Τα τρία λιμάνια της Ερμιόνης, της Κοιλάδας και του Πορτοχελίου, επισκέφθηκε και επιθεώρησε την Παρασκευή 27 Απριλίου, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστος Λαμπρίδης, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννη Γκιόλα και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων,την κ. Χριστοδουλοπούλου, Δ/ντρια Ναυτιλιακών Επενδύσεων και θαλασσίου Τουρισμού, την κ. Ευαγγελοπούλου, Νομική Σύμβουλο, τον κ. Παπαδόπουλο, Μηχανολόγο Μηχανικό και την κ. Σταμάτη, συνεργάτιδα του κ. Λαμπρίδη .

Η επίσκεψη ξεκίνησε στο Παλαιό Δημαρχείο της Ερμιόνης όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη του Γ. Γραμματέα κ. Χρήστου Λαμπρίδη με τον κ. Μέξη Παναγιώτη, Πρόεδρο Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ερμιονίδας, τους Λιμενάρχες των Λιμενικών τμημάτων Πορτοχελίου, πλωτάρχη κ. Κωστόπουλο Ιωάννη, και Ερμιόνης κ. Παππά Δημήτρη, τον προϊστάμενο του Πυροσβεστικού κλιμακίου Κρανιδίου κ. Ρόζο Δημήτρη, τον κ. Δάγκλη Χρήστο, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Αντιδήμαρχο του Δήμου Ερμιονίδας κ. Μπουρίκα Γεώργιο, τον Αντιπρόεδρο του Δ. Λ.Τ Ρούση Ιωάννη, τον Πρόεδρο της Τοπικής κοινότητας Κοιλάδας, κ. Φλωρή Παναγιώτη, τον κ. Γανώση Ιωσήφ, μέλος του Δ.Λ.Τ, τον κ. Τόκα Τάσο, επικεφαλής Δημοτικής παράταξης της Αντιπολίτευσης, τον κ. Μπαλαμπάνη Χρήστο, Δημοτικό Σύμβουλο και άλλους εκπροσώπους του Δήμου και των παραγωγικών φορέων της Ερμιονίδας.

 

 

Σκοπός της επίσκεψής του στην Αργολίδα ήταν η ενημέρωση των Φορέων Διοίκησης και Εκμετάλλευσης Λιμένων για θέματα λιμενικής πολιτικής, λιμενικών υποδομών και θαλασσίου τουρισμού καθώς και για τον νόμο 4504/2017, οι διατάξεις του οποίου επιλύουν χρόνια προβλήματα που απασχολούσαν τους Φορείς Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης Λιμένων.

O Γενικός Γραμματέας Λιμένων κ. Λαμπρίδης αναφέρθηκε σε διατάξεις του Νόμου 4504/2017 και συγκεκριμένα στην δυνατότητα να αποκατασταθούν εντός διετίας οι τυχόν αυθαίρετες και παράνομες κατασκευές πάνω στην χερσαία ζώνη των λιμένων. Δίνεται έτσι η δυνατότητα να υπάρξει μια ενιαία νέα μελέτη από το Υπουργείο που θα αρμόζει αισθητικά με το περιβάλλον και δίνει τον χρόνο στους καταστηματάρχες να αποκαταστήσουν τις κατασκευές αυτές με ενιαίο, νόμιμο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

 

 

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στη συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ερμιόνης.

Ο κ. Λαμπρίδης από την πλευρά του ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΔΛΤ Κ. Μέξη για την υποδοχή και την προετοιμασία της συνάντησης και ενημέρωσε για τις προσπάθειες της Γενικής Γραμματείας να αναδιαρθρωθεί το σύστημα λιμενικής διακυβέρνησης της χώρας με σκοπό να δημιουργηθούν ισχυροί φορείς διοίκησης λιμένων, που μέσα από ευέλικτες διαδικασίες θα μπορούν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις δυνατότητες των εκάστοτε λιμανιών. Ακόμη επεσήμανε ότι για πρώτη φορά, το 2017 υπεβλήθησαν αιτήματα και χρηματοδοτήθηκαν έργα στα λιμάνια εποπτείας του ΔΛΤ Ερμιονίδος μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) (ειδικότερα σε Κόστα και Ερμιόνη). Ενημέρωσε επίσης ότι το Μάιο αλλά και τον Σεπτέμβριο θα χρηματοδοτηθούν πρόσθετα έργα επισκευών και συντηρήσεων, στα οποία θα περιλαμβάνονται και νέα έργα που θα αφορούν στο ΔΛΤ Ερμιονίδας με βάση τις προτεραιότητες που έχει θέσει η διοίκηση του Ταμείου, γεγονός που θα απελευθερώσει πόρους του ίδιου του ΔΛΤ προκειμένου να κατευθυνθούν σε άλλα έργα.

Σύντομα θα σταλεί σε ορισμένα Λιμενικά Ταμεία νέα πρόσκληση για λιμενικά έργα συνολικού κόστους 5 έως 7 εκατομμυρίων. Στο πρόγραμμα αυτό θα ενταχθούν και τα λιμάνια της Ερμιονίδας με 2 έως 3 έργα, ώστε με την εκτέλεση αυτών να καλυφθούν όλα τα λιμάνια της περιοχής

 

Ο κ. Γκιόλας, Βουλευτής Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ, καλωσόρισε τον Γενικό και διαπίστωσε ότι οι επισκέψεις και η διαβούλευση που γίνεται συνοδεύεται από κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων που αποφέρουν την απαραίτητη πλήρη εικόνα των έργων για την βελτίωση των λιμένων της περιοχής. Επιβοηθητική είναι και η συνεισφορά παρόμοιων συσκέψεων που εκφράζουν τις ανάγκες και την θέληση των τοπικών κοινωνιών.

Εκτός από τα έργα που έγιναν ο βουλευτής αναφέρθηκε και στις σοβαρές θεσμικές παρεμβάσεις ,όπως η πρόσληψη εποχικού προσωπικού στα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, η δυνατότητα δαπάνης έως 20.000 μόνο με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και η πιθανότητα αναγνώρισης ως ανταποδοτικών τελών που εισπράττονται από τα Λιμενικά Ταμεία για να μπορούν να προβαίνουν σε απασχόληση προσωπικού.

Πριν την αναχώρηση από την Ερμιόνη για την Κοιλάδα ο Γενικός Γραμματέας , ο Βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, οι Διοικητές των Λιμενικών Τμημάτων Ερμιόνης και Πορτοχελίου, επισκέφτηκαν το λιμάνι της Ερμιόνης για μια επιτόπια θεώρηση.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν στην Κοιλάδα τα δυο Ναυπηγεία της περιοχής, του μπαρπα Γιάννη Λέκκα, που ειδικεύεται στην κατασκευή παραδοσιακών ξύλινων σκαφών και το Ναυπηγείο της οικογένειας Μπασιμακόπουλου μια μεγάλη μονάδα κατασκευής-επισκευών και φύλαξης πολλών σκαφών Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο για την διάσωση των παραδοσιακών ταρσανάδων με την ψήφιση διάταξης νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης τους καθώς και για την προσπάθεια που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα για την διατήρηση τους ξεκινώντας τον επόμενο μήνα με την καταγραφή των υποδομών και των δραστηριοτήτων τους. Ακολούθησε επίσκεψη στο λιμάνι της Κοιλάδας και σχετική ενημέρωση από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Μετά το πέρας της συνάντησης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο λιμάνι Πορτοχελίου όπου και σχετική ενημέρωση από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, αναφορικά με όλα τα ζητήματα που αφορούν την εξέλιξη της κατασκευής της Μαρίνας και άλλα θέματα που απασχολούν τους χρήστες του λιμένα.

 

Τέλος ο Γενικός Γραμματέας με το κλιμάκιο του και τον Βουλευτή Γιάννη Γκιόλα επισκέφτηκαν την Αρχαία Επίδαυρο όπου συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο κ. Κώστα Γκάτζιο, τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Κώστα Βρεττό και τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης κ.Τάσο Χρόνη και Βασίλη Μπιμπή καθώς και τον τοπικό σύμβουλο κ. Λασκαρά. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον Γραμματέα για την προσπάθεια που γίνεται να νομιμοποιηθούν οι κατασκευές στο παραλιακό χώρο, να καθορισθεί η χερσαία ζώνη λιμανιού για να γίνουν στη συνέχεια και τα έργα βελτίωσης του λιμένα.

Επί των θεμάτων αυτών εξέφρασαν τις απόψεις τους οι υπηρεσιακοί παράγοντες και από τον Γενικό δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα παρασχεθεί η απαραίτητη συνδρομή για την επίλυση και πρόοδο των εργασιών του λιμανιού της Αρχαίας Επιδαύρου.

Πηγή https://anagnostis.org/article/episkepseis-se-limania-tes-ermionidas-kai-tes-epidayroy