Περίπου 9,3 εκατ. επιβάτες εκτιμάται ότι θα διακινήσει φέτος από τα δύο αεροδρόμια σε Λάρνακα και Πάφο η Hermes Airports, ποσοστό αυξημένο κατά 3,6% σε σχέση με πέρυσι. Αρκετά σημαντική εξέλιξη, καθώς η περσινή χρονιά ήταν αυτή που έσπασε όλα τα ρεκόρ με την αεροπορική κίνηση να αυξάνεται κατά 18% από το 2015 που μεταφράζεται σε επιπλέον 1,37 εκατ. επιβάτες.
Τι επιλέγουν οι επιβάτες
Της κούρσας των αεροπορικών εταιρειών σε μερίδια ηγούνται Aegean, Thomson airways και Easyjet αγοράς, στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Hermes Airports, το 38% των επιβατών επιλέγουν παραδοσιακές αεροπορικές εταιρείες.
Ακολουθούν οι πτήσεις charter με 28% ενώ τo 19% των επιβατών από Κύπρο επιλέγουν τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Τέλος, το 15% των επιβατών επιλέγουν τις υβριδικές αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες ουσιαστικά είναι η μετεξέλιξη των εταιρειών χαμηλού κόστους καθώς προσθέτουν επιπρόσθετες υπηρεσίες.
Μερίδια και αγορές
Η Aegean πρωταγωνιστεί στις μεγαλύτερες σε μερίδια αγοράς εταιρείες με ποσοστό 10,2%, με το δυνατό χαρτί της ότι το 35% της επιβατικής της κίνησης ταξιδεύει μέσω Αθηνών σε άλλους προορισμούς, σύμφωνα με την Ανώτερη Διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ της Hermes Airports Μαρία Κουρούπη.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Thomson με 8,3%. Η Thomson που συνεργάζεται με την TUI για πτήσεις μόνο σε Αγγλία, τον τελευταίο χρόνο επεκτάθηκε και λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Η Easyjet βρίσκεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 7,7%. Όπως αναφέρει η κ. Κουρούπη, τα τελευταία χρόνια εκτός από την Αγγλία, η εταιρεία εισήγαγε και ευρωπαϊκά δρομολόγια. Για παράδειγμα, είναι η μόνη εταιρεία που πάει Βασιλεία ή και Μιλάνο.
Ακολουθεί η Rossiya με ποσοστό 7,3% η οποία εξυπηρετεί την Biblioglobus και αμέσως μετά η Ryanair με 5,9%. Όπως επισημαίνει η κ. Κουρούπη, η Ryanair άνοιξε κάποιες αγορές όπως την Ιταλική και την Γερμανική και τώρα.  αντικαθιστά την πτήση της για Αθήνα με το Ισραήλ.
Την έκτη θέση κατέχει η Blueair με ποσοστό 4,6%, η οποία μπήκε δυναμικά όταν έφυγαν από το προσκήνιο οι Κυπριακές Αερογραμμές, ανοίγοντας νέα δρομολόγια σε Luton και Birmingham. “Η Blueair επιταχύνεται αργά αλλά με σταθερούς ρυθμούς”, τονίζει η κ. Κουρούπη.
Στην επόμενη θέση βρίσκεται η Cobalt με ποσοστό 4,2%. Η εταιρεία έχει μεγάλες φιλοδοξίες καθώς φέτος θα έχει 5 αεροπλάνα με νέα δρομολόγια σε Αγγλία, Ελλάδα και πρόσφατα Μαδρίτη και Παρίσι. Σύμφωνα με την κ. Κουρούπη, στην όγδοη θέση βρίσκεται η Jet2 με 4%, η οποία φέτος τον χειμώνα θα κάνει το μεγάλο βήμα και θα επεκτείνει τα δρομολόγιά της καθόλη τη χειμερινή περίοδο του 2017.
Ακολουθεί η Thomas Cook World με μερίδιο αγοράς 3,7%. Παρόλο που είχε μείωση ως αερογραμμή, ως τουριστικός πράκτορας είχε αύξηση κυρίως από χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία και η Αυστρία.
Αυξητική η τάση τα τελευταία τρία χρόνια και για την Wizz air με 3,6% μερίδιο. «Βάζει κάθε χρόνο πτήσεις, ενώ φέτος προγραμματίζει 13 πτήσεις προς Κύπρο και επικεντρώνεται στην Ανατολική Ευρώπη», αναφέρει κ. Κουρούπη.
Τα δύο αεροδρόμια εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό αγορών και εταιρειών από 40 χώρες, ενώ πραγματοποιούνται πάνω από 140 δρομολόγια σε 115 προορισμούς.
Βασικές αγορές
Από τα στοιχεία της Hermes Airports προκύπτει ότι οι κύριες αγορές που καλύπτουν το 67% της αεροπορικής κίνησης είναι Βρετανία, Ρωσία και Ελλάδα, με το Ισραήλ και την Γερμανία να αποκτούν σταδιακά μεγαλύτερα μερίδια.