Έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών, ένας από τους σκαπανείς του ροδιακού τουρισμού, ο Βασίλης Καμπουράκης, ιδρυτής των ξενοδοχείων Rodos Palace και Mediterranean.

Ο Βασίλης Καμπουράκης, πατέρας του δημάρχου Ρόδου και πρώην προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ.Αντώνη Καμπουράκη, ήταν από τους πρώτους επιχειρηματίες που δραστηριοποιήθηκαν στον ελληνικό τουρισμό και στο σμαραδένιο νησί.

Ο Βασίλης Καμπουρακης γεννήθηκε στην Αιθιοπία, φοίτησε στη Ρόδο μέχρι τη Γ’ Γυμνασίου και μετά, το 1947, εγκαταστάθηκε στο Τζιμπουτί της τότε γαλλικής Σομαλίας. Εκεί, κοντά στον θείο του, που είχε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σπούδασε και εργαζόταν, μαθαίνοντας τη δουλειά σε όλες τις ξενοδοχειακές υπηρεσίες.

7 χρόνια μετά αγόρασε το 50% της εταιρείας του θείου του και αργότερα, όταν αποσύρθηκε ο θείος, αγόρασε και το υπόλοιπο 50%.

Στη Ροδο επανήλθε το 1960. Παντρεύτηκε την Βαλασία, το γένος Μαρκουλή και απέκτησε δύο παιδιά: τον Αντώνη και την Μαίρη.

Ο Βασίλειος Καμπουράκης ήταν ένας από τους πρωτεργάτες του νέου είδους τουρισμού της εποχής. Το 1964 ξεκίνησε με δύο ξενοδοχεία και ΤΟ 1974 , μία δεκαετία αργότερα το όραμα του έγινε πραγματικότητα με το «Rodos Palace» που ξεπέρασε σε ύψος τον περίφημο Κολοσσό της Ρόδου αλλά και σε φήμη με αφορμή τον εμβληματικό θόλο τεραστιών διαστάσεων, κατασκευασμένο από πρωτοποριακά υλικά της αεροναυπηγικής και της NASA. Ήταν το μεγαλύτερο και πιο πολυτελές ξενοδοχείο στην Ελλάδα, φιλοξενώντας όλα αυτά τα χρόνια προσωπικότητες, όπως η βασίλισσα της Ιορδανίας, Ράνια και ο «Τζέιμς Μποντ», Σερ Ρότζερ Μουρ, τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, κ.ά.