Συμφωνία για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας επήλθε στη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των συστημικών τραπεζών – Τι αναφέρουν τραπεζικές πηγές για τα κριτήρια ένταξης

 

Συμφωνία της κυβέρνησης με τις τράπεζες:

  •  Προστασία της πρώτης κατοικίας και μετά την 1η Μαρτίου. Αντικειμενική αξία έως 250.000 ευρώ. Υπόλοιπο δανείου έως 130.000 ευρώ
  •  Τα εισοδηματικά κριτήρια: 12.500 ευρώ για ένα άτομο. 21.000 για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί
  •  Δυνατότητα επιμήκυνσης έως και τα 25 χρόνια. Πώς θα γίνεται το κούρεμα του δανείου
  •  Στη νέα ρύθμιση και τα επαγγελματικά δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία

Συμφωνία για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, που θα διαδεχθεί το άρθρο 9 του Νόμου 4346/2015, επήλθε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των ελληνικών συστημικών Τραπεζών που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Τι αναφέρουν τραπεζικές πηγές για τα κριτήρια ένταξης 

Στη συμφωνία  για το νέο πλαίσιο προστασίας που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη από την 1η Μαρτίου αναφέρονται τραπεζικές πηγές.

Για τα βασικά κριτήρια ένταξης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρονται το οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, υπόλοιπο δανείου έως 130.000 ευρώ και αντικειμενική αξία ακινήτου έως 250.000 ευρώ – από 280.000 που ίσχυε με το νόμο Κατσέλη – Σταθάκη.

Με βάση τα συγκεκριμένα βασικά κριτήρια διαμορφώνουν ένα πλαίσιο ένταξης, που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα περιλαμβάνει το 90% των κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας.