«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Η επιχειρούμενη μεταρρύθμιση στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και η ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας σηματοδοτήθηκε σαφώς στην νέα αρχιτεκτονική του κυβερνητικού σχήματος.

Ενταγμένη πλέον η εξωστρεφής οικονομική ανάπτυξη της χώρας στον κρίσιμο τομέα της εξωτερικής πολιτικής, αποκτά νέα πλεονεκτήματα και συνέργειες, για την αξιοποίηση των οποίων και την επίτευξη του επιδιωκόμενου πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος, απαιτείται ουσιαστική προσαρμογή των φορέων υλοποίησης αυτής στα νέα δεδομένα και στις προκλήσεις αυτού του εγχειρήματος.

Με το παρόν σχέδιο νόμου επιχειρείται ο μετασχηματισμός της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου σε μία εξωστρεφή, σύγχρονη και δυναμική εταιρική δομή που θα συμβάλλει στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της χώρας.

Η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου αποτελεί το κύριο όχημα της Ελληνικής Πολιτείας, τόσο για την προσέλκυση άμεσων επενδύσεων όσο και για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών.

Με τις οργανωτικού και δομικού χαρακτήρα αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας του, παρέχονται τα θεσμικά εχέγγυα και τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να είναι σε θέση ο φορέας να υποστηρίζει με τον βέλτιστο τρόπο τις ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις, να αναβαθμίσει τη διεθνή οικονομική θέση της χώρας και να προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη, σύμφωνα με τις καλές πρακτικές και κατά τα διεθνή πρότυπα.

Με τις αλλαγές που επιφέρει στον τρόπο λειτουργίας της Εταιρείας το παρόν σχέδιο Νόμου, αυτή θα έχει τη δυνατότητα πλέον να:

  1. Συμβάλλει στην κατάρτιση του «Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας» και του σχεδίου δράσης «αρχιτεκτονικής» της διεθνούς εικόνας της χώρας (national brand) παρέχοντας την αναγκαία πληροφόρηση και προτάσεις στην Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών.
  • Στηρίζει την πραγματοποίηση ελληνικών επενδύσεων σε αγορές του εξωτερικού, την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου και εφαρμόζει τεχνικές υποστήριξης των εξαγωγών με σύμπραξη και συμμετοχή σε κοινές δράσεις εξωστρέφειας.
  • Κινητοποιεί τους επενδυτές και τους πληροφορεί για το θεσμικό, νομοθετικό, φορολογικό και χρηματοοικονομικό πλαίσιο που διέπει τις επενδύσεις στην Ελλάδα και προβάλλει στις αλλοδαπές αγορές τις συνθήκες του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.
  • Αναλαμβάνει την παρακολούθηση, μελέτη, εκπόνηση και εισήγηση μελετών, προτάσεων, μέτρων, προγραμμάτων και δράσεων για την προώθηση, ενίσχυση και υποστήριξη των εξαγωγών, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την άρση των αντικινήτρων στις εξαγωγές και την προσέλκυση επενδύσεων.
  • Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, θεσπίζεται Συμβούλιο Εξωστρέφειας για την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης προς το Enterprise Greece με την στιβαρή συμμετοχή συλλογικών φορέων της αγοράς, επιχειρηματικών ενώσεων και ειδικών εμπειρογνωμόνων.

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, συμβάλλει ενεργά στην αναβάθμιση του επενδυτικού κλίματος, τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και στην ελληνική πραγματική οικονομία.

Υπό την εποπτεία και συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών η εταιρεία, διατηρώντας πλήρως την αυτονομία της, αναβαθμίζεται περαιτέρω και αποτελεί το βασικό εργαλείο για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Εξωστρέφειας. Παράλληλα, η Enterprise Greece, μέσω των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στις ελληνικές Διπλωματικές Αρχές στο εξωτερικό, πλέον αποκτά «αντένες» διεθνώς, που συνδράμουν ουσιαστικά στην υλοποίηση των δράσεών της.

Στο πλαίσιο αυτό, η «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου» αποτελεί μία ειδική περίπτωση φορέα, ο οποίος λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, που εξαιτίας της φύσης της απολύτως εξωστρεφούς αποστολής του, δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό, αναλαμβάνοντας δράσεις σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και ευρύτατο φάσμα αντικειμένων.

Με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές ενισχύεται ο ρόλος της Εταιρείας, προκειμένου να μην υστερεί σε σύγκριση με αντίστοιχους φορείς στήριξης της επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τα πρότυπα αντίστοιχων ευρωπαϊκών καλών πρακτικών στον τομέα της εξωστρέφειας.

Με στόχο τη διασφάλιση της αποτελεσματικής και απρόσκοπτης λειτουργίας της «Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.», της προσαρμογής στα ως άνω δεδομένα και στις απαιτήσεις της διεθνούς πρακτικής επιδιώκεται, στο παρόν άρθρο – στα πρότυπα φορέων των οποίων η λειτουργία δεν συνάδει με ανελαστικά πλαίσια – η θέσπιση ειδικών προβλέψεων, η άρση περιορισμών που δεν ανταποκρίνονται στις επιχειρησιακές και λειτουργικές απαιτήσεις του φορέα και η απόδοση της απαιτούμενης ευελιξίας.

Ειδικότερα, προβλέπεται η δημιουργία ενός ειδικού νομικού πλαισίου λειτουργίας εκτός των γενικών διατάξεων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, σύμφωνα πάντα µε την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις κοινές αξίες που περιλαμβάνονται σε αυτήν.

Επιδίωξη των τροποποιήσεων του Καταστατικού, αποτελεί η παροχή δυνατότητας άμεσης σύνδεσης με τον ιδιωτικό τομέα για την άντληση ικανοτήτων και απαραίτητης τεχνογνωσίας.

Ταυτόχρονα, η Εταιρεία γίνεται ο πρώτος φορέας που υιοθετεί τις δικλείδες ασφαλείας της νεοσύστατης Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η διαφάνεια και η λογοδοσία, με δομές και πολιτικές πρόληψης και καταπολέμησης της διαφθοράς, όσο και η ενίσχυση της ακεραιότητας και του επιχειρηματικού ήθους.

Τέλος, το «στοίχημα» για την ενσάρκωση του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας, όπως και σε όλες τις μεταρρυθμίσεις της κρατικής διακυβέρνησης, βρίσκεται στην ταχύτητα ανταπόκρισης της δημόσιας διοίκησης.

Ειδικότερα, αυτή καλείται να αποδεχθεί, να αφομοιώσει και να ενσωματώσει ουσιαστικά τις απαιτούμενες δομικές και λειτουργικές τομές, και για αυτό είναι κρίσιμο να παρέχονται τα θεσμικά εργαλεία, αφενός στον φορέα και αφετέρου στο ανθρώπινο δυναμικό που θα κληθεί να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, σε ένα συντεταγμένο πλαίσιο διαχείρισης της αλλαγής. »