Με την παρουσία πλήθος κόσμου προεξεχόντων του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας, Β. Σποράδων κ.κ. Χρυσόστομου και της πρώην υπηρεσιακής Πρωθυπουργού και πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου κας Βασιλικής Θάνου, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου 2024 στο Επιμελητήριο Εύβοιας, Εκδήλωση με θέμα «Η συμβολή του Τύπου της Περιφέρειας στην ανάπτυξη μιας περιοχής – Η περίπτωση της Εύβοιας». Στόχος της Εκδήλωσης την οποία συνδιοργάνωσαν η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας – Εύβοιας, το Μορφωτικό της Ίδρυμα και το Επιμελητήριο Εύβοιας, ήταν να αναδείξει την συμβολή που έχουν τα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης στις προσπάθειες των τοπικών Φορέων και της τοπικής κοινωνίας για την ανάπτυξη της Εύβοιας.

    Οι εργασίες – τις οποίες συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Ιωάννα Καραγιάννη – ξεκίνησαν με σύντομους χαιρετισμούς από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανό, τον Πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, αλλά και του Μορφωτικού Ιδρύματος κ. Γιώργο Τσιγκλιφύση και από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος Εύβοιας του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Κωνσταντίνο Λάππα. 

   Ακολούθησαν εισαγωγικές ομιλίες από τον Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Νικόλαο Μώρο και από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) κ. Σωτήρη Τριανταφύλλου.

Οι εργασίες συνεχίστηκαν με τις κύριες ομιλίες, από την κ. Τόνια Μοροπούλου, καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, συγγραφέα, η οποία παρουσίασε για πρώτη φορά την πρόταση του ΕΜΠ και του ΤΕΕ (κεντρικού και τοπικού) για την αειφόρο ανάπτυξη της Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας και από τον κ. Αντώνη Σκαμνάκη, καθηγητή στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανέλυσε τον τρόπο που επιδρά ο Τύπος σε μια κοινωνία.  

Την εξαιρετική όπως εξελίχθηκε Εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας, Β. Σποράδων κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος σε μια ρητορική ομιλία που καθήλωσε τους παρευρισκόμενους, εξήρε τη συμβουλή του Τύπου στην ανάπτυξη του τόπου, θέτοντας ωστόσο ως προαπαιτούμενο η Πολιτεία να σταθεί πιο κοντά στην παραμελημένη επί σειρά ετών Εύβοια, δημιουργώντας έργα βασικών υποδομών.

Από πλευράς του Επιμελητηρίου ο Αντιπρόεδρος κ. Νικόλαος Μώρος στην εισαγωγική του ομιλία – εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Γεροντίτη – έκανε μια ιδιαίτερη αναφορά στον τοπικό Τύπο αναφέροντας μεταξύ άλλων : «Ο τοπικός Τύπος κατέχει μια αυτοδύναμη και διαρκή θέση στην αγορά εξαιτίας της αυξημένης δυνατότητας ταυτίσεων, αποτελώντας ένα πολύτιμο σύμμαχο όπου το κοινό συνδέεται με την καθημερινότητα καλλιεργώντας, τα ιδιαίτερα πολιτιστικά στοιχεία, τις τέχνες, την ιστορία, τον αθλητισμό της κάθε περιοχής. Αποτελεί βασικότατο βήμα έκφρασης των απόψεων της κοινής γνώμης, απ΄ όπου μπορεί και προβάλλεται η βούλησή της, επισημαίνονται προβλήματα και παραλείψεις και δίδεται η δυνατότητα ανοιχτής επικοινωνίας και συνεργασίας με τις αρχές. Η συμβολή του στην γενικότερη ανάπτυξή της κάθε περιοχής είναι μεγάλη αφού τα τοπικά μέσα διαμορφώνουν μια πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων, δημοσιοποίησης κοινωνικών αιτημάτων και χώρου αντίστασης προς τις μορφές που προτάσσει η παγκοσμιοποίηση». Ο κ. Μώρος υπογράμμισε ότι ο τοπικός Τύπος είναι ένας μεγάλος σύμμαχος του Επιμελητηρίου Εύβοιας, ένα προνομιακό πεδίο προβολής όλων των πρωτοβουλιών της διοίκησης που σχετίζονται με την επίλυση των τοπικών προβλημάτων και με την ανάδειξη των δυνατοτήτων βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής. Ιδιαίτερα στάθηκε στην καταλυτική του συνεισφορά όχι μόνο στη διαχρονική προβολή όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Εύβοιας και στην ενίσχυση της ταυτότητας της, αλλά και στην δυναμική προώθηση λύσεων σε περιόδους απρόσμενα δύσκολους για τον τόπο, όπως κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών στη Βόρεια Εύβοια το 2021, καθώς και κατά το διάστημα που ακολούθησε. 

   Από πλευράς της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Τσιγκλιφύσης, αναφέρθηκε στην σημασία και στην συμβολή των ΜΜΕ στην ανάπτυξη, διευκρινίζοντας ότι ο όρος δεν αφορά μόνο την οικονομική, αλλά την κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη στήριξης των τοπικών ΜΜΕ από την Πολιτεία, αλλά και από τις τοπικές κοινωνίες.

        Την Εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, Εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Αρχών, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Επαγγελματικών και Επιστημονικών Φορέων, καθώς επίσης επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι.

    Ανάμεσα τους και μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευβοίας κ. Γιώργος Κελαϊδίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος  Χωρικού Σχεδιασμού και Μεταφορών κ. Ευάγγελος Κούκουζας, ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, η Βουλευτής Ευβοίας κα Κωνσταντίνα Καραμπατσόλη, ο Πρόεδρος του 9ου Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικής Στερεάς του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Γιάννης Κοτρογιάννης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας κ. Δημήτρης Γκίκας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Εκπρόσωπος της Δημάρχου Χαλκίδας κ. Αντώνης Σπανός, ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού κ. Κωνσταντίνος. Τακόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Εύβοιας κ. Αθανάσιος. Γερογιάκομος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Εύβοιας κ. Κωνσταντίνος. Ψαρρός, ο Λιμενάρχης Χαλκίδας κ. Κωνσταντίνος Φλουρής, η Γενική Διευθύντρια Στρατηγικού Σχεδιασμού Μεταφορών και Οδικής Ασφάλειας του Υπουργείου Υποδομών κα Πένυ Ιωαννίδου, ο Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας Γιώργος Σιμόπουλος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ευβοίας κ. Ηλίας Θαλάσσης, ο Προέδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών Εστίασης Αναψυχής και Ψυχαγωγίας Εύβοιας “Ο Ξένιος Ζευς” κ. Βασίλης Ευθυμίου και η Πρόεδρος του Σωματείου Μισθ. Κυλικείων Δημ. και Ιδιωτ. Σχολείων Εύβοιας κα Μυρσίνη Μαστραντωνά. Από την Διοίκηση του Επιμελητηρίου παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιάννης Μαραγκός το Μέλος Δ.Σ και Πρόεδρος του ΣΑΜΕΕ κ. Θεοδόσης Γεωργουλόπουλος.