Με το που τελειώνει το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου, την επόμενη μέρα επανισχύουν οι δύο βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων: η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, δήλωσε η υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «FOCUS»της ΕΡΤ και τον Πάνο Χαρίτο.

«Δεν είναι θέμα πολιτικής βούλησης αλλά νόμος του κράτους. Τον Μάιο του 2017 ψηφίστηκε η επαναφορά των δύο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Με το που τελειώνει το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου, την επόμενη μέρα επανισχύουν οι δύο βασικές αρχές: η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης σύμφωνα με την οποία, όταν υπάρχουν πολλές συλλογικές συμβάσεις εφαρμόζεται η πλέον ευνοϊκή για τον εργαζόμενο. Αυτές οι δύο αρχές που ανεστάλησαν από το 2012 έως το 2018 τελειώνουν τον Αύγουστο του ‘18», δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι περικοπές στις συντάξεις από το 2019 είναι κάτι που θα συμβεί ή που μπορούμε να αποφύγουμε, η υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι αυτή η δημοσιονομική προσαρμογή δεν είναι αναγκαία, καθώς το 2017 πιάσαμε πρωτογενές πλεόνασμα 4% δίνοντας και 1% μέρισμα, και με ρυθμούς ανάπτυξης πιο χαμηλούς από αυτούς που προβλέπονται για το ‘18 και το ‘19.
«Θεωρώ πως μπορούμε να ξαναδούμε τα δημοσιονομικά δεδομένα μετά την έξοδο απ’το πρόγραμμα και να δούμε τι δυνατότητες θα έχουμε τότε», ανέφερε η υπουργός τονίζοντας ωστόσο ότι αυτή είναι μια συζήτηση που θα ήταν λάθος να ξεκινήσει αυτήν τη χρονική περίοδο.

«Ο πολιτικός χρόνος μέχρι τον Δεκέμβρη του 2018 δεν είναι λίγος γιατί μεσολαβούν πολλά κρίσιμα γεγονότα: η ολοκλήρωση της δ’ αξιολόγησης, η έξοδος από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του ‘18 και εν συνεχεία έχουμε κάποιους μήνες μπροστά μας για να δούμε τι περιθώριο έχουμε προκειμένου να επανεκτιμήσουμε τις δυνατότητές μας», πρόσθεσε η κ. Αχτσιόγλου.