Με τον Τσέχο Υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκά Θέματα, Aleš Chmelař, συναντήθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την επίσκεψή του στην Πράγα για την Σύνοδο Κορυφής των Φίλων της Συνοχής.

Κατά τη συνάντηση, συζήτησαν για ζητήματα που αφορούν τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, το Βrexit, το προσφυγικό και τη Διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτ. Βαλκάνια.  Κατά τη συνάντηση, ο Τσέχος Υφυπουργός υπογράμμισε πως με την νέα ελληνική κυβέρνηση μπορούν να ενισχυθούν διμερείς συνεργασίες  σε όλα τα επίπεδα, κυρίως, δε, στην οικονομία. Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως με την εκλογή της νέας κυβέρνησης, η Ελλάδα έχει αλλάξει πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα και υπογράμμισε σαφώς και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «δεν έχουμε ανοιχτά σύνορα».

Ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε μεταξύ άλλων πως η σημερινή Σύνοδος Κορυφής των Φίλων της Συνοχής θα στείλει μήνυμα πως οι πολιτικές της Συνοχής δεν μπορεί να θεωρούνται παρωχημένες, καθώς ακόμα δεν έχουν εκπληρώσει στο στόχο τους. «Η πολιτική της Συνοχής κάνει τους πολίτες να πιστέψουν στην Ευρώπη και αλλάζει την καθημερινότητα τους», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ προσέθεσε πως έχει προγραμματίσει συνάντηση με τις διπλωματικές αντιπροσωπείες των χωρών του Visegrad, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός γόνιμου  διαλόγου. Αντίστοιχα, ο Τσέχος ΥΦΥΠΕΞ τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρχει διάκριση μεταξύ παραδοσιακών και νεωτερικών πολιτικών στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων μεταξύ των δυο πλευρών σχετικά με την κατανομή των κονδυλίων, καθώς και οι δυο συμφώνησαν πως η χρηματοδότηση της πολιτικής Συνοχής πρέπει τουλάχιστον να παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Όσον αφορά το θέμα του ασύλου και της μεταναστευτικής πολιτικής της Ένωσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης υποστήριξε πως είναι αναγκαία η αυξημένη φύλαξη των συνόρων και η υιοθέτηση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο, καθώς δεν μπορεί το πρόβλημα να επιβαρύνει δυσανάλογα τις χώρες αιχμής. Παράλληλα,  υπογράμμισε την αναγκαιότητα της κοινής πολιτικής και στις επιστροφές, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η  Τουρκία χρησιμοποιεί προς όφελός της το θέμα των μεταναστευτικών ροών. «Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό αποτελεσματικά αν μείνουμε μόνο στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Μόνο ενωμένοι οι Ευρωπαίοι μπορούμε να διαχειριστούμε το μεγάλο αυτό πρόβλημα», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης στον συνομιλητή του ζητώντας του προτάσεις για την διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.

Στο ίδιο θέμα, ο Τσέχος ΥΦΥΠΕΞ υποστήριξε πως «δεν μπορούμε να στέλνουμε το μήνυμα πως η Ευρώπη είναι ελκυστικός προορισμός που φιλοξενεί μετανάστες με δομές και μηχανισμούς. Πρέπει να απευθυνθούμε στις τρίτες χώρες», σημείωσε και συνέχισε λέγοντας πως είναι αναγκαίοι οι αυστηρότεροι έλεγχοι και από την άλλη πλευρά των ευρωπαϊκών συνόρων. Παρότι υπήρχε απόκλιση στο θέμα του ασύλου, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέδειξε πως υπάρχει έδαφος για υιοθέτηση κοινών πολιτικών.

Συζήτηση έγινε και για την Frontex, κατά την οποία ο Τσέχος ΥΦΥΠΕΞ εξέφρασε προβληματισμό αναφορικά με την επάρκειά της. Οι δυο άντρες συμφώνησαν πως η Frontex  μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα.

Τέλος, συζητώντας για τη Διεύρυνση, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως για την Ελλάδα στόχος είναι η ταυτόχρονη ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, καθώς για πρώτη φορά θα έχει την ευκαιρία να συνορεύει στα βόρεια, με χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύγκλιση διαπιστώθηκε και εκεί, καθώς και ο Τσέχος ΥΦΥΠΕΞ εξέφρασε τη θετική του άποψη σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Η ενταξιακή διαδικασία σταθεροποιεί την περιοχή και ενισχύει το Κράτος Δικαίου και τους θεσμούς στις υπό ένταξη χώρες», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης. «Θέλουμε την καλή γειτονία με τις χώρες αυτές, αλλά είμαστε και απαιτητικοί όσον αφορά στην τήρηση των κριτηρίων για ένταξή τους», ολοκλήρωσε.