Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ) και η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) ανακοίνωσαν τη λειτουργία ενός νέου εργαλείου, του Destination Tracker, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επανεκκίνηση των διεθνών πτήσεων και ταξιδιών. Οι δύο οργανισμοί ένωσαν τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και την επιτάχυνση της ανάκαμψης του τουρισμού όταν ανοίξουν ξανά τα σύνορα. Το ΠΟΤ-IATA Destination Tracker είναι ένα νέο δωρεάν διαδικτυακό εργαλείο για τις κυβερνήσεις, ώστε να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας για ταξίδια και τα μέτρα που ισχύουν στον προορισμό. Το εργαλείο είναι διαθέσιμο μέσω των ιστότοπων και των δύο οργανισμών και θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με: Δείκτες που περιλαμβάνουν ποσοστά μόλυνσης, ποσοστά θετικότητας και διάθεση εμβολιασμού ανά προορισμό και ανά χώρα. Περιλαμβάνει τους κανονισμούς αεροπορικών ταξιδιών, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων καραντίνας, που παρέχονται από τη λύση Timatic της IATA.

Επίσης περιλαμβάνει τα μέτρα που ισχύουν σε κάθε προορισμό, συμπεριλαμβανομένων γενικών απαιτήσεων υγείας και ασφάλειας, όπως η χρήση μάσκας, η διέλευση μέσω μιας χώρας, η απαγόρευση της κυκλοφορίας ή οι κανονισμοί που σχετίζονται με εστιατόρια και αξιοθέατα, που παρέχονται από εθνικούς τουριστικούς οργανισμούς. Το Destination Tracker θα εκπληρώσει μια βασική ανάγκη παρέχοντας σαφήνεια για τα μέτρα περιορισμού του COVID-19 που επηρεάζουν τον τουρισμό. Οι δύο οργανισμοί επισημαίνουν ότι η κατάσταση για τους ταξιδιώτες παραμένει περίπλοκη.  Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΤ ένας στους τρεις προορισμούς παραμένει κλειστός για τους τουρίστες. Επιπλέον, οι περιορισμοί και τα μέτρα που εφαρμόζει κάθε χώρα αναθεωρούνται συνεχώς.

Οι κυβερνήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Destination Tracker για να δημοσιεύσουν τις πληροφορίες ταξιδιού, έτσι ώστε οι πιθανοί ταξιδιώτες να γνωρίζουν τι να περιμένουν στον προορισμό τους. Όταν συμπληρώνεται πλήρως με ενημερωμένες πληροφορίες προορισμού, οι ενδιαφερόμενοι του ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένων των Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμών (DMO) και των ταξιδιωτικών γραφείων, θα μπορούν να λαμβάνουν τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, επιτρέποντας στους ταξιδιώτες να λάβουν έγκαιρα αποφάσεις, όταν ανοίξουν τα σύνορα και επιτραπούν τα ταξίδια.