Το Λασίθι ανοίγει πανιά αυτό το καλοκαίρι για την ανάδειξη των ανεμόμυλων του της μοναδικής πολιτισμικής-παραδοσιακής και αγροτικής κληρονομιάς στο Οροπέδιο. Ένα όνειρο ενός αιώνα για όλους τους Λασιθιώτες, αλλά και για όσους αναπολούν το Λασίθι των 10.000 ανεμομύλων.
Ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης συγκαλεί ευρεία σύσκεψη την Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 5 το απόγευμα στο δημοτικό κατάστημα στο Τζερμιάδων για τον σχεδιασμό των εκδηλώσεων του φετινού φεστιβάλ εθελοντισμού με τίτλο «Το Λασίθι ανοίγει πανιά» που διοργανώνει ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, της Π.Ε. Λασιθίου το φετινό Καλοκαίρι.
Στην ευρεία σύσκεψη ο Δήμαρχος με την στήριξη του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη έχει προσκαλέσει την Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Πελαγία Πετράκη, τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, φορέων, πολιτιστικών συλλόγων αλλά και της Εκκλησίας.
Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ομόφωνα αποφασίστηκε από το Σώμα η πιστοποίηση του “παραδοσιακού Λασιθιώτικου ανεμόμυλου” με σκοπό να διασωθεί η τεχνική δημιουργίας και λειτουργίας των ανεμόμυλων όπως τους εμπνεύστηκε και τους κατασκεύασε πριν από σχεδόν 100 χρόνια ο Λασιθιώτης εφευρέτης Εμμ. Παπαδάκης “Σπιρτοκούτης” και ο “Μαρκοστεφανής”.