Ποιοι ήταν οι στόχοι που σας ώθησαν στο να θέλετε να αναλάβετε αυτή τη θέση ;
Η ευθύνη για την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση. Διότι η Ήπειρος είναι μια περιοχή της Ελλάδας τουριστικά ανεξερεύνητη, ενώ είναι ταυτόχρονα εξαιρετικά προικισμένη από την ιστορία και τη φύση, ένα προορισμός πραγματικό διαμάντι για όσους τον γνωρίσουν. Παρά την εκπληκτική ομορφιά της Ηπείρου, δεν ήταν ένας προορισμός πρώτης προτεραιότητας. Για να ανατρέψουμε αυτό το δεδομένο εργαζόμαστε τα τελευταία 10 χρόνια και πιστεύω ότι έχουμε καταφέρει πολλά, όπως μαρτυρούν η ραγδαία, πάνω από τον μέσο όρο αύξηση του τουρισμού στην Ήπειρο, αλλά και οι κορυφαίες επιδόσεις μας στην ικανοποίηση των επισκεπτών.
Ποια πρέπει να είναι – σύμφωνα με το πρόγραμμά σας- τα χαρακτηριστικά της Περιφέρειας πάνω στο κομμάτι του τουρισμού ;
Έχουμε εξ αρχής θέσει συγκεκριμένους στόχους για την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου: Καταρχήν να κάνουμε πραγματικά την Ήπειρο προορισμό των 4 Εποχών. Διότι, εκτός από ένας προικισμένος από την φύση και την ιστορία τόπος, η Ήπειρος είναι επίσης ένας προορισμός ο οποίος απευθύνεται σε όλους, παρέχοντας κορυφαίες ξενοδοχειακές υπηρεσίες, τόσο για την ελληνική οικογένεια όσο και γι αυτούς που αναζητούν διακοπές πολυτελείας. Η Ήπειρος προσφέρει θαυμάσιες παραλίες, βουνά και πλατάνια, πανέμορφα ποτάμια και λίμνες, θαυμάσιες πόλεις και γραφικά χωριά, μοναδικά μνημεία θρησκευτικά και ιστορικά, κορυφαία γαστρονομία και φιλοξενία, και όλα αυτά σε μια εγγύτητα που επιτρέπει σύντομες μεταβάσεις και προκαλεί έκπληξη στον επισκέπτη. Δεύτερον, στοχεύουμε στο να προσφέρουμε στον επισκέπτη σύνθετες, περιεκτικές εμπειρίες, που να του επιτρέπουν να γευτεί πολλές πλευρές του τουριστικού μας προϊόντος: Τον ήλιο και τη θάλασσα, τις ομορφιές του χειμερινού τουρισμού, το θαλάσσιο τουρισμό, την περιπέτεια στη φύση και το φυσιολατρικό τουρισμό, τον αρχαιολογικό και προσκυνηματικό τουρισμό, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τον αγροτουρισμό, κ.α, είτε μεμονωμένα, είτε κυρίως μέσα σε συνδυαστικά προγράμματα. Τρίτον να συνδέσουμε την εμπειρία του επισκέπτη με τα τοπικά μας προϊόντα και την τοπική γαστρονομία η οποία είναι μοναδική.
Πως κρίνετε την πολιτική της περιφέρειας και τα αποτελέσματα της στην τουρισμό έως τώρα ;
Η Ήπειρος την τελευταία δεκαετία, έχει κάνει σημαντικά βήματα τουριστικής ανάπτυξης, αυξάνοντας κατά πολύ το ρεύμα των επισκεπτών, τις χώρες προέλευσης, το χρόνο παραμονής και τη δαπάνη, την διασπορά των επισκεπτών σε όλο και μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου, τη διασπορά των επισκέψεων σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και τέλος τα έσοδα. Ταυτόχρονα έχει κατορθώσει να βελτιώσει αισθητά τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να είναι στην κορυφή της εξυπηρέτησης και της ικανοποίησης των επισκεπτών. Οι επιδόσεις αυτές είναι διπλάσιες του μέσου όρου αύξησης του τουρισμού στην επικράτεια και συνεχίζουμε οργανωμένα την προσπάθεια ώστε να στο μέλλον να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Επιτρέψτε μου να επικαλεστώ τα στοιχεία της μελέτης του ΙΝΣΕΤΕ, που τοποθετούν την Ήπειρο «στην κορυφή του γενικού δείκτη ικανοποίησης των επισκεπτών για την Ηπειρωτική Ελλάδα συγκεντρώνοντας το εντυπωσιακό ποσοστό του 90,8% για το έτος 2019, αφήνοντας πίσω της τις Κυκλάδες, το Βόρειο Αιγαίο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα Ιόνια Νησιά. Σύμφωνα με την μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, η Ήπειρος μαζί την Ανατολική Μακεδονία συγκέντρωσαν το “απόλυτο” ποσοστό του 95,8%, τόσο στο κριτήριο της εξυπηρέτησης όσο και στην κατηγορία δωματίου (με ποσοστό 94%). Η Ήπειρος “κυριαρχεί” επίσης και στην κατηγορία σχέση ποιότητας-τιμής, συγκεντρώνοντας ποσοστό 91,1% και φτάνοντας στην δεύτερη θέση μετά την Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη.»
Πρωτογενής παραγωγή και τουρισμός, είναι οι 2 σημαντικότεροι παράγοντες για την ανάπτυξη της Ηπείρου . Πως μπορούν να συνδυαστούν ώστε να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα;
Έχουμε θέσει εξ αρχής στο στρατηγικό σχεδιασμό μας ότι η τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τοπική γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα. Γιατί πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο η εμπειρία του επισκέπτη είναι πληρέστερη και επίσης διότι η Ήπειρος έχει εξαιρετικά τοπικά προϊόντα και ξεχωριστή γαστρονομική παράδοση. Γι’ αυτό προωθούμε την αναγνώριση και πιστοποίηση των προϊόντων της Ηπείρου με γεωγραφική ένδειξη και ΠΟΠ το εφαρμόσαμε μέχρι και στα αλιεύματα Αμβρακικού (πχ σαρδέλα, γαρίδα, κουτσομούρα, κ.α.), προωθούμε την καθιέρωση του Ηπειρώτικου πρωινού με τοπικά προϊόντα, ενθαρρύνουμε την χρήση τοπικών προϊόντων στα ξενοδοχεία και εστιατόρια, σε κάθε τουριστική παρουσία μας, πχ σε τουριστικές εκθέσεις ετοιμάζουμε γαστρονομικά happenings και γευστικές δοκιμές, οργανώνουμε ειδικές εκδηλώσεις προώθησης της τοπικής γαστρονομίας και τοπικών προϊόντων, και πολλά άλλα.
Πιστεύετε ότι υπάρχουν δυνατότητες για μια διαφορετική πορεία του τουρισμού; Πιστεύετε ότι θα πρέπει να σχεδιαστούν και υλοποιηθούν νέες στοχευμένες δράσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού της Περιφέρειας ως προς αυτή την κατεύθυνση;
Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα πολύ ξεχωριστό, καινοτόμο πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης που εφαρμόζουμε την «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου». Είναι ίσως είναι το πιο πρωτότυπο πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης που υλοποιείται αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη την Ευρώπη και το ακολουθούν Ελληνικές και ξένες περιφέρειες. Ουσιαστικά συνίσταται στην δημιουργία ενός νέου τουριστικού προϊόντος στη βάση της υπάρχουσας πολιτιστικής κληρονομιάς των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου, που προτείνουμε στο ευρύ κοινό μέσα από μια επιμελημένη Διαδρομή ποιότητας. Πρόκειται για ένα οργανωμένο τρόπο επίσκεψης – γνωριμίας με την Ήπειρο τόσο για λάτρεις της ιστορίας, της αρχαιολογίας, του θεάτρου, όσο και για το ευρύ κοινό, που όχι μόνο έχει προσελκύσει ήδη τουριστικό ρεύμα υψηλού επιπέδου, αλλά επηρεάζει ευεργετικά, τόσο τους ίδιους τους αρχαιολογικούς χώρους, τις υποδομές μας και αναβαθμίζει συνολικά το τουριστικό μας προϊόν.
Σίγουρα ο Τουρισμός αποτελεί βασικό βιοποριστικό μέσο για τους Έλληνες. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει με το άρτια εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής. Θα ενεργήσει η Περιφέρεια ούτως ώστε το ανθρώπινο δυναμικό να είναι πιο εκπαιδευμένο στην Ήπειρο ;
Η διαρκής εκπαίδευση του προσωπικού των ξενοδοχείων και των χώρων εστίασης, αλλά και των ίδιων των επιχειρηματιών και όλων των επαγγελματιών του κλάδου, οι οποίοι διακατέχονται από επιθυμία διαρκούς αυτοβελτίωσης, μέσα από ειδικά σεμινάρια και προγράμματα επιμόρφωσης, αποτελεί μια σταθερή πολιτική μας. Αυτό είναι που φέρνει και τα αποτελέσματα που αποτυπώνονται στις έρευνες ικανοποίησης επισκεπτών που είναι οι πιο αδιάψευστοι μάρτυρες. Επίσης, νομίζω ότι υπάρχει ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας, που είναι η Ηπειρώτικη φιλοξενία, η οποία είναι στο dna των Ηπειρωτών, που θέλουν να προσφέρουν ό,τι καλύτερο έχουν στον επισκέπτη , που τους ωθεί σε μια διαδικασία διαρκούς προσπάθειας αυτοβελτίωσης και επομόρφωσης.
Ευχαριστούμε πολύ κ. Ιωάννου για την παραχώρηση αυτής της συνέντευξης και σας ευχόμαστε μόνο επιτυχίες !