Σε Κάρπαθο και Κάσο περιόδευσε σήμερα ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.
Κατά την επίσκεψή του στην Κάρπαθο συζήτησε με τον Δήμαρχο, τον Έπαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο θέματα της ακτοπλοΐας σχετικά με τις αλλαγές που προωθούνται από πλευράς Υπουργείου Ναυτιλίας με στόχο την απρόσκοπτη και αναβαθμισμένη σύνδεση του νησιού από/προς την Ρόδο και την Κρήτη.
Σχετικά με τα θέματα της υγειονομικής κάλυψης των νησιωτών ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τους ενημέρωσε για τις συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, για την ενίσχυση με ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό των δομών υγείας των μικρών νησιών. Ιδιαίτερη μνεία, δε, έγινε και για το οργανόγραμμα του νέου Νοσοκομείου Καρπάθου, το οποίο και είναι έτοιμο να εγκαινιαστεί στο τέλος του έτους. Το έργο αυτό ζωής για το νησί, που πρόκειται σύντομα να στελεχωθεί από ικανοποιητικό αριθμό ιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού, θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας των κατοίκων και θα ενισχύσει τις προσπάθειες για εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των νησιωτών.
Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Λιμεναρχείο Καρπάθου και το Επαρχείο, όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα του νησιού.
Στον δεύτερο σταθμό της μονοήμερης περιοδείας του, την Κάσο, ο Νεκτάριος Σαντορινιός συναντήθηκε με την Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού, όπου τους ενημέρωσε για το πρόγραμμα Μονάδας Υλοποίησης Έργων σε Δήμους Μικρών Νησιών, που πρόσφατα παρουσιάστηκε και υλοποιείται με την συνεργασία τεσσάρων Υπουργείων, της ΜΟΔ και της ΕΕΤΑΑ.
Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ανέφερε ότι μέσω αυτού του μηχανισμού, θα δίνεται η δυνατότητα σε μικρούς νησιωτικούς Δήμους, κάτω από 3.000 κατοίκους να υποβοηθούνται στον αναπτυξιακό τους σχεδιασμό, στην ανάθεση και παραλαβή αξιόπιστων μελετών, στην δημοπράτηση έργων και στην επίβλεψη και παραλαβή αυτών.
Επίσης συζήτησαν τα ιδιαίτερα προβλήματα απομόνωσής του νησιού της Κάσου σε συνδυασμό με το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσής της. Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κατέγραψε, με ενδιαφέρον, το αίτημα για αναβάθμιση των δρομολογίων της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την Ρόδο και την Κρήτη. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού που στελεχώθηκε πρόσφατα με έναν επιπλέον αγροτικό ιατρείο, στο πλαίσιο ενίσχυσης του Υπουργείου Υγείας των ιατρικών δομών των νησιών. Τέλος, ο Νεκτάριος Σαντορινιός είχε συναντήσεις με τον Προϊστάμενο και τους υπηρετούντες στο Λιμενικό Σταθμό Κάσου.
Ο Υφυπουργός, αναφερόμενος στο εξαγγελθέν από τον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο για θέματα ανάπτυξης Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ύψους 50 εκ. ευρώ, ανέφερε ότι θα αφορά δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, ανάγκες λιμενικών έργων και βασικών υποδομών, έργα αντιμετώπισης λειψυδρίας, αλλά και δράσεις ενίσχυσης της νησιωτικής επιχειρηματικότητας και στόχο έχει να τονώσει σημαντικά την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών του Αιγαίου.