To 52% των Ευρωπαίων και τo 59% των Ελλήνων θεωρούν την κλιματική αλλαγή το πιο επείγον περιβαλλοντικό ζήτημα, με τους Έλληνες να διαφοροποιούνται από τους Ευρωπαίους ζητώντας από την ΕΕ κατά κύριο λόγο την καταπολέμηση της ανεργίας αλλά και τη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για επενδύσεις.

Αυτό αποκαλύπτει το εφετινό Ευρωβαρόμετρο, στο οποίο αναδεικνύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία του λόγου και η ισότητα των φύλων στην κορυφή των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ.

Οι Έλληνες πολίτες ζητούν από το ΕΚ να δώσει προτεραιότητα στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και τις έντονες προσπάθειες για πλήρη απασχόληση σε όλες τις χώρες της ΕΕ (46%). Στις προτεραιότητές τους συμπεριλαμβάνουν την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας (38%), τον καθορισμό των κατάλληλων συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης και επενδύσεων (27%), τις επενδύσεις σε υψηλής ποιότητας παιδεία για τα παιδιά και τις μελλοντικές γενιές (25%) και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ (24%).

Παρόλο που η κατάταξη των προτεραιοτήτων δείχνει σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των κρατών μελών, για πρώτη φορά η κλιματική αλλαγή βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων των πολιτών αφού κάθε τρίτος ερωτώμενος (32%) θέλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να θέσει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ως την ύψιστη προτεραιότητά του. Η αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (31%), η καταπολέμηση της τρομοκρατίας (24%), καθώς και η καταπολέμηση της ανεργίας (24%) ακολουθούν ως προτεραιότητες των πολιτών στην ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι διαμαρτυρίες για το κλίμα – κυρίως από τους νέους – κινητοποιήσαν εκατομμύρια πολίτες στην ΕΕ και σε όλον τον κόσμο. Τα δεδομένα του Parlemeter 2019 αντικατοπτρίζουν αυτή την αίσθηση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, καθώς η απόλυτη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (52%) θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή είναι σήμερα το πιο επείγον περιβαλλοντικό ζήτημα, ακολουθούμενο από την ατμοσφαιρική ρύπανση (35%), τη θαλάσσια ρύπανση (31%), την αποψίλωση των δασών (28%) και την αυξανόμενη ποσότητα σκουπιδιών (28%). Επιπλέον, σχεδόν έξι στους δέκα Ευρωπαίους πιστεύουν ότι οι διαμαρτυρίες των νέων συνέβαλαν στην υιοθέτηση πολιτικών μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Η φθινοπωρινή έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του ΕΚ παραδοσιακά ρωτά τους πολίτες ποιο πολιτικό ζήτημα πρέπει να θέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως θέμα προτεραιότητας.

Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές αξίες, η σαφής πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως (48%), την ελευθερία του λόγου (38%), την ισότητα των φύλων (38%) και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ (33%) ως τις κύριες θεμελιώδεις αξίες που πρέπει να προστατευθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Έλληνες με μεγαλύτερη πλειοψηφία (61%) προκρίνουν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατατάσσουν ως δεύτερη αξία με 58% την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και τρίτη με 41% την ελευθερία του λόγου.