Στον σημαντικότερο τουριστικό προορισμό της Κρήτης φιλοδοξεί να καταστεί στο προσεχές μέλλον η ευρύτερη περιοχή της Ελεύθερνας, της επαρχίας Μυλοποτάμου του νομού Ρεθύμνου. Με όπλο της τον πολιτισμό, απόρροια των αρχαιολογικών ανασκαφών στην αρχαία Ελεύθερνα και το νέο της μουσείο στην περιοχή, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Σταμπολίδης, που έχει συνδέσει το όνομα του με τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία Ελεύθερνα και την υλοποίηση του μουσείου, εστιάζει στην ανάγκη σύνδεσης του πολιτισμού με τον τουρισμού.
Μετά και την ανακάλυψη νέων ευρημάτων στην αρχαία Ελεύθερνα, ο καθηγητής Σταμπολίδης μιλώντας σε εκδήλωση του ομίλου Δασκαλαντωνάκη Grecotel, με αφορμή την αποπεράτωση των έργων αναστήλωσης του ωδείου Ρεθύμνου (Νερατζέ Τζαμί), προσφοράς του ιδρύματος Νικος Δασκαλαντωνάκης (NDF), επεσήμανε ότι η Ελεύθερνα είναι η «καρδιά» της Κρήτης αποτελώντας έτσι τον δεύτερο σημαντικό πυλώνα του κρητικού πολιτισμού, μετά την Κνωσό τη Φαιστό.
Πλέον μια επίσκεψη στην Κρήτη θα είναι λειψή, αν δεν πραγματοποιηθεί και μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Ελεύθερνας, σημειώνει χαρακτηριστικά. Ο καθηγητής Σταμπολίδης, αναφερόμενος στην Ελεύθερνα, υπογραμμίζει ότι πρόκειται για την ιστορία της της αυγής του ελληνικού πολιτισμού, της μεταμινωικής εποχής. Το αντίβαρο της Κνωσού και της μονομέρειας του μινωικού παρελθόντος της Κρήτης, όπως αναφέρει.
Μετά και τις πρόσφατες ανακαλύψεις στον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο του νομού Ρεθύμνου – η αρχαιολογική σκαπάνη του καθηγητή Σταμπολίδη αποκάλυψε δύο «βασιλικές – χριστιανικές εκκλησίες»- νέα δεδομένα δημιουργούνται για το πολιτιστικό αποτύπωμα στην περιοχή, που μέχρι σήμερα έχει ταυτιστεί με ήρωες των ομηρικών χρόνων. Πλέον, με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση του καθηγητή, για το αν οι δυο αυτές βασιλικές εκκλησίες, τις δημιούργησαν οι χριστιανοί καταστρέφοντας ειδωλολατρικούς ναούς και μνημεία ή έκαναν χρήση των εγκαταλελειμμένων μνημείων του αρχαίου κόσμου. «Λειτούργησαν ως τζιχαντιστές οι χριστιανοί ή απλά συνέχισαν να γράφουν ειρηνικά το δικό τους στίγμα;», διερωτάται ο καθηγητής.
Το μουσείο της Ελεύθερνας καθημερινά υποδέχεται 600 και πλέον επισκέπτες δίνοντας ξεκάθαρο στίγμα στα πολιτιστικά δρώμενα του της Κρήτης.Η πρωτοτυπία αυτού του μουσείου, εκτός του γεγονότος ότι επαληθεύεται ο ομηρικός κόσμος στην Κρήτη, συνίσταται και στο ότι τα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης θα ανανεώνονται κατά περιόδους από νέα αλλά και παλαιότερα ευρήματα των ανασκαφών. Με τον τρόπο αυτό το ενδιαφέρον του κοινού θα είναι συνεχές και θα σχετίζεται με την αποκάλυψη και την επέκταση του συνεχιζόμενου ανασκαφικού έργου στον αρχαιολογικό χώρο. Η έκθεση πλαισιώνεται από πρωτότυπες και σύγχρονες οπτικοακουστικές εφαρμογές.
απε