Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Κέρκυρας και Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Αυλωνίτης, με την συνυπογραφή 17 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με τη δραματική υποστελέχωση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι παρά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις σχετικά με την αναβάθμιση της ελληνικής ναυτιλίας, το Υπουργείο αφήνεται νευραλγικό, χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό για να υλοποιήσει τους προσδοκώμενους στόχους. Η μείωση των οργανικών θέσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατά τα μνημονιακά χρόνια και η έντονη υποστελέχωση των οργανικών μονάδων επηρεάζει αντικειμενικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες καθώς και την οικονομία της χώρας, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει το υπάρχον προσωπικό που στελεχώνει κρίσιμες υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη 100 κενών οργανικών θέσεων των υπαλλήλων και για την επαναφορά των οργανικών θέσεων του πολιτικού προσωπικού στον αριθμό που ήταν προ των μνημονίων.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ: Δραματική η υποστελέχωση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής – Μεγάλες οι ελλείψεις σε πολιτικό προσωπικό

Παρά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστου Στυλιανίδη  για τις προτεραιότητες που έχει θέσει, σχετικά με την αναβάθμιση της ελληνικής ναυτιλίας, διαπιστώνουμε ότι αφήνει το νευραλγικό αυτό Υπουργείο χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό που θα υλοποιήσει τους προσδοκώμενους στόχους.

Τούτο προκύπτει από την  ανοιχτή επιστολή  του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, από την οποία λάβαμε γνώση του σημαντικού  προβλήματος της υποστελέχωσης του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Συγκεκριμένα, από τις 342 οργανικές θέσεις, αριθμός που είναι ήδη μικρός μετά τη μείωση των θέσεων τα μνημονιακά χρόνια πριν το 2015,  οι 160 θέσεις είναι κενές! Δηλαδή άνω του 45% των οργανικών θέσεων είναι κενές, ενώ από αυτές, για διάφορους λόγους, είναι δεσμευμένες οι 51. Συνεπώς, καταλήγει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στην ανακοίνωσή του, ότι δύνανται να προκηρυχθούν άμεσα οι 100 κενές θέσεις.

Η μείωση των οργανικών θέσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατά τα μνημονιακά χρόνια και η έντονη υποστελέχωση των οργανικών μονάδων επηρεάζει αντικειμενικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες καθώς και την οικονομία της χώρας, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει το υπάρχον προσωπικό που στελεχώνει κρίσιμες Υπηρεσίες.

Για την μερική αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την σοβαρή υποστελέχωση, θέσεις πολιτικών υπαλλήλων καλύπτονται από προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, με αποτέλεσμα αυτό το προσωπικό να λείπει από  το επιχειρησιακό σκέλος που είναι η κύρια αποστολή του Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ.

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται να προβεί άμεσα σε απαραίτητες ενέργειες, και εάν ναι σε ποιες συγκεκριμένα, για την άμεση κάλυψη 100 κενών οργανικών θέσεων των υπαλλήλων;
  2. Προτίθεται να επαναφέρει τις οργανικές θέσεις του πολιτικού προσωπικού στον αριθμό που ήταν προ των μνημονίων;

Ο ερωτών Βουλευτής

Αλέξανδρος Αυλωνίτης

Αποστολάκης Ευάγγελος

Βέττα Καλλιόπη

Ζαμπαρας Μίλτος

Κασιμάτη Γ. Νίνα

Κοντοτόλη Μαρίνα

Λινού Αθηνά

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κώστας

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παππάς Πέτρος

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Παναγιού

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος