«Η αυθεντικότητα των εμπειριών είναι η δύναμη του Βορείου Αιγαίου στον τουρισμό. Η μοναδική φύση, πέραν από τον ήλιο και τη θάλασσα, η ιστορία, ο πολιτισμός, οι παραδόσεις, τα εξαιρετικά προϊόντα που συνδέονται με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε προορισμού, πρωταγωνιστούν», τόνισε κατά την ομιλία της στο 14 Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

«Τα νησιά του Αιγαίου σήκωσαν το βάρος του προσφυγικού, ενός μεγάλου προβλήματος που ξεπερνάει τα εθνικά μας σύνορα και είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε έκτακτες και ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που δημιουργήθηκαν», υπογράμμισε η κ. Κουντουρά και προσέθεσε πως η κυβέρνηση διαχειρίστηκε με επιτυχία αυτήν την πρωτοφανή, όπως τη χαρακτήρισε, κατάσταση, που δημιούργησε η εκτεταμένη αρνητική δημοσιότητα διεθνώς και η αναπαραγωγή εικόνων υπερβολής, εικόνες οι οποίες δεν ανταποκρίνονταν πολλές φορές στην πραγματικότητα και αδίκησαν τα νησιά μας.

Σχεδιάσαμε άμεσα και υλοποιήσαμε σε συνεργασία μαζί σας ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα πολιτικών, επιχειρησιακών και επικοινωνιακών δράσεων για την άμεση στήριξη, προώθηση και προβολή των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και την τόνωση των τουριστικών ροών, από το εξωτερικό και την Ελλάδα. Καταφέραμε με συντονισμένες ενέργειες να αντιστρέψουμε το κλίμα άμεσα και να ανακόψουμε την διστακτικότητα που είχε σημειωθεί το 2016.

Η Ελλάδα και εσείς οι κάτοικοι των νησιών, στείλαμε ένα παγκόσμιο μήνυμα ανθρωπιάς και πολιτισμού κερδίζοντας τον σεβασμό της διεθνούς κοινότητας. Οι διεθνείς τουριστικοί φορείς εξήραν το παράδειγμα του ελληνικού τουρισμού και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού χαρακτήρισε την Ελλάδα χώρα-πρότυπο στην επιτυχή διαχείριση κρίσεως προορισμού», τόνισε η υπουργός Τουρισμού.

Συνεχίζοντας είπε ότι το 2017 τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας έγιναν ακόμη πιο ορατά με την αύξηση κατά 13% στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις στο Βόρειο Αιγαίο που άγγιξαν τις 365.000, και αύξηση 30% στις διανυκτερεύσεις και στα τουριστικά έσοδα.

«Συνεχίζουμε εντατικά, και σε αυτήν την προσπάθεια η συμβολή σας είναι καθοριστική ώστε η διψήφια αύξηση της ζήτησης για το Βόρειο Αιγαίο το 2018 να διατηρηθεί και να αφορά όλα τα νησιά και τις τοπικές οικονομίες» είπε η υπουργός Τουρισμού και προσέθεσε: «Καταφέραμε να αντιστρέψουμε την αρνητική εικόνα όλοι μαζί, με πολύ μεγάλο αγώνα».

«Χρειάζεται σε αυτήν την εθνική προσπάθεια να αγωνιστούμε ακόμη περισσότερο, ώστε να μηδενίσουμε και να εξαλείψουμε την αρνητική διαφήμιση. Όλοι μαζί ενωμένοι, η Περιφέρεια, οι Δήμοι, τα Επιμελητήρια, οι επαγγελματικοί φορείς και ενώσεις, ο ιδιωτικός τομέας και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις. Διότι η θετική εικόνα των προορισμών μας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να δημιουργηθεί νέα ζήτηση. Άρα είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε την εικόνα των νησιών και να προστατέψουμε τον τουρισμό μας στο Βόρειο Αιγαίο ακόμη περισσότερο. Δεν εφησυχάζουμε με την αύξηση του τουρισμού το 2017 και το 2018 στο Βόρειο Αιγαίο. Είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα και προετοιμάζουμε δυναμικό πρόγραμμα και για τα επόμενα χρόνια», ανέφερε η κ. Κουντουρά.

Και κατέληξε:

«Στηρίξαμε τον εσωτερικό και κοινωνικό τουρισμό, σε συνεργασία με το καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργείο Εργασίας. Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού το 2016 προέβλεπε διπλάσιο αριθμό διανυκτερεύσεων, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους δικαιούχους του Οργανισμού. Επιπλέον, οι Ενώσεις Ξενοδόχων, μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Τουρισμού, παρείχαν, ελκυστικές προσφορές στη διαμονή για τους Έλληνες επισκέπτες, πρωτοβουλία που προβάλλαμε σε συνεργασία με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σχεδιάσαμε άμεσα και υλοποιήσαμε σε συνεργασία μαζί σας ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα πολιτικών, επιχειρησιακών και επικοινωνιακών δράσεων για την άμεση στήριξη, προώθηση και προβολή των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και την τόνωση των τουριστικών ροών, από το εξωτερικό και την Ελλάδα».