Περισσότερες ταξιδιωτικές περιπέτειες επιθυμούν στη ζωή τους οι Βρετανοί, αλλά δεν τολμούν σύμφωνα με έρευνα…

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της κορυφαίας εταιρείας διακοπών σκι «Crystal Ski Holidays», διαπιστώθηκε πως παρά το γεγονός ότι οι μισοί ερωτηθέντες Βρετανοί επιθυμούν να είναι πιο τολμηροί μετά από δύο χρόνια καραντίνας και περιορισμών, όμως δεν πιστεύουν ότι ταιριάζουν με το προφίλ ενός περιπετειώδους ταξιδιώτη.

Πώς μοιάζει όμως πλέον ένας περιπετειώδης άνθρωπος; Από την έρευνα προκύπτει ότι το μοντέλο του περιπετειώδους ταξιδιώτη έχει εξελιχθεί και πλέον υποδηλώνει εκείνους που αναζητούν λίγο ενθουσιασμό ή ψάχνουν να βρουν νέες περιπέτειες που δεν έχουν να κάνουν μόνο με δραστηριότητες αδρεναλίνης όπως extreme sports κλπ.

Στην πραγματικότητα, τα νέα δεδομένα από την έρευνα της Crystal Ski Holidays δείχνουν ότι η έννοια της περιπέτειας μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το να βγει κάποιος έξω από τη ζώνη άνεσης του, όπως δήλωσε το 47%, να πει «ναι» σε νέα πράγματα (27%) ή να επιλέξει δραστηριότητες από την «must to do» λίστα του (10 %).

Και παρόλο που πολλοί υποστηρίζουν ότι τους λείπει η αυτοπεποίθηση να στο να αναζητήσουν την περιπέτεια (48%) ή νομίζουν ότι είναι ηλικιακά μεγάλοι γι’ αυτό (42%), αποτελούν μια μερίδα ανθρώπων που στην πραγματικότητα θέλουν να δοκιμάσουν περιπέτειες που προσφέρουν μια αίσθηση συγκίνησης (24%). Άλλοι πάλι θέλουν να δοκιμάσουν τους εαυτούς τους (32%), να ζήσουν τη στιγμή (25%) και να συνδεθούν με τη φύση (21%). Έτσι αποδεικνύεται το μεταβαλλόμενο πρόσωπο της περιπέτειας και ότι περιπετειώδης ταξιδιώτης μπορεί να θεωρηθεί ο οποιοσδήποτε.

Καθώς η περιπέτεια είναι ψηλά στην εθνική ατζέντα των Βρετανών, η έρευνα αποκάλυψε επίσης τη λίστα με τις δημοφιλέστερες δραστηριότητες που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν, με την βόλτα με αερόστατο να συγκεντρώνει 21%, την πεζοπορία στο βουνό 18% και το σκι να ακολουθεί με 10%. Επίσης υπάρχει και η άλλη πλευρά της περιπέτειας, πιο προσιτή, όπως το να δοκιμάζει κάποιος νέες γεύσεις, να κάνει μαθήματα κλπ.

Το top-10 με τις αγαπημένες ταξιδιωτικές περιπέτειες και δραστηριότητες των Βρετανών:

  • Βόλτα με Αερόστατο
  • Δοκιμές σε νέες γεύσεις και συνταγές
  • Εναέριες δραστηριότητες (παραπέντε, bungee Jumping κλπ)
  • Πεζοπορία και βόλτα στο βουνό
  • Σόλο ταξίδια
  • Κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης
  • Σέρφινγκ
  • Ανεμόπλοια
  • Απογευματινά μαθήματα
  • Ski

Ο κωμικός, ταξιδιωτικός συγγραφέας και περιπετειώδης τύπος Ντομ Τζολί, ο οποίος έχει ήδη σημειώσει το 90% των δραστηριοτήτων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο επισημαίνει πως «η περιπέτεια μπορεί να είναι οτιδήποτε σας ωθεί εκτός της προσωπικής σας ζώνης άνεσης και αυτό είναι διαφορετικό για τον καθένα».

«Μετά από τόσους μήνες περιορισμών οι άνθρωποι θέλουν να απολαύσουν τη ζωή, να δοκιμάσουν τα όριά τους και να ανακαλύψουν τις περιπετειώδεις πλευρές τους. Και ενώ η έρευνά μας δείχνει ότι ο τρόπος που επιλέγουμε μια περιπέτεια είναι υποκειμενικός, υπάρχουν μερικές κοινές παράμετροι όπως το να ζεις τη στιγμή και να συνδέεσαι με τη φύση, καθώς και να νιώθεις ένα αίσθημα συγκίνησης.

Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί το σκι και το περπάτημα στο βουνό συμπεριλαμβάνονται στην βρετανική εθνική ατζέντα περιπέτειας, καθώς αγκαλιάζουν και τις τρεις κοινές παραμέτρους», τόνισε ο διευθύνον σύμβουλος της Crystal Ski Holidays», Κρις Λόγκαν. «Το να παρακολουθείς βραδινά μαθήματα ή να γευθείς ένα διαφορετικό φαγητό, αποτελούν κι αυτά μια περιπέτεια. Αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει τυπικός περιπετειώδης άνθρωπος, και είτε πρόκειται για βουνά είτε για μαγείρεμα ενός νέου μενού, ο καθένας μπορεί να δοκιμάσει κάτι καινούργιο και να δώσει μια μικρή περιπέτεια στη ζωή του».

Ακόμη και το να βλέπει κανείς τους άλλους να είναι περιπετειώδεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μεγάλη ενθάρρυνση περίπου για τα δύο πέμπτα (38%) των ανθρώπων να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο.

Οι Βρετανοί επίσης, μπαίνουν στον πειρασμό να δοκιμάσουν τα όριά τους, παρακολουθώντας μερικά από τα κορυφαία τηλεοπτικά προγράμματα της χώρας, όπως το «I’m A Celebrity… Get Me Out of Here« και το «SAS: Who Dares Wins and Top Gear», που κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο τολμηροί.