Να εξαιρεθούν τουριστικά καταλύματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια από την καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων για την χρήση των τηλεοράσεων στα δωμάτια τους, επισημαίνει ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας.
Σε Ερώτηση του στην Βουλή προς τις Υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού, τονίζει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ανέδειξαν την αναγκαιότητα συνολικής επαναθεώρησης του πλαισίου λειτουργίας των εταιρειών που εισπράττουν πνευματικά δικαιώματα αλλά και της αντιμετώπισης στρεβλώσεων. Μία από αυτές είναι η υποχρέωση σε ξενοδοχεία, μικρά τουριστικά καταλύματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια να καταβάλλουν πνευματικά δικαιώματα για την χρήση των τηλεοράσεων στα δωμάτια τους.
Ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι ζητούνται από ξενοδοχεία και μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις να καταβάλλουν μεγάλα ποσά για πνευματικά δικαιώματα από την χρήση των τηλεοράσεων στα δωμάτια τους. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται επιβαρύνσεις και επιπρόσθετα προβλήματα σε αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ήδη πληγεί με αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, στο ΦΠΑ και στους φόρους.
Τονίζει επίσης, ότι υπάρχει νεώτερη απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που αποφαίνεται ότι το άρθρο 8, παράγραφος 3, της οδηγίας 2006/115/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικάμε το δικαίωμα εκμίσθωσης, το δικαίωμα δανεισμού και ορισμένα δικαιώματα συγγενικά προς την πνευματική ιδιοκτησία στον τομέα των προϊόντων της διανοίας, έχει την έννοια ότι η παρουσίαση στο κοινό ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών μέσω συσκευών τηλεοράσεως εγκατεστημένων σε δωμάτια ξενοδοχείου δεν συνιστά παρουσίαση πραγματοποιούμενη σε μέρος όπου η είσοδος επιτρέπεταιστο κοινό έναντι καταβολής αντιτίμου.