Θετικός ήταν ο απολογισμός της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην 39η Διεθνή Έκθεση “ΙΤΤFA” στο Βελιγράδι (23-26 Φεβρουαρίου 2017), που έδωσε την ευκαιρία σε τουριστικούς φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας να διευρύνουν τις συνεργασίες τους στις βαλκανικές αγορές.
«Τα μηνύματα που λάβαμε από την παρουσία μας στο Βελιγράδι είναι πολύ ενθαρρυντικά. Η Ελλάδα αποτελεί πρώτη επιλογή διακοπών για τους Σέρβους τουρίστες, το 50% εκ των οποίων επιλέγει τουριστικές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Το ενδιαφέρον των Σέρβων εστιάζεται κυρίως στο μοντέλο “ήλιος-θάλασσα”, αλλά και στον τουρισμό πόλης, τον τουρισμό ευεξίας, όπως επίσης και στον εναλλακτικό και θρησκευτικό τουρισμό, στους οποίους η Κεντρική Μακεδονία προσφέρει πληθώρα ποιοτικών επιλογών. Οι επισκέπτες στο περίπτερό μας έδειξαν ξεχωριστό ενδιαφέρον για τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Κεντρικής Μακεδονίας, για το θρησκευτικό τουρισμό και τον τουρισμό ευεξίας, καθώς επίσης και για τις δυνατότητες αξιοποίησης εκδρομών πόλης, επιβεβαιώνοντας την αγάπη των Σέρβων για την ελληνική κουλτούρα και τον πολιτισμό. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εργαζόμαστε συστηματικά, ώστε να αξιοποιήσουμε την κυρίαρχη θέση μας στην αγορά της Σερβίας, να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο για όλο το χρόνο και να προσελκύσουμε επισκέπτες και επενδύσεις από νέες αγορές-στόχους», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος επισκέφθηκε τον εκθεσιακό χώρο της Π.Κ.Μ. στη διεθνή τουριστική έκθεση “ITTFA” στο Βελιγράδι με τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη και τον περιφερειακό σύμβουλο της Π.Ε. Σερρών και αρμόδιο για θέματα τουρισμού Αθανάσιο Μασλαρινό.
«Η συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη διεθνή τουριστική έκθεση “ITTFA” στο Βελιγράδι, τη σπουδαιότερη έκθεση τουρισμού στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ενισχύει το τουριστικό προφίλ της Περιφέρειάς μας στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στη Σερβία, για την οποία η Κεντρική Μακεδονία αποτελεί ήδη κορυφαίο προορισμό διακοπών. Ενισχύουμε τους παραδοσιακά ισχυρούς πολιτιστικούς δεσμούς μας με τη Σερβία, καθώς και το αυξημένο ενδιαφέρον των Σέρβων τουριστών προς την περιοχή μας, μέσα από νέες πρωτοβουλίες και συνεργασίες, με στόχο να εδραιώσουμε το τουριστικό brand name της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και να κατακτήσουμε νέες αναδυόμενες αγορές», σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που είχε δικό της εκθεσιακό χώρο στο κεντρικό περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, φιλοξένησε το Δήμο Σερρών, την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, την Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, τοΣύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων Παραλίας Κατερίνης, καθώς και φορείς και επαγγελματίες της Κεντρικής Μακεδονίας. Το περίπτερό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισκέφτηκαν η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια -Τσαρουχά, ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Σερβία Ηλίας Ηλιάδης, ο Δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Αριστοτέλης Θωμόπουλος και εκπρόσωποι του Επαγγελματικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
H “ITTFA” θεωρείται η δημοφιλέστερη εμπορική έκθεση για τον τουρισμό στη Σερβία και αποτελεί τη σπουδαιότερη έκθεση του κλάδου στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Κάθε χρόνο συμμετέχουν σ’ αυτήν τουλάχιστον 1.100 εκθέτες από διάφορες χώρες και η επισκεψιμότητα της είναι ιδιαίτερα αυξημένη, ξεπερνώντας τους 75.000 επισκέπτες από το χώρο του τουρισμού (ταξιδιωτικοί πράκτορες, tour operators, επαγγελματίες του εκθεσιακού και επιχειρηματικού τουρισμού), αλλά και υποψήφιοι ταξιδιώτες αναψυχής.