Παγκόσμια Επιτροπή για την Τουριστική Ηθική

Η Παγκόσμια Επιτροπή Τουριστικής Ηθικής (WCTE), ένα αμερόληπτο όργανο που αναφέρεται απευθείας στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΟΗΕ Τουρισμού), συνεδρίασε υπό προσωρινή προεδρία και με νέα σύνθεση. Μετά από συζήτηση, η Επιτροπή συμφώνησε να εκδώσει την ακόλουθη δήλωση:

Η Παγκόσμια Επιτροπή Τουριστικής Ηθικής (WCTE) χαιρετίζει την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΟΗΕ Τουρισμού) να ορίσει τον « Τουρισμό και την Ειρήνη » ως θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2024. Το θέμα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο υπό το φως του τρέχοντος παγκόσμιου κλίματος σύγκρουσης και διαίρεση.

Αναγνωρίζοντας τη σημαντική επιρροή του τουρισμού στην προώθηση της διαπολιτισμικής κατανόησης ως θεμέλιο για την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη, η Επιτροπή επιβεβαιώνει τον ζωτικό ρόλο του τουρισμού ως καταλύτη για την ειρήνη, την αμοιβαία κατανόηση και τη φιλία μεταξύ των ανθρώπων παγκοσμίως.

Αναγνωρίζοντας τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών «η οικοδόμηση της ειρήνης είναι μια συνειδητή, τολμηρή και μάλιστα ριζοσπαστική πράξη». και καθοδηγούμενη από το άρθρο 1 του Παγκόσμιου Κώδικα Δεοντολογίας για τον Τουρισμό για τον Τουρισμό των Ηνωμένων Εθνών , η Επιτροπή καλεί να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για την υποστήριξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων σε προορισμούς που πλήττονται από συγκρούσεις, τηρώντας τις θεμελιώδεις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η Παγκόσμια Επιτροπή Τουριστικής Ηθικής ερμηνεύει, εφαρμόζει και αξιολογεί τις διατάξεις του Παγκόσμιου Κώδικα Δεοντολογίας των Ηνωμένων Εθνών Τουρισμού για τον Τουρισμό, προωθεί τις ηθικές αρχές του και παρακολουθεί την πρακτική εφαρμογή τους από τον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στον Τουρισμό.

Ο τουρισμός πρέπει πάντα να υπενθυμίζει τη σημασία του διαλόγου, της ειρήνης, της ανεκτικότητας και των αμοιβαία επωφελών αλληλεπιδράσεων μεταξύ ανθρώπων και χωρών.