Η Βουλευτής Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού κ. Βέττα Καλλιόπη και ο Βουλευτής Κέρκυρας και Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Αυλωνίτης Αλέξανδρος κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση-αναφορά προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ναυτιλίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού,σχετικά με τις εξωπραγματικές αυξήσεις στο κόστος ελλιμενισμού στην Μαρίνα Αλίμου κατά 300% μέσα τρία χρόνια.

Η ερώτηση βασίζεται στην κοινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος (ΣΙΤΕΣΑΠ) και της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ), οι οποίοι δικαίως διαμαρτύρονται για την τρίτη κατά σειρά εξωφρενική αύξηση των τελών ελλιμενισμού που επέβαλε η παραχωρησιούχος εταιρεία, με αποτέλεσμα σήμερα τα επαγγελματικά τουριστικά σκάφη να εξωθούνται με βίαιο τρόπο σε έξοδο από τη μαρίνα ή ακόμη και σε κλείσιμο των επιχειρήσεών τους, παρά την αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου και τη συμβολή του στην αύξηση του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα μας.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν, παρά τις εξοντωτικές αυξήσεις δεν υφίσταται η παραμικρή ανταποδοτικότητα σε επίπεδο παροχών εδώ και τρία χρόνια ενώ ακόμα και η συμβατική υποχρέωση του παραχωρησιούχου για αναβάθμιση της μαρίνας παραμένει κενό γράμμα.

Επομένως οι συναρμόδιοι υπουργοί καλούνται να απαντήσουν πως θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχει καμία μέριμνα, ούτε για τη δημιουργία μαρίνας για τα επαγγελματικά σκάφη, ούτε για την επιβίωση των σκαφών που «εκδιώκονται» από τη Μαρίνα Αλίμου λόγω της αιφνίδιας και υπερβολικής αύξησης του κόστους. Κυρίως όμως, δεν διαφαίνεται η κυβερνητική βούληση ώστε να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση για τα επαγγελματικά τουριστικά σκάφη.

Επισυνάπτεται η κοινοβουλευτική αναφορά.

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τους κ.κ. Υπουργούς:

  1. Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών
  2. Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής
  3. Ανάπτυξης
  4. Τουρισμού
    Θέμα: «Σε αδιέξοδο τα επαγγελματικά τουριστικά σκάφη από την αύξηση του κόστους ελλιμενισμού στη Μαρίνα Αλίμου κατά 300% μέσα σε τρία χρόνια» Η Βουλευτής Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Βέττα Καλλιόπη και ο Βουλευτής Κέρκυρας και Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αυλωνίτης Αλέξανδρος καταθέτουν αναφορά προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ναυτιλίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, με συνημμένη την από 13.02.2024 ανακοίνωση του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος (ΣΙΤΕΣΑΠ) και της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ), σχετικά με τις εξωπραγματικές αυξήσεις στο κόστος ελλιμενισμού στην Μαρίνα Αλίμου κατά 300% μέσα τρία χρόνια. Οι φορείς αναφέρονται ειδικότερα στην τρίτη κατά σειρά αύξηση των τελών ελλιμενισμού κατά 50% που τους επέβαλε η παραχωρησιούχος εταιρεία πριν από ένα μήνα, με αποτέλεσμα σήμερα τα επαγγελματικά τουριστικά σκάφη να εξωθούνται με βίαιο τρόπο σε έξοδο από τη μαρίνα ή ακόμη και σε κλείσιμο των επιχειρήσεών τους, παρά την αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου και τη συμβολή του στην αύξηση του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα μας. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν, παρά τις εξοντωτικές αυξήσεις δεν υφίσταται η παραμικρή ανταποδοτικότητα σε επίπεδο παροχών εδώ και τρία χρόνια ενώ ακόμα και η συμβατική υποχρέωση του παραχωρησιούχου για αναβάθμιση της μαρίνας παραμένει κενό γράμμα. Ως εκ τούτου, οι συναρμόδιοι υπουργοί καλούνται να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα, καθώς δεν υπάρχει καμία μέριμνα από την κυβέρνηση, ούτε για τη δημιουργία μαρίνας για τα επαγγελματικά σκάφη, ούτε για την επιβίωση των σκαφών που «εκδιώκονται» από τη Μαρίνα Αλίμου λόγω της υπερβολικής αύξησης του κόστους, ούτε για μια σταθερή, μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση.
    Επισυνάπτεται η επιστολή με τα αναφερόμενα σχετικά.
    Παρακαλούμε για την απάντησή σας και τις σχετικές ενέργειες καθώς και να μας ενημερώσετε σχετικά.
    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2024
    Οι καταθέτοντες Βουλευτές
    Βέττα Καλλιόπη
    Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος