Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, ενημέρωσε σήμερα την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις για θέματα της ΕΕ και σχετικά με τα Συμπεράσματα των πρόσφατων Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η συζήτηση κινήθηκε με άξονα τα ζητήματα διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, τον προϋπολογισμό της ΕΕ και την μείωσή του εξαιτίας της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και τις ευρωπαϊκές διαστάσεις του μεταναστευτικού και πώς αντιμετωπίζεται από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ειδικότερα:

Για τη διεύρυνση της ΕΕ τόνισε πως «είμαστε ενάντια σε αυτούς που θέλουν να γίνει ο διαχωρισμός της ένταξης των δύο χωρών (decoupling), οι οποίοι άλλωστε δεν απέκτησαν ποτέ momentum, ούτε αριθμητική πλειοψηφία στο Συμβούλιο. Η σχετική πρόταση στο ΕΣ έγινε από ελάχιστα κράτη-μέλη και μάλιστα στο περιθώριο της βασικής τους τοποθέτησης». «Άρα», συνέχισε, «το βασικό θέμα ήταν αν θα γινόταν ή όχι η διεύρυνση και φαίνεται πως πάμε σε μια μακρόσυρτη, δύσκολη διαδικασία, η οποία ανεβάζει και τον πήχη στους γείτονές μας». Υπογράμμισε, δε, πως η κάθε χώρα θα κριθεί με βάση τις δικές της επιδόσεις και πως δεν ομαδοποιείται η αξιολόγηση. «Αυτό που είναι κοινό είναι το χρονοδιάγραμμα εκκίνησης», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας πως πρόκειται για μια διαδικασία πολιτική που συμβολίζει πολλά. «Ο διαχωρισμός των δύο υποθέσεων δεν ενισχύει τη σταθερότητα στα βόρεια σύνορά μας και μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία που θα δημιουργήσει τριγμούς, τους οποίους εμείς θα υποστούμε. Αν μπορούμε να πετύχουμε το μη διαχωρισμό στο χρονοδιάγραμμα των δυο υποθέσεων θα είναι προς όφελός μας», τόνισε ολοκληρώνοντας.

Για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ 2021-2027 σχετικά με την χρηματοδότηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής τόνισε ότι δεν είναι ακριβές πως όλες οι χώρες του Νότου έχουμε την ίδια πολιτική σε σχέση με την ΚΑΠ. Έφερε ως παράδειγμα την Γαλλία και τη διαφορετική οπτική ως προς την κατανομή των κονδυλίων. Σημείωσε πως η Ελλάδα είναι χώρα με την περισσότερη ανά στρέμμα ευρωπαϊκή ενίσχυση, το οποίο όμως, δεν ανταποκρίνεται στο εισόδημα των Ελλήνων αγροτών. Οι Έλληνες αγρότες έχουν τις μικρότερες φάρμες το οποίο σημαίνει πως οι ενισχύσεις δεν είναι αρκετές. Η εξωτερική σύγκλιση που επιβάλλει να έρθουν οι επιδοτήσεις στο ίδιο επίπεδο δεν μπορεί να μετριέται με στρεμματική απόδοση, αλλά πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η γεωγραφία και η νησιωτικότητα της χώρας μας που οδηγεί στον κατακερματισμό των αγροτικών εκτάσεων και να γίνει ένας άλλος καταμερισμός. «Τα κονδύλια της εξωτερικής σύγκλισης βρίσκονται υπό συζήτηση», τόνισε. «Στο τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης, στόχος μας είναι να λάβουμε κονδύλια, αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη φορά», ανέφερε.

Σημείωσε, δε, πως συζητάμε για έναν μειωμένο, ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, λόγω της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ που σημαίνει πως το να λάβει η χώρα μας σημαντικές αυξήσεις είναι αδύνατο να συμβεί. «Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να είμαστε στα επίπεδα των προηγούμενων προγραμμάτων και παραπάνω από αυτά», ανέφερε.

Για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος και ως προς την ευρωπαϊκή διάσταση του, ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε πως χρειάζεται ένα νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται η επανεκκίνηση της μεταρρύθμισης των κανόνων του Δουβλίνου. Αναφέρθηκε στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τόνισε πως, σε αντίθεση με την προηγούμενη Κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία εμμένει στις προεκλογικές δεσμεύσεις της προτάσσοντας τον ανθρωπισμό και διαμορφώνοντας νέο νομικό πλαίσιο που θα ορίζει το μεταναστευτικό. Τόνισε επίσης πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν είναι μια ένωση α λα καρτ συμμαχιών, όπως κάποιοι θέλουν». Οι εθνικές πολιτικές δεν ταυτίζονται με τα πρόσωπα που κυβερνούν τις χώρες, αλλά πρέπει να έχουν βάθος και συνέχεια. «Άρα», είπε, «θα συνεχίσουμε να μιλάμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που οφείλουμε να κάνουμε. Αντί να ‘ταμπελοποιούμε’ και να λέμε πως αυτοί είναι κακοί Ευρωπαίοι, να δείχνουμε ακριβώς τους τρόπους μέσα από τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε σπάζοντας τα ταμπού που υπάρχουν και στις δυο πλευρές», ολοκλήρωσε.