Από δημοφιλής σε τσουχτερός προορισμός, η Ισλανδία μετά την πρόταση της κυβέρνησης να επιβάλει νέους φόρους στον τουρισμό, ως εναλλακτική λύση περιορισμού της πρόσβασης των τουριστών σε διάσημα μνημεία της χώρας που κινδυνεύουν να καταστραφούν από την μαζική επέλαση τουριστών. Ηδη, το 2017 αναμένονται στο νησί πάνω από 2 εκατομμύρια τουρίστες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στο bloomberg η μεγάλη αύξηση της προσέλευσης τουριστών στην Ισλανδία, έχει θορυβήσει την Ισλανδική κυβέρνηση προβληματισμό για τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν έτσι ώστε να επωφεληθεί στο μέγιστο η οικονομία της χώρας.
Οπως δηλώνει ο Υπουργός Τουρισμού Thordis Kolbrun Reykfjord Gylfadottir, “ο υπερπληθυσμός σε τουρίστες θα μπορούσε να καταστρέψει τους φυσικούς θησαυρούς της χώρας”.
Το υπουργείο αναφέρει ότι τα έσοδα από κάθε νέα εισφορά θα χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση των υποδομών και των εγκαταστάσεων, αφού πολλές περιοχές στο νησί “δεν έχουν τις υποδομές να εξυπηρετήσουν πάνω από 1 εκατομμύριο τουρίστες τον χρόνο”. Και προσέχουνε για να έχουνε, με προτεραιότητα σύμφωνα με τον Υπουργό Τουρισμού της Ισλανδίας ότι “πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι τουρίστες που έρχονται εδώ θα αποκομίσουν μια θετική εμπειρία κατά τη διάρκεια της διαμονής τους”. 
“Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην πέσουμε θύματα της μεγάλης επιτυχίας μας”, αναφέρει χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο Υπουργός Τουρισμού της Ισλανδίας Thordis Kolbrun Reykfjord Gylfadottir.  
Η Ισλανδία, μετά την σειρά “Game of Thrones” έχει αναδειχτεί σε έναν από τους πιο δημοφιλής προορισμούς, των τελευταίων ετών.