Ξεκίνησε αυτές τις μέρες η εφαρμογή του νέου κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης 458/2017 σύμφωνα με τον οποίο διεξάγονται διαβατηριακοί έλεγχοι και έλεγχοι διασταύρωσης στοιχείων ταυτοτήτων με χρήση βάσης δεδομένων σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που ταξιδεύουν προς/από χώρες οι οποίες δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν.
Οι παραπάνω έλεγχοι επιβάλλονται ενισχυτικά των όσων διενεργούνται μέχρι σήμερα, στα σημεία συνοριακών ελέγχων των Ευρωπαϊκών χωρών και περιλαμβάνουν το σύνολο των επιβατών που εισέρχονται ή εξέρχονται από/προς χώρες εκτός της συνθήκης Schengen.
Σε ενημέρωση που πρσχώρησε ο ΔΑΑ, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, λόγω του ενδεχόμενου αυξημένου χρόνου αναμονής και με γνώμονα την έγκαιρη προσέλευση στην Έξοδο Αναχώρησης της πτήσης οι επιβάτες που ταξιδεύουν σε χώρες που δεν είναι μέλη της Συνθήκης Σένγκεν παρακαλούνται να μεταβαίνουν στο Διαβατηριακό Έλεγχο, ο οποίος διενεργείται από την Ελληνική Αστυνομία, υπολογίζοντας ότι για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών κατά τις ώρες αιχμής ο αναγκαίος χρόνος μπορεί να είναι τουλάχιστον 30 λεπτά.
Επιπρόσθετα συνιστάται η χρήση διαβατηρίου έναντι της Αστυνομικής Ταυτότητας για επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου. O Ευρωπαϊκός κανονισμός έχει άμεση ισχύ και δεν είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας.