Συναρπαστικές Εκδηλώσεις στο Room for Growth Stage: Εξερευνώντας τη δυναμική των επιχειρήσεων
To stage του Room for Growth, που βρίσκεται στο Hall 3 της έκθεσης FOOD EXPO, θα φιλοξενήσει πλήθος από ομιλίες και παρουσιάσεις και θα υποδεχτεί πάνω από 50+ ομιλητές, κορυφαία στελέχη του F&B industry από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το stage θα φιλοξενήσει και το 1ο Διεθνές Beverage Summit. Μην χάσετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε από κοντά ένα all star line up ομιλητών που θα αναλύσουν ό,τι συζητιέται ή θα συζητηθεί τους επόμενους μήνες στην παγκόσμια αγορά.
Σάββατο 8 Μαρτίου
Στην «καρδιά» της έκθεσης FOOD EXPO 2025, η πρώτη μέρα του 1ου Διεθνούς BEVERAGE SUMMIT στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία.
Η «αυλαία» στο Room for Growth Stage (Hall 3) άνοιξε με την ομιλία υπό τον τίτλο “From Inspiration to Production. How long is the path?”. Ο Χάρης Λαλάτσης, Market Analyst και Ιδρυτής της Ierax Analytix, παρουσίασε την έρευνα της εταιρείας του, στην οποία συμμετείχαν εταιρείες που παράγουν ή εισάγουν ροφήματα. Καθώς το 42% εξ αυτών θεωρεί πως τα υγιεινά ροφήματα είναι το πιο δυνατό trend, οι καλεσμένοι πραγματοποίησαν μία ενδιαφέρουσα κουβέντα «φωτίζοντας» περαιτέρω αυτή την τάση. Ο Fabbio Carlucci, Ιδρυτής και CEO της Roy Kombucha, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη σταδιακή επικράτηση του healthy lifestyle στην Ευρώπη. Ο Αλέξανδρος Παναγούλιας, Ιδρυτής και CEO της Yum Tales, εξήρε τη συνήθεια των νεότερων γενιών να παίρνουν πιο συνειδητές αποφάσεις για όσα καταναλώνουν. Από τη μεριά του, ο Paddy Cavanagh, Ιδρυτής της Punchy Drinks, τόνισε την ευθύνη των brands να προσθέσουν ζωντάνια στα μηνύματά τους προς το κοινό, καθώς οι καταναλωτές μπροστά στο ράφι διαθέτουν λίγο χρόνο να επιλέξουν ανάμεσα από δεκάδες προϊόντα.
Στη συνέχεια, στο stage του 1ου Διεθνούς Beverage Summit φιλοξενήθηκε η εξίσου ενδιαφέρουσα συζήτηση “What are the stepping stones for a Start-Up to grow?”, με συντονιστή τον Νεκτάριο Νώτη, ιδρυτή και CEO της NOTICE CONTENT & SERVICES (των ψηφιακών newsletters FnB Daily – BnB Daily) & συνιδρυτή της ESGreece. Στο πάνελ παρευρέθηκαν ο Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, η Αναστασία Σαρχόσογλου, σύμβουλος καινοτομίας – Enterprise Europe Network Hellas, ο Μιχάλης Ελευθερίου, συνιδρυτής και CEO της Bloom Aronia και ο Παναγιώτης Τσαγκάρης, εμπορικός διευθυντής της Bazaar. «Η Ελλάδα διαθέτει μια τεράστια γκάμα χρηματοδοτικών εργαλείων για τις start–up εταιρείες», σημείωσε ο κ. Λαμπρόπουλος και ανέφερε ότι «η επιχειρηματικότητα σήμερα δείχνει μια σοβαρή δυναμική». Η κα. Σαρχόσογλου υπογράμμισε ότι «το μέλλον στην αγροδιατροφή είναι οι start–up» και ανέπτυξε τον βοηθητικό ρόλο του Δικτύου Enterprise, το οποίο προσφέρει καθοδήγηση στις νεοφυείς επιχειρήσεις που αναζητούν συνεργασίες. Ο κ. Ελευθερίου, παίρνοντας τον λόγο, τόνισε την αξία των ανθρώπων πίσω από μία καινοτόμα ιδέα, τη σημασία της εξωστρέφειας και την αποτελεσματικότητα της σωστής επικοινωνίας των USPs ενός προϊόντος. Τέλος, ο κ. Τσαγκάρης έδωσε βαρύτητα στους οικονομικούς πόρους που θα πρέπει να διαθέτει μία start–up σε όλα τα στάδια της εξέλιξής της, ενώ κατονόμασε τη συσκευασία, τα συστατικά και τη διαδικασία παραγωγής ενός προϊόντος beverage ως τα καινοτόμα στοιχεία που βοηθούν την ένταξή του στο δίκτυο.
Η πρώτη μέρα του Beverage Summit συνεχίστηκε με την ομιλία υπό τον τίτλο “Deal with Production Challenges”, την οποία συντόνισε ο κ. Νώτης. Καλεσμένοι στο πάνελ ήταν ο Δημήτρης Κορκόντζελος, CEO της Hellenic Juices και ο Χαράλαμπος Αγγελούδης, Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής του Τομέα Business Assurance της TUV Austria Hellas. Ο κ. Κορκόντζελος απαρίθμησε τις δυσκολίες που επιφέρει στην παραγωγή η κλιματική αλλαγή και αναφέρθηκε στην έλλειψη κατάλληλα καταρτισμένου τεχνικού προσωπικού στη βιομηχανία τροφίμων. Από την πλευρά του, ο κ. Αγγελούδης τόνισε ότι «μέσα από την εξέλιξη του κλάδου της Πιστοποίησης τα τελευταία 25 χρόνια, ο επιχειρηματικός κόσμος των τροφίμων έχει βελτιωθεί πολύ σε πρακτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο φιλοσοφίας».
Οι εργασίες της πρώτης μέρας του 1ου Διεθνούς Beverage Summit έκλεισαν με τη συζήτηση “Where do the Zero Alcohol drinks belong? To Alcohol or to Beverage group?”. Υπό τον συντονισμό του Νεκτάριου Νώτη, στο πάνελ παρευρέθηκαν και μίλησαν για το θέμα η Μυρτώ Αντωνιάδη, Marketing Manager της Alfa & Beyond Beer στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η Αλεξία Μιτέκο, Γενική Διευθύντρια της Granikal και ο Παναγιώτης Πασχαλίδης, Γενικός Διευθυντής της Cava OAK. Όπως σημείωσε η κα. Αντωνιάδη, «η κατηγορία της μπύρας χωρίς αλκοόλ στην Ελλάδα αναπτύσσεται φέτος κατά +25% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά», μια εξέλιξη που συνδέεται, σύμφωνα με την ίδια, με την ανερχόμενη τάση του well–being. Για την κα. Μιτέκο, η τάση του non–alcohol και του low–alcohol ήρθε για να μείνει, καθώς η νέα γενιά ψάχνει συνειδητά ποτά χωρίς αλκοόλ. «Υπάρχει σε διεθνές επίπεδο μία αποστροφή των νέων για τα αλκοολούχα ποτά», πρόσθεσε ο κ. Πασχαλίδης, συμπληρώνοντας: «βλέπουμε να υπάρχει μειωμένη κατανάλωση των αλκοολούχων από νεαρές ηλικίες σε ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία κ.α.».
Μετά την ολοκλήρωση του BEVERAGE SUMMIT, πραγματοποιήθηκε στο stage μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όσον αφορά το θέμα της διαδοχής, τη διαχείριση των συναισθημάτων και των διαπροσωπικών σχέσεων, την βιωσιμότητα και την καινοτομία. Οι συμμετέχοντας στο panel ήταν οι Κωνσταντίνος Μαριανός, CEO & Managing Director της Medbest S.A., ο Dimitris Tzimas, Founding Partner της Further Up-HR και ο Kimon Malataras, Ανώτερος Σύμβουλος ESG & Issue Management της Further up- HR.