Παρελθόν αποτελεί για την Κρήτη ένα από τα πιο επιτυχημένα φεστιβάλ στην χώρα μας το 4ήμερο “Houdetsi Festival” -που πέρυσι συγκέντρωσε 50.000 επισκέπτες- λόγω επιτυχίας.
Ο τεράστιος όγκος των επισκεπτών, οι περιορισμένες υποδομές και θέματα ασφάλειας ανάγκασαν τους εμπνευστές του Houdetsi Festival” να ανακοινώσουν την ματαίωσή του.
Σε ανακοίνωση του στα social media ο Ross Daily η ψυχή του φεστιβάλ και του Μουσικού Εργαστηρίου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον εφόσον μέσω μιας σοβαρής συνεργασίας φορέων βελτιωθούν οι συνθήκες διεξαγωγής, να πραγματοποιηθούν ξανά εκδηλώσεις στο Χουδέτσι.
Το φεστιβάλ που εξελίχθηκε ως πρότυπο στο Χουδέτσι, ξεκίνησε το 2010, από το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος και κατάφερε να γίνει θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, συγκεντρώνοντας εξαιρετικούς καλλιτέχνες και χιλιάδες επισκέπτες.
“Η όλη διοργάνωση, αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Ross Daily,  είχε τότε ένα ερασιτεχνικό χαρακτήρα και μπορούσε ικανοποιητικά να διαχειριστεί ένα σχετικά μικρό φεστιβάλ της τάξεως των 4.000 – 6.000 επισκεπτών στο τετραήμερο. Η εμπλοκή και ο ενθουσιασμός των νέων, κυρίως, του χωριού, διαμόρφωνε ένα κλίμα και ένα περιβάλλον πραγματικά πρωτόγνωρο.
Η αφιλοκερδής συμμετοχή κορυφαίων μουσικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και όλων των ερασιτεχνών που όμως δούλεψαν με επαγγελματισμό στη διαχείριση και με πραγματική διάθεση προσφοράς σε όλα τα επίπεδα, οδήγησε σε μια εντυπωσιακή, ποιοτική γιορτή που την έφερε να «απολαμβάνει» ακόμα και διεθνή αναγνώριση.
Πέρυσι, ο αριθμός των επισκεπτών του φεστιβάλ μέσα στο τετραήμερο, μετά από μια εντυπωσιακά αυξανόμενη τάση ανά έτος, ξεπέρασε τους 50.000 ανθρώπους. Η οργανωτική δομή ωστόσο παρέμεινε σχεδόν ίδια με αυτή του 2010, και ενώ η διάθεση ανταπόκρισης των μουσικών αυξανόταν ταυτόχρονα με την αυθόρμητη προσέλευση χιλιάδων επισκεπτών, δυστυχώς οι υποδομές του φεστιβάλ (οι συναυλιακοί χώροι, οι τουαλέτες, οι συνθήκες ασφαλείας κλπ) παρέμειναν σχεδόν ίδιες με αυτές των πρώτων χρόνων.
Εννοείται ότι μια διοργάνωση όπως αυτή του Houdetsi Festival στις σημερινές του διαστάσεις δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πλέον με αυτόν τον τρόπο.
Η ίδια η προστασία όλων των ανθρώπων που το αγαπούν και το στηρίζουν και ο σεβασμός στον κύκλο ανθρώπων που δούλεψαν για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο, επιβάλλουν το Houdetsi Festival να μην πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2017. Οι παραπάνω λόγοι είναι ένα μέρος μόνο των αιτιών που ενδεικτικά αναφέρουμε”.