Οι σύγχρονοι ταξιδιώτες που επισκέπτονται πόλεις νιώθουν ότι έρχονται σε επαφή μόνο με  επιφανειακά στοιχεία της σε αντίθεση με την επιδίωξή τους να την εξερευνήσουν σε βάθος. 

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα της InterContinental® Hotels & Resorts με τίτλο “InterContinental ICons”, που διεξήχθη σε δείγμα ταξιδιωτών από όλο τον κόσμο όσον αφορά τις απόψεις τους για το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τη Σαγκάη, το Ντουμπάι, το Σύδνεϋ και το Mexico City.

Τα στοιχεία δείχνουν πως το 77% νιώθουν υποχρεωμένοι να δουν τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα των πόλεων, σε αντίθεση με την επιθυμία του 75% να δει περισσότερα από αυτά που προσφέρει μια πόλη και να την εξερευνήσει σε βάθος ως ντόπιος.

Από ανάλυση δημοσιεύσεων στο Instagram προέκυψε οτι ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι είναι το δημοφιλέστερο τουριστικό αξιοθέατο, αντιπροσωπεύοντας το 10% του συνόλου των δημοσιεύσεων παγκοσμίως. 

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ είναι το αξιοθέατο με τα περισσότερα tags στο Λονδίνο (21%) και το Central Park στη Νέα Υόρκη (20%), ενδεικτικά ότι οι τουρίστες συχνά εστιάζουν σε παραδοσιακά αξιοθέατα. 

Οι ντόπιοι στις πόλεις επιβεβαιώνουν τα ευρήματα αυτά, με το 59% να πιστεύει οτι οι τουρίστες χάνουν ο,τι καλύτερο μπορεί να προσφέρει η πόλη.

Σε διαδικτυακή ψηφοφορία που ξεκινά σήμερα, το ταξιδιωτικό κοινό καλείται να επιλέξει τα πιο συμβολικά αξιοθέατα, ήχους, γεύσεις, μυρωδιές και συναισθήματα που έχουν από τις πόλεις αυτές, τα οποία τους συνδέουν βαθύτερα με τον προορισμό.

Μερικές από τις εμπειρίες που κινητοποιούν πολλές διαφορετικές αισθήσεις, τις οποίες ανέδειξαν οι ταξιδιώτες πολυτελείας από όλο τον κόσμο, είναι…

Παρίσι | Η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού στα boulangeries του Oberkampf

Λονδίνο | Η ζεστασιά της φωτιάς σε μια παλιά πάμπ του Λονδίνου σε μια κρύα ημέρα

Νέα Υόρκη | Η μυρωδιά των καβουρδισμένων κάστανων από πλανόδιο πωλητή στο Μπρόντουεϊ. 

Σαγκάη | Το ζεστό άρωμα του Xiaolongbao στο Temple of the City Gods

Ντουμπάι | Ο ήχος του νερού καθώς η παραδοσιακή ξύλινη βάρκα, abra, διασχίζει τον Ποταμό του Ντουμπάι

Σύνδεϋ | Η αίσθηση του δροσερού αέρα στο πρόσωπο στο ferry Manly to Circular Quay

Πόλη του Μεξικό | Οι ήχοι της μουσικής Mariachi στην πλατεία Garibaldi 

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 7.000 ανθρώπων από τις 6 έως τις 19 Νοεμβρίου 2019.