Τα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας παραμένουν πάντα κλασικές επιλογές για τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου μιας και βρίσκονται μια ανάσα από την Αθήνα.
Ψάχνοντας μέρη για αποδράσεις τόσο τα Σαββατοκύριακα όσο και τα εορταστικά τριήμερα, η Ορεινή Αρκαδία παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των ταξιδευτών. Τα γραφικά ορεινά χωριά, η κοντινή απόσταση από την Αθήνα, οι ενδιαφέρουσες εναλλακτικές δραστηριότητες και η γαστρονομία του τόπου αποτελούν πόλο έλξης τόσο για ζευγάρια και παρέες όσο και για οικογένειες που θέλουν να αποδράσουν και να έχουν μια ποικιλία στο πρόγραμμά τους.
Το μόνο σίγουρο είναι πως τα χωριά της Γορτυνίας, τα περισσότερα των οποίων έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακοί οικισμοί, δεν θα σας απογοητεύσουν – αντίθετα, θα θέλετε να τα γνωρίσετε λίγο παραπάνω και να ανακαλύψετε νέα πράγματα.
Η αλήθεια είναι πως για να ανακαλύψετε τα γραφικά χωριά της Γορτυνίας χρειάζεται να επισκεφθείτε το μέρος αρκετές φορές – κάποια χωριά θα σας ενθουσιάσουν τόσο πολύ, που σίγουρα σε επόμενο ταξίδι θα γίνουν η βάση σας.
Η ευρύτερη περιοχή προσφέρει και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, από πεζοπορίες μέσα στα χωριά μέχρι rafting στον Λούσιο ποταμό.
Τα γραφικά χωριά που αξίζουν τη βόλτα σας
Η Γορτυνία έχει πολλά και όμορφα χωριά, τα οποία κρατούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους γοητεύοντας εξαρχής τους επισκέπτες. Πέρα από την τουριστική Βυτίνα, την κοσμοπολίτικη Δημητσάνα και τη δημοφιλή (πλέον) Στεμνίτσα, υπάρχουν πολλά όμορφα χωριά που κρατούν ανέγγιχτη την ομορφιά τους, διατηρώντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου.
Λαγκάδια
Τα Λαγκάδια, το «κρεμαστό» χωριό της Ορεινής Αρκαδίας που χτίστηκε μεταξύ 13ου και 15ου αιώνα, είναι από τα ωραιότερα της περιοχής και συνέβαλε στην Επανάσταση του 1821.
Η πλατεία και το κέντρο του χωριού βρίσκονται πάνω στον δρόμο, αλλά ολόκληρη η ομορφιά του φαίνεται μόλις ανεβείτε στην επάνω γειτονιά που έχει τα παραδοσιακά πέτρινα αρχοντικά και τα λιθόστρωτα καντούνια.
Εξάλλου, οι Λαγκαδίτες φημίζονταν για την τέχνη τους στην πέτρα, και το χωριό υπήρξε πλούσιο και ανεπτυγμένο.
Τα Λαγκάδια είναι χτισμένα αμφιθεατρικά πάνω σε μια πλαγιά και ουσιαστικά το χωριό βρίσκεται πάνω από τον κεντρικό δρόμο.
Ο καλύτερος τρόπος για να το εξερευνήσετε είναι να ανεβείτε από τα πλατιά σκαλοπάτια ακολουθώντας τις ταμπέλες «με θέα το Ιόνιο».
Υπάρχει η δυνατότητα να πάτε μέχρι ένα σημείο με το αυτοκίνητο, αλλά, αν θέλετε να δείτε την πραγματική ομορφιά του χωριού, φορέστε τα αθλητικά σας και ανεβείτε να το εξερευνήσετε.
Βαλτεσίνικο
Το Βαλτεσίνικο υπήρξε το ορμητήριο του Κολοκοτρώνη και είναι από τα μη τουριστικά χωριά της Ορεινής Αρκαδίας. Σκαρφαλωμένο σε μια πλαγιά του Μαινάλου, χτισμένο αμφιθεατρικά, οι ψαγμένοι ταξιδευτές έχουν λατρέψει το Βαλτεσίνικο και το έχουν ως βάση για να εξερευνήσουν την ευρύτερη περιοχή.
Πετρόκτιστα σπίτια, αρκετές εκκλησίες πολλών ετών, παραδοσιακά ταβερνάκια και ένα πλούσιο φυσικό τοπίο που γαληνεύει τον επισκέπτη. Η διαδρομή μέχρι να φτάσετε στο Βαλτεσίνικο, μέσα σε ένα πλούσιο δάσος με έλατα, είναι καταπληκτική.
Καρύταινα
Χτισμένη σε κορυφή λόφου γύρω από το μεσαιωνικό κάστρο, η Καρύταινα έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.
Η πρώτη αναφορά που έχουμε για την Καρύταινα είναι τον 13ο αιώνα και μέχρι σήμερα το χωριό έχει κρατήσει το μεσαιωνικό χρώμα του. Κάθε σημείο του χωριού ελκύει τον επισκέπτη και ο οποίος θέλει να το αποτυπώσει φωτογραφίζοντας τις ομορφιές του μέρους.
Το χωριό δεν έχει τόσους μόνιμους κατοίκους, ο επισκέπτης παίρνει την αίσθηση πως είναι λίγο ερειπωμένο, αλλά, αφού είστε στην περιοχή, μια βόλτα ως εκεί θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω.
Χρυσοβίτσι
Το Χρυσοβίτσι είναι από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά της Γορτυνίας, χτισμένο σε υψόμετρο 1.073 μέτρων, μέσα σε μια ελατοσκέπαστη πλαγιά του Μαινάλου.
Το χωριό, που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, δεν είναι τόσο τουριστικό και κρατάει τον χαρακτήρα και τη γραφικότητά του. Συνήθως ο επισκέπτης φτάνει στο χωριό μόνο αν έχει πάει κάποιος και του αναφέρει την ομορφιά του τόπου.
Το Χρυσοβίτσι κουβαλάει τη δική του ιστορία, καθώς στο χωριό είχε το γραφείο του ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης – ο ίδιος καταγόταν από το διπλανό χωριό το Λιομποβίτσι. Στο χωριό υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες.
Ελληνικό
Παλαιότερα ήταν γνωστό ως Μούρεσι και πλέον έχει μετονομαστεί σε Ελληνικό. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη γειτονική Στεμνίτσα.
Το Ελληνικό συγκαταλέγεται στους παραδοσιακούς οικισμούς, με κύριο χαρακτηριστικό τα μεγάλα πέτρινα πεζοδρόμια, τα εξαίσια αρχοντικά με τους κήπους γεμάτα λουλούδια, ενώ η ζωή κυλάει γύρω από την κεντρική πλατεία.
Επίσης, το Ελληνικό μπορεί να είναι η βάση σας για να εξερευνήσετε την ευρύτερη περιοχή, καθώς έχει καταλύματα και παραδοσιακά ταβερνάκια.
Ελάτη
Ένα χωριό πνιγμένο στα έλατα, εξ ου και το όνομά του. Η Ελάτη έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.200 μέτρων.
Δεν είναι από τα γνωστά τουριστικά χωριά, ωστόσο αξίζει μια στάση για καφέ στο χωριό και για να περιπλανηθείτε στα σοκάκια.
Αγριδάκι
Το χωριό Αγριδάκι αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Αρκαδίας και είναι ακατοίκητο. Ενδιαφέρον έχει πως πρόκειται για ένα χωριό που χτίστηκε από τους Σουλιώτες.
Βυτίνα
Ένα ταξίδι 2,5 ώρες από την Αθήνα που έχει τα πάντα
Για τι φημίζεται η Βυτίνα; Κάντε το ταξίδι στον παραδοσιακό οικισμό στα 1.033 μέτρα, στο όρος Μαίναλο, που υπόσχεται πράγματα που ενδεχομένως δεν έχετε βιώσει – τουλάχιστον όλα μαζί, και θα δείτε. Οργανώστε την εκδρομή σας αλλά να είστε γενναιόδωροι στις ημέρες που θα διαθέσετε για το ταξίδι στη Βυτίνα. Αν και δεν απέχει πολύ από την Αθήνα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που την επισκέπτονται για μονοήμερη εκδρομή, θα βιώσετε την εμπειρία καλύτερα αν παραμείνετε στην Πελοπόννησο δύο ή τρία βράδια. Να θυμάστε πως η Βυτίνα είναι κυρίως φθινοπωρινός αλλά και χειμωνιάτικος προορισμός. Ιδανικός, δηλαδή, αυτή την περίοδο.
Ταξίδι στη Βυτίνα και τις ομορφιές της
Βυτίνα, ένας παραδοσιακός οικισμός στην Αρκαδία
Πριν δούμε για τι φημίζεται η Βυτίνα, να γνωρίζουμε πως μιλάμε για ένα όμορφο χωριό με τη φύση να προσφέρει απλόχερα τα κάλλη της στους επισκέπτες της. Δεν είναι υπερβολή να σημειώσουμε πως κάποιες εικόνες θυμίζουν πίνακα ζωγραφικής. Το γκρίζο μάρμαρο της περιοχής επικρατεί στην αρχιτεκτονική των αρχοντικών του οικισμού, προσφέροντας διαφορετικές εικόνες. Παράλληλα, τα καταστήματα με τοπικά προϊόντα και οι μυρωδιές από τις παραδοσιακές ταβέρνες στη Βυτίνα οδηγούν τον επισκέπτη, βάζοντάς τον γρήγορα στο περιβάλλον του χωριού.
Βόλτα στη Βυτίνα
Ο ταξιδιώτης μπορεί να χρησιμοποιήσει τη Βυτίνα και για κοντινές εξορμήσεις. Το χιονοδρομικό κέντρο αλλά και το ποτάμι του Λούσιου είναι δύο must προτάσεις. Πριν μπούμε στο αυτοκίνητο και απομακρυνθούμε λίγο από τη Βυτίνα, ας δούμε τι αξίζει να κάνουμε μέσα στον οικισμό.
Τι να δείτε στη Βυτίνα
Ο Ιερός Ναός Αγίου Τρύφωνα με το χαρακτηριστικό γκρίζο μάρμαρο
Ιερός Ναός Αγίου Τρύφωνα. Στην κεντρική πλατεία του χωριού δεσπόζει ο επιβλητικός Ιερός Ναός του Αγίου Τρύφωνα. Ο ναός με το γκρίζο μάρμαρο κτίστηκε το 1846 και αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Βυτίνας. Γιορτάζει την 1η ημέρα του Φλεβάρη, με το χωριό να φοράει τα καλά του.
Το Λαογραφικό Μουσείο Βυτίνας
Λαογραφικό Μουσείο Βυτίνας. Σε ένα παραδοσιακό πετρόχτιστο κτίριο, και αυτό στην κεντρική πλατεία, λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο της Βυτίνας. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στο χρόνο μέσα από αντικείμενα και εργαλεία του τόπου. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1986 και στηρίχθηκε στις ιδιωτικές συλλογές των δύο ιδρυτών του: του Λεωνίδα Αναγνωστόπουλου (δάσκαλος, συγγραφέας, λαογράφος) και του Σωτήρη Κούκα (κουρέα, ανταποκριτή τοπικής εφημερίδα). Ωράριο λειτουργίας (από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου): Σάββατο και Κυριακή 11:00 – 17:00, με την είσοδο να είναι 1 ευρώ, ενώ υπάρχει και μειωμένο εισιτήριο, στο μισό, αλλά και δωρεάν είσοδος για παιδιά κάτω των 18 ετών, φοιτητές, άνεργους και άτομα με αναπηρίες.
Ο μοναδικός δρόμος της αγάπης στην Ελλάδα βρίσκεται στη Βυτίνα
Ο δρόμος της αγάπης. Το όνομά του φανερώνει το ρομαντισμό που κρύβει ο συγκεκριμένος δρόμος, ο μοναδικός στην Ελλάδα που έχει αυτό το σκεπτικό. Στο δυτικό τμήμα του χωριού, υπάρχει ένα δρόμος καλυμμένος από πλατάνια και σφενδάμους.
Εκεί, παλαιότερα, έδιναν ραντεβού τα ερωτευμένα ζευγάρια ώστε να γνωριστούν καλύτερα, δίνοντας με τον καιρό τον χαρακτηρισμό «ο δρόμος της αγάπης».
Η Ιερά Μονή Κερνίτσας
Ιερά Μονή Κερνίτσας. Λίγο πριν τη Βυτίνα, υπάρχει μια ιστορική μονή που ο ταξιδιώτης αξίζει να διαθέσει μέρος του χρόνου του. Η Ιερά Μονή Κερνίτσας, αφιερωμένη στη Θεοτόκο, είναι από τις παλαιότερες στην Ελλάδα. Ο βυζαντινός ναός, που αγκαλιάζεται από τη φύση, χτίστηκε πριν περίπου 10 αιώνες. Εκεί επί τουρκοκρατίας λειτούργησε κρυφό σχολειό.
Δραστηριότητες στη Βυτίνα και τις γύρω περιοχές
Στη Βυτίνα ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να βιώσει ξεχωριστές εμπειρίες. Πεζοπορία, βόλτα με άλογο, rafting σε ποτάμι, σκι στο χιονοδρομικό κέντρο.
Το Χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου απέχει 12 χιλιόμετρα από τη Βυτίνα
Χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου απέχει 12 χιλιόμετρα από τη Βυτίνα. Σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, μπορείς να κάνεις σκι και έλκηθρο ή να απολαύσει ένα ζεστό ρόφημα σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Το κέντρο διαθέτει οκτώ πίστες και τέσσερις αναβατήρες. Το συνολικό μήκος του αγγίζει τα 6 χιλιόμετρα.
Για rafting στον ποταμό Λούσιο
Ποταμός Λούσιος. Ένα από τα πιο γνωστά ποτάμια της Ελλάδας, φημίζεται για τη μυθολογία που το συνοδεύει αλλά και για τα extreme sports που μπορεί να κάνει κάποιος. Στον παραπόταμο του Αλφειού, με την πλούσια φύση, ο μύθος λέει πως οι νύμφες Νέδα, Αγνώ και Θεισόα έλουσαν με τα νερά του Λούσιου τον Δία όταν ήταν νεογέννητο μωρό. Επιστρέφοντας στο σήμερα, η εμπειρία του rafting ανεπανάληπτη καθώς θα βρίσκετε γύρω στις 3 ώρες μέσα στο ποτάμι διανύοντας τη διαδρομή από τη γέφυρα του Ατσίχολου, στη γέφυρα του Κούκου.
Διαδρομές για κάθε γούστο στο Μαίναλο Αρκαδίας
Πεζοπορία. Στη Βυτίνα και την ευρύτερη περιοχή υπάρχουν διαδρομές μέρος του Menalon trail. Το σημαντικό είναι πως υπάρχει ποικιλία διαδρομών, για όλες τις δεξιότητες – αρχάριους αλλά και για έμπειρους. Επιλέξτε ανάλογα με τη μορφολογία του εδάφους τη διαδρομή που θέλετε και αφεθείτε στη βόλτα στη φύση.
Προτεινόμενες διαδρομές
Βυτίνα – Πυργάκι – Ελάτη – Λιμποβίσι – Στεμνίτσα – Δημητσάνα – Βυτίνα
Βυτίνα – Λαγκάδια – Λίμνη Λάδωνα- επιστροφή
Βυτίνα – Δάσος Μαινάλου – Χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου- Καρδαράς – Λεβίδι – Βλαχέρνα – Βυτίνα
Βυτίνα – Κλειτορία – Σπήλαια λιμνών – Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων- επιστροφή
Βυτίνα – Δημητσάνα – Στεμνίτσα – Μονή Προδρόμου – Αρχαία Γόρτυνα – Ελληνικό – Καρύταινα- επιστροφή
Λιμποβίσι, το χωριό του Κολοκοτρώνη
Εκδρομή bonus: Αν έχετε περισσότερο χρόνο, αυτός είναι ο λόγος που από την αρχή σημειώσαμε πως η περιοχή αξίζει δύο με τρία 24ωρα, φροντίστε να επισκεφθείτε ένα ιστορικό χωριό.
Το Λιμποβίσι είναι ένα μικρό χωριό της Αρκαδίας το οποίο απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Από εκεί καταγόταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, αλλά και ολόκληρη η οικογένειά του, η οποία ζούσε εδώ για δώδεκα γενιές.
Τα ιστορικά γεγονότα και οι έρευνες που έχουν γίνει μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχουν δείξει ότι εκεί πρώτος έφτασε κυνηγημένος ο προπάτορας του Θεόδωρου, ο Τριανταφυλλάκος Τσεργίνης. Και μπορεί σήμερα να είναι έρημο και χωρίς σχεδόν καθόλου ζωή αλλά κάποτε τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Δεν είναι απλώς ένας οικισμός αλλά ένα πραγματικό οχυρό.
Εκεί, στην καρδιά του Μαινάλου οργανωνόταν η Επανάσταση όπως και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Ωστόσο η ύπαρξή του είναι πολύ παλιά και έχει μεγάλη ιστορία. Σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες, η παρουσία και η ύπαρξη του οικισμού σε εκείνο το σημείο φαίνεται πως υπάρχει ήδη από την Ενετοκρατία.
Και δεν επρόκειτο για ένα μικρό χωριό αλλά έναν οικισμό με περισσότερους από 400 κατοίκους. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας στην Πελοπόννησο, το Λιμποβίσι λέγεται ότι υπαγόταν διοικητικά στο Βιλαέτι της Καρύταινας.
Ωστόσο η ζωή στο χωριό διήρκησε όσο και ο αγώνας για απελευθέρωση. Κι αυτό γιατί μετά την Επανάσταση του 1821, οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό και εγκαταστάθηκαν στην Κατσίμπαλη. Σταδιακά, έπαψε να έχει ζωή και στην πραγματικότητα μετατράπηκε σε ένα υπαίθριο μουσείο.
Κάτι που αντιλαμβάνεται κάποιος από την πρώτη στιγμή που θα βρεθεί εκεί. Όχι μόνο γιατί εκεί υπάρχει το σπίτι του Κολοκοτρώνη αλλά γιατί κάθε γωνιά πια θυμίζει την Ελληνική Επανάσταση και τους αγώνες.
Θα δείτε ένα αναστηλωμένο και συντηρημένο κτήριο το οποίο λειτουργεί ως μουσείο της οικογένειας και της Ελληνικής Επανάστασης. Θα το βρείτε ακριβώς δίπλα στο παλιό πατρικό σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Παρατηρώντας την αρχιτεκτονική του, θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για ένα αντίγραφο του παραδοσιακού κολοκοτρωνέικου σπιτιού. Επίσης εκτός από το μουσείο, έχει αναστηλωθεί και παρακείμενη εκκλησία του Ιωάννη Προδρόμου.
Οι ταβέρνες στη Βυτίνα
Οι ταβέρνες στη Βυτίνα διαθέτουν πολλά πιάτα τοπικής κουζίνας. Ένα ταξίδι στην ελληνική ύπαιθρο συνοδεύεται πάντα από στρωμένα τραπέζια και τοπικά εκλεκτά προϊόντα. Τι να δοκιμάσετε; Παραδοσιακό παστό χοιρινό, γουρούνι στο σακί, λαγός στιφάδο κόκορας με χυλοπίτες, γίδα βραστή, συκωταριές και τηγανιά, είναι κάποια από τα πιάτα που μπορείτε να απολαύσετε στις ταβέρνες στη Βυτίνα.
Για τι φημίζεται η Βυτίνα;
Αφήστε χώρο στις αποσκευές σας για παραδοσιακά προϊόντα. Η γραφική Βυτίνα φημίζεται για αρκετά τοπικά προϊόντα. Οι αποσκευές της επιστροφής ας έχουν χυλοπίτες, λαζάνια, τραχανά, μέλι Ελάτης Μαινάλου Βυτίνας, βότανα και καρύδια. Δεν αφήνουν κανέναν απογοητευμένο.
Βυτίνα – Αθήνα απόσταση:
Πώς να πας στην Αρκαδία;
183 χιλιόμετρα απέχει από την Αθήνα η Βυτίνα.
Η Βυτίνα απέχει από την Αθήνα 183 χιλιόμετρα και το ταξίδι θα διαρκέσει λιγότερο από δυόμιση ώρες. Παίρνετε την Εθνική Οδό Αθηνών – Πατρών. Λίγο μετά τη διώρυγα της Κορίνθου, επιλέγετε τη διαδρομή προς Κόρινθο, Τρίπολη, Καλαμάτα. Πριν φτάσετε στην Τρίπολη, υπάρχει σήμανση, με στροφή στα δεξιά, προς τη Βυτίνα.
Η Βυτίνα σε περιμένει…
Δημητσάνα
Έχει χαρακτηριστεί ως Παραδοσιακός Οικισμός, πρωταγωνιστώντας στον τουριστικό χάρτη των ορεινών προορισμών της Ελλάδας εδώ και πολλά χρόνια -και δικαίως!
Ο οικισμός
Φανταστείτε τι ωραίο ξύπνημα: σε έναν παραδοσιακό ξενώνα, με το τζάκι να καίει και το χειροποίητο πρωινό να σερβίρεται στην πετρόκτιστη σάλα.
Μετά, σας περιμένει το ίδιο το χωριό, η Δημητσάνα. Η βόλτα στα σοκάκια της είναι πάντα ενδιαφέρουσα και η μακρόχρονη ιστορία της δεν κρύβεται ακόμη και όταν το χιόνι φτάνει το ένα μέτρο! Οι χτύποι του πέτρινου ρολογιού ίσα που φτάνουν για να μετρήσετε όσα αξίζει να δείτε μέχρι να νυχτώσει. Βλέπετε, η Δημητσάνα, χαρακτηρισμένη ως Παραδοσιακός Οικισμός από το 1978, δεν είναι το μόνο αξιοθέατο στην περιοχή. Σας περιμένουν κι άλλα, όπως η γειτονική Στεμνίτσα, το φαράγγι του Λούσιου, η αρχαία Γόρτυνα, η μονές Προδρόμου και Φιλοσόφου.
Η Δημητσάνα, απλωμένη στους αντικριστούς λόφους της στις πλαγιές του Μαινάλου, ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική της και στη νεότερη ιστορία έχει συνδεθεί με την Επανάσταση του ’21: ο μπαρουτόμυλος που θα δείτε στο Μουσείο Υδροκίνησης, τροφοδοτούσε με πυρομαχικά όλη τη χώρα.
Περιηγούμενοι στα λιθόστρωτα καλντερίμια θα θαυμάσετε τα πέτρινα αρχοντόσπιτα, κάποια από τα οποία στεγάζουν ξενώνες. Ξεχωρίζουν του Ξενιού, του Καζάκου και του Αντωνόπουλου. Θα δείτε, επίσης, την πλατεία της Αγίας Κυριακής και τις εκκλησίες, όπως η Βλαχοπαναγιά, η Μεταμόρφωση και ο Άγιος Γεώργιος, που χτίστηκαν μεταξύ του 17ου και του 19ου αιώνα.
Ανεβαίνοντας προς το βορειοδυτικό τμήμα της Δημητσάνας, θα βρείτε το επισκέψιμο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός το 1771.
Στην καθημερινότητα του οικισμού κυριαρχεί η οδός Λαμπαρδοπούλου, όπου υπάρχουν μεταξύ άλλων ταβέρνες, καταστήματα με σουβενίρ, ρούχα, αξεσουάρ και τοπικά προϊόντα -όπως μέλι, γλυκά και ζυμαρικά.
Η Δημητσάνα διατηρεί τη ζωντάνια της όλο τον χρόνο, αφού οι νεαροί κάτοικοί της δεν …της έχουν γυρίσει την πλάτη. Παραμένει επίκεντρο της περιοχής όπως και παλιά, όταν οι λόγιοι ανέπτυσσαν εδώ, δίπλα στον Λούσιο, τέχνες και πολιτισμό.
To Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
Είναι ένα από τα πιο αξιόλογα του δικτύου μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π.) και λειτουργεί από το 1997. Χάρη στον ποταμό Λούσιο που κυλάει κάτω από τη Δημητσάνα, δημιουργήθηκαν πρωτοβιομηχανικές εγκαταστάσεις και βιοτεχνίες που λειτουργούσαν με την κινητήρια δύναμη του νερού επί πέντε αιώνες (16ος – 20ος), εξυπηρετώντας τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.
Κάποιες από αυτές τις αναστηλωμένες εγκαταστάσεις θα θαυμάσετε στο εξαιρετικό αυτό θεματικό μουσείο ξεκινώντας από τον αλευρόμυλο, τη νεροτριβή, με την κατοικία του μυλωνά, και το ρακοκάζανο. Συνεχίζετε με το βυρσοδεψείο και καταλήγετε στο περίφημο μπαρουτόμυλο.
Οι υπαίθριοι χώροι είναι πολύ όμορφοι και αν έχει καλό καιρό μπορείτε να καθίσετε στα τραπεζάκια έξω και να πιείτε καφέ.
Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Δημητσάνας
Εκτός του ότι είναι μια σπουδαία βιβλιοθήκη, στεγάζεται και σε ένα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής κτίριο που σχεδίασε ο διάσημος αρχιτέκτονας Λύσανδρος Καυταντζόγλου.
Δημιουργήθηκε το 1764 όταν ιδρύθηκε εκεί η Ελληνική Σχολή Δημητσάνας, και μεταφέρθηκαν από την Παλαιά Μονή Φιλοσόφου σπάνια βιβλία και χειρόγραφα που αφορούσαν όλες τις επιστήμες,
τη φιλοσοφία, τη ρητορική κ.ά.
Πριν από την Επανάσταση του 1821 διέθετε 5.000 τόμους, αλλά, μετά την Απελευθέρωση, διασώθηκαν μόλις 500. Κι αυτό συνέβη επειδή το χαρτί των χαμένων βιβλίων χρησιμοποιήθηκε μαζί με το μπαρούτι της Δημητσάνας για να κατασκευαστούν φυσίγγια!
Με το πέρασμα του καιρού ωστόσο συγκεντρώθηκαν γύρω στους 35.000 τόμους βιβλίων και υπάρχει σημαντική εκδοτική δραστηριότητα. Στις αίθουσες θα δείτε επίσης διάφορα παλιά αντικείμενα -όπως σκεύη, εργαλεία, αργαλειό-και προσωπογραφίες.
Η αρχαία Γόρτυνα
Από το μουσείο Υδροκίνησης μπορείτε με τα πόδια να κατέβετε στην αρχαία Γόρτυνα (υπάρχει πάντως και πρόσβαση με όχημα). Πριν φτάσετε εκεί, θα περάσετε πάνω από το μονότοξο γεφύρι του Κόκορη (ή Πολυγένη), πάνω από τον Λούσιο.
Ο Παυσανίας στα «Αρκαδικά» του περιέγραφε την Γόρτυνα ως μια από τις πιο λαμπρές πόλεις της αρχαιότητας. Η ίδρυσή της, δίπλα στον Λούσιο θεωρείται ότι έγινε ανάμεσα στην Υστεροελλαδική περίοδο και στους Γεωμετρικούς Χρόνους. Ήκμασε μέχρι τον 4ο αιώνα π. Χ., για να εγκαταλειφθεί οριστικά κατά τους πρώτους Βυζαντινούς χρόνους.
Η φήμη του ιερού του Ασκληπιού, που λατρευόταν εκεί μαζί με τη θεά της Υγείας, είχε φτάσει τόσο μακριά, ώστε το 335 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος ήρθε για να κάνει θυσία στον θεό και του αφιέρωσε το δόρυ και τον θώρακά του.
Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τμήματα της οχύρωσης και του ναού του Ασκληπιού μαζί με ερείπια των λουτρών, καθώς και πλήθος αναθημάτων.
Δραστηριότητες
Αξίζει να περπατήσετε στο μονοπάτι του δικτύου menalontrail που ενώνει τα χωριά Δημητσάνα-Ζυγοβίστι και να κάνετε τη διαδρομή Δημητσάνας-Στεμνίτσας (ή αντίστροφα).
Στο φαράγγι του Λούσιου, που έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος και «Υψηλής Οικολογικής Προστασίας», υπάρχουν και άλλες πεζοπορικές διαδρομές. Για rafting μπορείτε να απευθυνθείτε στην Trekking Hellas. Για λόγους ασφαλείας θα αποφύγετε οποιαδήποτε δραστηριότητα μετά από έντονες και διαρκείς βροχοπτώσεις.
Το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου απέχει 40 λεπτά από τη Δημητσάνα. Προσφέρεται για σκι και snowboard.