Ο επικεφαλής της ένωσης ξενοδόχων του Ισραήλ δήλωσε ότι η βιομηχανία αντιμετώπιζε τη χειρότερη κρίση της, καθώς τα τουριστικά έσοδα σημείωσαν δραματική πτώση κατά την άνοδο της έκρηξης του κορωνοϊού.

Παράλληλα, η ένωση προειδοποιεί ότι η εισροή μετρητών από το κράτος είναι το μόνο πράγμα που θα μπορούσε αποτρέψει την κατάρρευση.

«Αν δεν υπάρξει άμεση κυβερνητική βοήθεια, θα ξεκινήσουν οι μαζικές απολύσεις και ο τομέας θα χάσει περισσότερους από τους μισούς εργαζόμενους»,  δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, Amir Hayek.

Η ανωτέρω προειδοποίηση ακολουθεί την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι οι ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο θα πρέπει να εισέλθουν σε καραντίνα μετά την είσοδό τους στο Ισραήλ.  «Το κλείσιμο των τουριστικών εισόδων του Ισραήλ από ολόκληρο τον κόσμο θα κοστίσει άμεσα τον τομέα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως», δήλωσε ο Hayek. «Θα υπάρξουν μαζικές απολύσεις και δεκάδες ξενοδοχεία θα κλείσουν. Η ξενοδοχειακή βιομηχανία δεν βρισκόταν ποτέ σε τόσο δύσκολη θέση.»

Ο Hayek ανέφερε ότι τα ποσοστά πληρότητας των δωματίων του ξενοδοχείου έχουν πέσει κάτω από το 40%, με τη χειρότερη μείωση να παρατηρείται στην Ιερουσαλήμ και στο Τελ Αβίβ.

Από την πλευρά τους δια εκπροσώπου οι ξεναγοί δήλωσαν ότι το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη σαφούς καθοδήγησης από την κυβέρνηση, ενώ ορισμένες ομάδες ακυρώνουν λόγω της αβεβαιότητας ως προς το αν θα τους επιτραπεί να ταξιδέψουν.

Ο Ezra Korman, διευθύνων σύμβουλος της Makor Educational Journeys, δήλωσε ότι οι περισσότερες από 9 γκρουπ  που έχουν προγραμματιστεί να φτάσουν τις επόμενες δύο εβδομάδες, έχουν ακυρώσει. 

Σε δήλωση της η ένωση τουριστικών πρακτόρων του Ισραήλ, ανέφερε ότι η απόφαση της καραντίνας καταδικάζει σε θάνατο την τουριστική βιομηχανία.

Τέλος, ο πρωθυπουργός της χώρας Benjamin Netanyau δήλωσε ότι το κράτος θα υποστηρίξει την αεροπορική εταιρεία El Al airlines, η οποία αναμένει απώλειες 140-160 εκατ. δολαρίων για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας έξαρσης του κορωνοϊού.