΕΣΥ λέγοντας πως από τη Δευτέρα γίνεται επανέναρξη των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων στα νοσοκομεία.

Σταδιακά και προσεκτικά επανέρχεται σε ομαλότερους ρυθμούς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παραμένοντας όμως σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για τον νέο κορονοϊό, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Το Σύστημα Υγείας άντεξε στην πίεση και βγαίνει “ενισχυμένο”, είπε. Αυτή η ενίσχυση θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα με περαιτέρω προσλήψεις προσωπικού, αύξηση των διαθέσιμων και λειτουργικών κλινών. Είχαμε δύο στόχους κατά την έναρξη της πανδημίας, είπε. να περιορίσουμε την μετάδοση και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας για να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες. “Τα καταφέραμε”, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και προέτρεψε τους πολίτες όπως οι συνήθειες ατομικής προστασίας που αποκτήσαμε να μας γίνουν τρόπος ζωής.

Μάλιστα, είπε ότι θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από εργαζόμενους και επιβατικό κοινό ενώ αλλάζει η συχνότητα των δρομολογίων αλλά και το ωράριο στο Δημόσιο. Σκοπός είναι να μην υπάρχει συνωστισμός τις ώρες αιχμές.

5ea8532b825e63433611a232

Από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε: «Μέχρι σήμερα και τις 4 Μαΐου, ο στόχος μας είναι να μένουμε στο σπίτι και αποφεύγουμε περιττές μετακινήσεις. Οι Έλληνες το έκαναν και γι’ αυτό πετύχαμε το σπάσιμο της αλυσίδας της εξάπλωσης της νόσου. Ο ιός είναι παντού, έτοιμος να εκμεταλλευτεί κάθε λάθος μας. Με πειθαρχεία, υπομονή και ενωμένοι αντιμετωπίζουμε κάθε κίνδυνο».

Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου το καθημερινό μας στοίχημα τροποποιείται από το μένουμε σπίτι στο περνάμε στη σταδιακή κινητικότητα όπου το μείζον είναι ότι τηρούμε όλοι τους κανόνες προστασίας που συνοδεύουν τη σταδιακή άρση του κάθε μέτρου, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, έστειλε το μήνυμα πως όσο πιο αυστηρά τηρήσουμε τους κανόνες στα νέα μας βήματα τόσο πιο σίγουρα θα προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα.

Περαιτέρω σημείωσε πως μέχρι την ημέρα που η επιστημονική κοινότητα με την κατάλληλη θεραπεία θα δώσει ένα τέλος στον εφιάλτη που βιώνουμε, πρέπει να παραμείνουμε υπεύθυνοι, αλλά κυρίως ρεαλιστές.

Στη μέχρι σήμερα πορεία της μάχης «απέναντι στον ύπουλο και αόρατο εχθρό», ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι «οι Έλληνες αποδεικνύουμε κάθε ημέρα με τον πιο περήφανο τρόπο ότι με πειθαρχία και υπομονή, και κυρίως ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε κίνδυνο»