Στόχος της επίσκεψής της ήταν να συνομιλήσει με τους τοπικούς παράγοντες, να αναδείξει το κυβερνητικό έργο και να συζητήσει τα θέματα που πρέπει να προωθηθούν το επόμενο διάστημα.

Νωρίς το πρωί παρακολούθησε τη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας, παρουσία του βουλευτή Αθανασίου Καββαδά, του Δημάρχου Λευκάδας Ξενοφώντα Βεργίνη, του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας Αντώνη Δουβίτσα, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ευτύχη Ζουριδάκη, του Προέδρου του Επιμελητηρίου Λευκάδας Σωτήρη Σκιαδαρέση, του Προέδρου της ΔΕΕΠ Λευκάδας Γιώργου Μπουρδάρα, της Προέδρου ΟΝΝΕΔ Λευκάδας Κατερίνας Βουκελάτου καθώς και στελεχών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, της τοπικής ΔΕΕΠ και φορέων του νησιού.

Στη συνέχεια μετέβη στην Πλατεία Ποιητών, ξεναγήθηκε στις προτομές επιφανών ποιητών της Λευκάδας και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων, με αφορμή την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων.

Αμέσως μετά, περπάτησε στον κεντρικό πεζόδρομο της “Ιωάννου Μελά”, συνοδεία των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, μελών της ΔΕΕΠ και της ΟΝΝΕΔ και συνομίλησε με καταστηματάρχες, κατοίκους και επισκέπτες. Η κα Όλγα Κεφαλογιάννη επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Παντοκράτορα όπου αρχικά συνάντησε και είχε εγκάρδια συνομιλία με τον Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ.κ. Θεόφιλο ενώ στη συνέχεια παρακολούθησε τελετή για τον εορτασμό των 200 χρόνων από τη γέννηση του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, καθώς και την επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του μεγάλου Λευκαδίτη ποιητή που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ναού.

Στη συνέχεια του προγράμματός της επισκέφθηκε τη Μαρίνα Λευκάδας, η οποία βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία με 620 θέσεις ελλιμενισμού ενώ είναι υπό αξιολόγηση ο φάκελος αιτήματος για κρατική ενίσχυση μέσω του προγράμματος αναβάθμισης τουριστικών λιμένων του Υπουργείου Τουρισμού που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Λίγο αργότερα μετέβη στο Νυδρί, συνοδεία των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου ενημερώθηκε για το έργο του τοπικού τουριστικού καταφυγίου σκαφών, δυναμικότητας 90 θέσεων, που ολοκλήρωσε η Περιφέρεια με το πρόγραμμα “Interreg VI-A Ελλάδα-Ιταλία” αλλά και για την πορεία του φακέλου του καταφυγίου τουριστικών σκαφών στον όρμο Βλυχού.

Αμέσως μετά επιβιβάστηκε σε σκάφος και επισκέφθηκε το ιδιωτικό νησί Μαδουρή όπου την υποδέχτηκε η δισέγγονη του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και πρώην υπηρεσιακή Υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού Τατιάνα Καραπαναγιώτη για να την ξεναγήσει στο μοναδικής πολιτιστικής και ιστορικής αξίας σπίτι του ποιητή.

Η περιοδεία της υπουργού συνεχίστηκε στο Μεγανήσι, συνοδεία του Δημάρχου του νησιού Γεράσιμου Κατωπόδη και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Νέας Δημοκρατίας. Εκεί ενημερώθηκε για την υποβολή φακέλου από τον Δήμο σχετικά με την κατασκευή τουριστικού καταφυγίου σκαφών στον κόλπο του Αθερινού -κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των Μεγανησιωτών- και συνομίλησε με τοπικούς φορείς για θέματα τουρισμού.

Ολοκληρώνοντας την περιοδεία της, μετέβη στον Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας όπου την υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας Αθανάσιος Κασόλας.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε το θέμα της αεροπορικής σύνδεσης του Ακτίου με το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά και η πρόθεση του Δήμου να επεκτείνει το υπάρχον καταφύγιο τουριστικών σκαφών, εντάσσοντας την επένδυση στο πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σε δηλώσεις της η κα Όλγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι: «Στόχος της επίσκεψής μας ήταν να συνομιλήσουμε με τους τοπικούς παράγοντες, να αναδείξουμε το έργο μας, να βρούμε τις λύσεις για θέματα που πρέπει να προωθήσουμε το επόμενο διάστημα. Στόχος μας επίσης ήταν να ενημερώσουμε για τη νέα στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού για μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Ένας νέος κύκλος ανοίγει, με άξονα το μέτρο και την ισορροπία. Τον σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες. Τη μεγαλύτερη δυνατή διάχυση των ωφελειών του τουρισμού. Θέσεις εργασίας, εισόδημα, ανάπτυξη για όλους τους κατοίκους των νησιών μας. Αυτή είναι η πολιτική μας και για να συνεχιστεί αυτή η πολιτική ακόμα πιο τολμηρά, χρειάζεται και η δική σας συμμετοχή.