Στους πρώτους μήνες του 2018, αναμένεται να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες για την υλοποίηση του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.
Εργο σημαντικής σημασίας και υποδομής της χώρας και για τον Τουρισμό και από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις με συνολική αξία 1 δισ. ευρώ. Ο αερολιμένας που θα βρίσκεται νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, στα όρια του Δήμου Μίνωα -Πεδιάδος θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο-κορεσμένο-αεροδρόμιο “Ν.Καζαντζάκης” και θα εξυπηρετεί αεροσκάφη τύπου B747 και Α330.
Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υποδομών ενέκρινε αυτές τις μέρες την προσφορά που κατέθεσε τέλη Οκτωβρίου, η κοινοπραξία εταιρειών ΤΕΡΝΑ-GMR για το έργο προϋπολογισμού της τάξης των 850 εκατ. ευρώ. Αναμένεται η αποσφράγιση και αξιολόγηση της τεχνικής προσφοράς, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει έως τρεις εβδομάδες και στην συνέχεια το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς, όπου και θα γνωστοποιηθούν τα χρηματοοικονομικά χαρακτηριστικά της επένδυσης.
Εντός του έτους αναμένεται να καταρτιστεί και η σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου -για περίοδο 37 ετών- η οποία θα υπογραφεί και θα υποβληθεί σε έλεγχο νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το τελευταίο βήμα είναι η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή.
Το έργο θα υλοποιηθεί ως Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με τη μέθοδο της παραχώρησης, υιοθετώντας, ως ένα βαθμό, το μοντέλο που εφαρμόστηκε στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”.
Ο όμιλος GMR λειτουργεί σήμερα τρία μεγάλα διεθνή αεροδρόμια με δυναμικότητα 80 εκ. επιβατών (μεταξύ των οποίων και το αεροδρόμιο Ίντιρα Γκάντι του Νέου Δελχί), ενώ μέχρι πρόσφατα κατείχε και το 40% στο Διεθνές Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης.
Mε ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 10 δισ. ευρώ, συγκαταλέγεται στους πέντε μεγαλύτερους ομίλους, παγκοσμίως, στη διαχείριση και λειτουργία αεροδρομίων και δραστηριοποιείται, ακόμη, στην ενέργεια, με παραγωγική δυναμικότητα 7000 MW, στα οδικά έργα, στις αστικές αναπτύξεις και στη μεταλλεία.
Για τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η συνεργασία με την ινδική εντάσσεται στο πλάνο ενίσχυσης της εξωστρέφειας, με την York Capital να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο με 100 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη έχει στρατηγικούς εταίρους στα θερμοηλεκτρικά (ΗΡΩΝ), δύο πολυεθνικές, μεγάλου βεληνεκούς, ενεργειακές επιχειρήσεις, την ENGIE (πρώην GDF Suez) και την Qatar Petroleum International (QPI).