Δελεαστικές προτάσεις, νέες εμπειρίες και καινούργιες ιδέες για να αυξήσουν οι Σέρβοι τις ημέρες παραμονής τους στην Θεσσαλονίκη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, παρουσίασε στο Σερβικό κοινό και στους Σέρβους επαγγελματίες του Τουρισμού η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.
Οι Σέρβοι διαμένουν αρκετές ημέρες στον προορισμό που επιλέγουν, αλλά το τελευταίο διάστημα περιόρισαν την διάρκεια των διακοπών τους. Το 2016 πραγματοποίησαν 51.928 διανυκτερεύσεις, μειωμένες σε ποσοστό – 9,87% σε σχέση με το 2015 και στόχος της ΕΞΘ ήταν να ανατρέψει αυτή την τάση.
Η ΕΞΘ συμμετείχε ως συν-εκθέτης στο περίπτερο του ΕΟΤ, παίρνοντας μέρος για μία ακόμη φορά στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ITF που πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2017 στο Βελιγράδι. Η συμμετοχή της ΕΞΘ στην IFT σημείωσε την αναμενόμενη επιτυχία και τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα θετικά.
Για τους Σέρβους η Ελλάδα αποτελεί τον πρώτο προορισμό διακοπών, με το βορρά να ηγείται των επιλογών τους. Μάλιστα έχουν τη συνήθεια να επαναλαμβάνουν τις επισκέψεις τους σε μια περιοχή που ικανοποιεί τις απαιτήσεις τους και η Θεσσαλονίκη είναι μία από αυτές. Επιλέγουν την περιοχή μας για τον ήλιο και τη θάλασσα, το θρησκευτικό τουρισμό, τα city breaks, τις αγορές τους, τις θεματικές εκδηλώσεις αλλά και τα πολιτιστικά γεγονότα και γι αυτό αναζητούν πληροφόρηση για την ατζέντα των εκδηλώσεων προτού ξεκινήσουν το ταξίδι τους.
Ενδεικτικό της αυξημένης προτίμησής τους στη Θεσσαλονίκη είναι το γεγονός ότι το προωθητικό υλικό της ΕΞΘ έγινε ανάρπαστο. Κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε η Ένωση με Σέρβους τουριστικούς πράκτορες προβλήθηκαν βίντεο με χαρακτηριστικά σημεία της Θεσσαλονίκης και δραστηριότητες και παρουσιάστηκε πλούσιο φωτογραφικό υλικό, κεντρίζοντας ακόμη περισσότερο το ήδη έντονο ενδιαφέρον τους. Στόχος ήταν για άλλη μια φορά να αναδειχθούν περισσότερο τα πλεονεκτήματα του προορισμού: Εύκολη πρόσβαση, απευθείας αεροπορικές συνδέσεις, πολλές ευκαιρίες για αγορές και ψυχαγωγία, μεσογειακή κουζίνα, οινοποιία, ιστορία – πολιτισμός κ.ά. Ειδική αναφορά στις προτάσεις της ΕΞΘ είχαν οι συνδυαστικές – σύντομες ή μεγαλύτερης διάρκειας – αποδράσεις σε κοντινούς προορισμούς με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού τόσο στην Κεντρική Μακεδονία (Πιερία, Χαλκιδική κλπ), όσο και σε δημοφιλή νησιά όπως είναι η Θάσος και οι Σποράδες.
H Sajam Turizma κατατάσσεται ως η πιο δημοφιλής εμπορική έκθεση για τον τουρισμό στη Σερβία. Κάθε χρόνο συμμετέχουν τουλάχιστον 1.100 εκθέτες από διάφορες χώρες, την επισκέπτονται περισσότερα από 75.000 άτομα και για ένα γεμάτο τετραήμερο πρωταγωνιστούν ταξιδιωτικοί πράκτορες, tour operators, επαγγελματίες του εκθεσιακού και επιχειρηματικού τουρισμού, υποψήφιοι ταξιδιώτες αναψυχής κ.α.
Την ΕΞΘ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος και η υπεύθυνη Μάρκετινγκ κα Χρύσα Σαραβέλου, ενώ συμμετείχαν και αρκετοί εκπρόσωποι ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης.
Το περίπτερο της ΕΞΘ επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κα Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Σπύρος Πέγκας, ο Έλληνας πρέσβης στο Βελιγράδι κ. Ηλίας Ηλιάδης, η επικεφαλής του ΕΟΤ Σερβίας – Ρουμανίας κα Σοφία Λαζαρίδου κ.α.
Η ΕΞΘ ευχαριστεί την αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines, κύριο χορηγό αερομεταφορών, για την υποστήριξη της συμμετοχής της Ένωσης στην ITF.