Υπέγραψαν την σύμβαση παροχής υπηρεσιών στα αεροδρόμια η Ελληνική Αστυνομία και η εταιρείας Fraport, που αγόρασε τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, που σε λίγες μέρες αναμένεατια να λειτουργήσουν με το το νέο καθεστώς.
Πρόκειται για τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Ακτίου, Καβάλας, Ρόδου, Κω, Σαντορίνης, Μυκόνου, Μυτιλήνης, Σάμου και Σκιάθου.
Την σύμβαση υπέγραψαν ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας και από τη Fraport Greece ο διευθύνων σύμβουλος Alexander Zinell και ο γενικός διευθυντής Λειτουργιών Ιan Matheson.
Από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, έγινε γνωστό ότι η στελέχωση των αεροδρομίων από την Ελληνική Αστυνομία θα καλύπτει μόνο υπηρεσίες τάξης, ασφάλειας, τροχαίας και διαβατηριακού ελέγχου, όπως προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία και τη σύμβαση. Οι αστυνομικοί δεν θα έχουν καμία σχέση με το έργο ασφάλειας αερομεταφορών (έλεγχος ασφαλείας χειραποσκευών, αποσκευών φορτίου- ταχυδρομείου, προμηθειών αερολιμένα κ.λπ.), που θα ανατεθεί από την Fraport Greece σε ιδιωτικές επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας, γεγονός που σύμφωνα με την Αστυνομία, συνεπάγεται εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού και πόρων για την ΕΛ.ΑΣ.
Στην σύμβαση αναφέρεται ότι θα παραχωρηθούν δωρεάν στην Ελληνική Αστυνομία -σε κάθε αεροδρόμιο- χώροι, υλικοτεχνικός εξοπλισμός και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ενώ προβλέπεται και παροχή μεγαλύτερων χώρων και εγκαταστάσεων, σε περίπτωση μελλοντικής αύξησης της εναέριας κυκλοφορίας.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Fraport στην Ελλάδα, Ιωάννης Παπάζογλου, έχουν ήδη οριστεί για την πρώτη φάση οι χώροι που θα στεγαστούν οι αστυνομικές υπηρεσίες σε κάθε αεροδρόμιο, όπου, σύμφωνα με το πρόγραμμα της εταιρείας, θα γίνει ένα καλό «φρεσκάρισμα» για την τουριστική περίοδο, ενώ τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί ένα ολικό πρόγραμμα ριζικής ανακαίνισης των 14 αεροδρομιών, στο οποίο περιλαμβάνεται και η κατασκευή νέων σύγχρονων χώρων για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.