“Κλειστό lobby” χαρακτηρίζει με ανακοίνωση της η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.), τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.).
Καταγγέλει εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν ακούγεται η φωνή των μικρομεσαίων επιεχειρηματιών του κλάδου αφού η Συνομοσπονδία “δεν καλείται να καταθέσει τις προτάσεις της σε καίρια ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό”, ζητά αλλαγή καταστατικού του Σ.Ε.Τ.Ε. και καλεί “την Πολιτεία να επανεξετάσει το θέμα του κοινωνικού εταίρου σε θέματα τουρισμού σε περίπτωση, που ο Σ.Ε.Τ.Ε. συνεχίσει να “σφυρίζει” αδιάφορα” .
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
“Ως ένα κλειστό lobby συνεχίζει να λειτουργεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, παρά το γεγονός ότι με τον ν. 4144/2013 έχει οριστεί ως κοινωνικός εταίρος σε θέματα τουρισμού απέναντι στην Πολιτεία. Και αυτό αποδείχτηκε, για ακόμα μια φορά, με την στάση που επιδεικνύει στο αίτημα της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος για τροποποίηση του καταστατικού του Συνδέσμου. Ένα πάγιο αίτημα των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, το οποίο έθεσε ως θέμα η Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. στο πρόσφατο διοικητικό συμβούλιο του Σ.Ε.Τ.Ε.
Η Συνομοσπονδία ζητάει τη δίκαιη τροποποίηση του καταστατικού με ανακατανομή των εδρών, ανάλογα με τη δυναμικότητα των μελών του κάθε φορέα. Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκει την αποτελεσματική εκπροσώπηση του κλάδου την ουσιαστική συμμετοχή του στις συζητήσεις του Σ.Ε.Τ.Ε. ως κοινωνικού εταίρου σε θέματα τουρισμού με την Πολιτεία. Μοναδική, λοιπόν, επιδίωξή της είναι το αυτονόητο: η ουσιώδης εκπροσώπηση των μικρών τουριστικών καταλυμάτων. Ενός κλάδου, ο οποίος εκπροσωπεί 30.000 επιχειρήσεις – μέλη, που αντιπροσωπεύουν το 50% της τουριστικής κίνησης στον κλάδο της φιλοξενίας και ο οποίος υπό την «ομπρέλα» του Σ.Ε.Τ.Ε. ως κοινωνικού εταίρου σε θέματα τουρισμού, κάθε άλλο παρά τη θέση που του πρέπει έχει στη λήψη αποφάσεων.
Η Σ.Ε.Τ.Κ.Ε., αφενός δεν καλείται να καταθέσει τις προτάσεις της σε καίρια ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό και απασχολούν τα μη κύρια τουριστικά καταλύματα, αφετέρου ο Σ.Ε.Τ.Ε., σε κάποιες περιπτώσεις όπως η βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτων, στηρίζει την παραοικονομία και λειτουργεί ενάντια στα συμφέροντα των επιχειρηματιών – μελών της.
Η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος θεωρεί προτεραιότητα την τροποποίηση του καταστατικού του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, προκειμένου να διασφαλίζονται τα συμφέροντα του συνόλου των κλάδων που ανήκουν σε αυτόν, κάτι που μέχρι σήμερα δεν συμβαίνει. Σε περίπτωση, μάλιστα, που ο Σ.Ε.Τ.Ε. συνεχίσει να «σφυρίζει» αδιάφορα, καλεί την Πολιτεία να επανεξετάσει το θέμα του κοινωνικού εταίρου σε θέματα τουρισμού”.