Το Αιγαίο είναι ειρηνικό, φιλόξενο και μοναδικό ως προορισμός κρουαζιέρας, δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του, στο δημόσιο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ιταλίας “Rai News” ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής. 
Σχετικά με την κρουαζιέρα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τόνισε ότι η εν λόγω ένταση έχει αποκλείσει την Τουρκία ως προορισμό στις μεγάλες κρουαζιέρες, κάτι που βλάπτει και την ίδια, αλλά και την Ελλάδα.
«Εάν σε αυτή τη φάση υπάρχει ένταση μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, κατά την άποψή μου συνδέεται με το δημοψήφισμα στην Τουρκία και την προεκλογική προπαγάνδα. Οι δύο χώρες συνεχίζουν να εργάζονται, για να οικοδομήσουν μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων, οι εταιρίες που διοργανώνουν κρουαζιέρες έχουν αποκλείσει από τα δρομολόγιά τους την Τουρκία. Αυτό δημιουργεί σοβαρά ζητήματα και σε εμάς. Είμαστε αντίθετοι σε αυτές τις πρακτικές. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι κρουαζιέρες μπορούν να πηγαίνουν με ασφάλεια στην Τουρκία, αλλά και στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ, στην Κύπρο, στο Λίβανο, σε όλες αυτές τις χώρες», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής στο Ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Ο κ. Κουρουμπλής, ερωτηθείς για το ρόλο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο Πέλαγος, τόνισε ότι τα μέλη του Σώματος διέσωσαν πάνω από 150.000 ανθρώπους που βρέθηκαν στη θάλασσα και οι περισσότεροι ήταν γυναίκες και παιδιά. Αυτό, είπε, αποδεικνύει ότι το Αιγαίο παραμένει ασφαλές. Σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της Rai στην Ελλάδα, Ελιζαμπέτα Καζαλότι, αν το Αιγαίο είναι και ειρηνικό, ο Έλληνας Υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι η ένταση με την Τουρκία είναι τεχνητή και κατά τη γνώμη του οφείλεται στην εσωτερική προπαγάνδα της Τουρκίας, λόγω του επικείμενου δημοψηφίσματος.
Ο κ.Κουρουμπλής αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Νησιωτική Πολιτική, πρωτοβουλία που αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν νησιά, όπως και την Ιταλία.
«Ο Πρωθυπουργός μας το συζήτησε κατά τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό της Μάλτας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έρχεται να απαντήσει σε πραγματικές ανάγκες. Η Ευρώπη μιλά για εδαφική συνοχή, ένα σχέδιο που δεν θα μπορέσει ποτέ να προχωρήσει, χωρίς ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, ανεξάρτητα από τα άλλα διαρθρωτικά μέτρα που αφορούν την ανάπτυξη των νησιών. Ένα πρόγραμμα που να καταπολεμά την απομόνωση, τον αποκλεισμό, τη μοναξιά που δοκιμάζουν τους κατοίκους αυτών των ευρωπαϊκών περιοχών, ιδίως αυτών που ζουν στα πιο μικρά νησιά. Πιστεύω ότι η Ιταλία θα στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία που στοχεύει να κάνει τους νησιώτες να αισθάνονται Ευρωπαίοι πολίτες, και όχι πολίτες δεύτερης κατηγορίας», δήλωσε χαρακτηριστικά, για το θέμα.