Η νήσος Δία ή Ντία βρίσκεται 7 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της πόλης του Ηρακλείου. Αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Φύσης (NATURA) 2000, λόγω της πολύ σημαντικής βιοποικιλότητας που συναντάει κανείς στο νησί. Στη Ντία υπάρχει ένας αριθμός προστατευόμενων πλασμάτων: το σαλιγκάρι Albinariaretusa , η σαύρα Pdacriserchardiischiebeli, τα άγρια κουνέλια Oryctolagus, ένα είδος γερακιού, τα γνωστά κρι-κρι και ο αετός που ονομάζεται “μαυροπετρίτης”. Αποτελεί πολύ σημαντικό βιότοπο για ενδημικά φυτά με μικρή εξάπλωση στο Νότιο Αιγαίο.

Σύμφωνα με το μύθο, η Ντία ήταν ένα κολοσσιαίο θαλάσσιο τέρας το οποίο πλησίασε κοντά στην Κρήτη και την τελευταία στιγμή ο Δίας το μετέτρεψε σε πέτρα με ένα ισχυρό κεραυνό, δημιουργώντας έτσι το νησί.

Στο νησί δεν υπάρχουν καθόλου υποδομές και παραμένει ανέγγιχτο από την ανθρώπινη οικιστική παρέμβαση. Υπάρχουν καραβάκια που εκτελούν καθημερινά ημερήσιες εκδρομές από διάφορες περιοχές του Δήμου Χερσονήσου, καθώς αποτελεί αγαπημένο προορισμό για στιγμές χαλάρωσης των επισκεπτών μας.

Διοικητικά ανήκε παλαιότερα στον Δήμο Γουβών, στην τοπική κοινότητα Ελιάς, και πλέον έχει περάσει στον Καλλικρατικό Δήμο Χερσονήσου. Σκοπός του Δήμου Χερσονήσου και συγκεκριμένα της Αντιδημαρχίας Τουρισμού & Απασχόλησης είναι η προστασία και η ανάπτυξη του νησιού που επισκέπτονται πολλοί Έλληνες και ξένοι τουρίστες κάθε χρόνο. Στα πλαίσια της ανάδειξης και προβολής της Ντίας, η Αντιδημαρχία Τουρισμού & Απασχόλησης με την ευγενική χορηγία του κ. Αντώνη Παπαδάκη δημιούργησε για πρώτη φορά ένα βίντεο το οποίο αναδεικνύει τις ομορφιές του νησιού. Έχει δημοσιευθεί στη σελίδα του Δήμου Χερσονήσου στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης(21/11/2016) και έχει ήδη ξεπεράσει τις 20.000 προβολές. Για όσους επιθυμούν να το δουν, το βίντεο είναι διαθέσιμο στο παρακάτω link: https://www.youtube.com/watch?v=wWkQiTOG1Hk.

Η συγκεκριμένη ενέργεια σχεδιάζεται και υλοποιείται βάσει των δράσεων που έχει προδιαγράψει στο στρατηγικό του πλάνο ο Οργανισμός Διαχείρισης Προορισμού (DM