Για τις δυνατότητες συνεργασίας με την Πολιτεία σε υποθαλάσσια ερευνητικά προγράμματα και έργα στην Ελλάδα, συζήτησαν σε συνάντηση τους η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο διεθνούς φήμης ωκεανογράφος-ερευνητής Fabien Cousteau, επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Ocean Learning Center, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών του με κυβερνητικά στελέχη.
Η Ελενα Κουντουρά επισήμανε ότι το Υπουργείο Τουρισμού είναι ανοικτό σε προτάσεις και ενθαρρύνει πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και που ενισχύουν την περαιτέρω  προώθηση και προβολή της χώρας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού. Συζητήθηκαν επίσης και θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη της υποθαλάσσιας έρευνας, στο πλαίσιο της προτεραιότητας που δίνει το Υπουργείο Τουρισμού στην προώθηση του ελληνικού καταδυτικού τουρισμού στο εξωτερικό.
“Η Ελλάδα είναι η ομορφότερη χώρα του κόσμου”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Fabien Cousteau υπογραμμίζοντας τις εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης στην έρευνα και την καινοτομία, στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ανάδειξη του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας. Παρουσίασε επίσης το έργο του σε διεθνές επίπεδο, καθώς και τις  προτάσεις του για την ανάπτυξη υποθαλάσσιων ερευνητικών προϊόντων με την στήριξη της Ελλάδας  και με την υποστήριξη φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η  Υπουργός Τουρισμού παρέδωσε στον Fabien Cousteau ως αναμνηστικό δώρο, δύο ασπρόμαυρες ταινίες από το αρχειακό υλικό του ΕΟΤ για τις θαλάσσιες και υποθαλάσσιες εξερευνήσεις του παππού του, του θρυλικού ωκεανογράφου και εξερευνητή Jacques Yves Cousteau με το ερευνητικό σκάφος του “Καλυψώ” στο Αιγαίο την περίοδο  1975-1977.  Το πρώτο φιλμ αφορά υποθαλάσσιες έρευνες  στην περιοχή των Αντικυθήρων και το δεύτερο την εξερεύνηση του ναυαγίου του πλοίου “Βρεταννικός” ανοικτά της Κέας.
“Το δώρο αυτό έχει ανεκτίμητη αξία για μένα και την οικογένειά μου”, τόνισε ο κ.Cousteau ευχαριστώντας θερμά την Υπουργό για την διάθεση του υλικού, που δεν είχε στην κατοχή του.
Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Ιδρύματος OLC Justin Green.